Tehnologija |

7 MIN BRANJA

7 prednosti montažne gradnje

Napisal/a: Eva Roškar
7-prednosti-montazne-gradnje-00

Odločitev za gradnjo lastne hiše je velik korak in pomembno je, da izberete hišo, ki bo najbolj ustrezala vam in vašim potrebam ter pričakovanjem. Danes dom ni le hiša, v kateri preživljamo čas z družino in prijatelji, temveč postaja stičišče tehnologij v konceptu trajnostnega razvoja. Na trgu lahko najdete številne ponudnike tako klasičnih kot montažnih hiš, zato je pomembno, da pred nakupom tudi sami pridobite čim več informacij s tega področja. Poznavanje montažne gradnje je eno izmed ključnih znanj pri nakupu vašega novega doma, saj tak način gradnje prinaša mnoge prednosti. Katere?

 

CTA-Zakaj-je-montazna-hisa-prava-izbira-FOOTER-1170x264dpi

 

 

1. Odlična toplotna izolativnost

Osnova je lesena konstrukcija

Čeprav v južni Evropi ter v Sloveniji še vedno prevladuje klasična gradnja, je v Severni Evropi, kjer vlada hladno podnebje, večina hiš grajenih iz lesa. Zasnova sodobnih montažnih hiš namreč nudi veliko toplotno udobje ob izjemno majhni porabi energije, saj dobro izolativne lesene stene omogočajo ohranitev v hiši pridobljene toplote. Leseno ogrodje, povezano v celoto kljubuje vetrovom, snežnim obtežitvam in močnim potresnim sunkom, les pa je zaradi majhne lastne teže izredno uporaben za gradnjo na področjih, kjer je zmanjšana nosilnost tal. A kako je lahko montažna gradnja tako izolativn

7-prednosti-montazne-gradnje-01

Manjša debelina sten in lažja konstrukcija

Pomembna prednost montažne hiše je ta, da imate v montažni gradnji že v ravnini nosilne lesene konstrukcije med pokončniki vgrajeno toplotno izolacijo. Tako ima montažna hiša v primerjavi s klasično gradnjo bistveno boljše vrednosti toplotne prehodnosti. Če poenostavimo:  to pomeni, da morate za primerljivo vrednost konstrukcije v zidani gradnji dodati več fasadne izolacije, kar posledično predstavlja debelejšo konstrukcijo in manj bivalne površine.

Prav debelina sten in lažja konstrukcija pa služita kot pomembni prednosti montažne gradnje v primerjavi s klasično. Masivne stene klasične gradnje zagotavljajo akumulacijo toplote, posledično pa prihaja do počasnejšega pregrevanja konstrukcije v poletnih dneh. Montažne hiše pa imajo zaradi tanjših sten toplotno akumulativnost manjšo, kar pomeni, da se pozimi hitreje ogrejejo, poleti pa hitreje in lažje ohladijo. Strokovnjaki tako ocenjujejo, da imajo kvalitetno grajene montažne hiše tudi do 50 % nižje stroške ogrevanja od povprečnih hiš klasične gradnje.

 

Celovita rešitev toplotne izolacije

Objekte moramo obravnavati kot celoto, samo dodajanje izolacije na fasado pa ni pogojeno s kvaliteto končnega izdelka. Montažna gradnja s svojim sistemskimi rešitvami pokriva celoten ovoj stavbe – tudi stavbno pohištvo, kjer je potrebno upoštevati tudi kakovost vgradnje ter pravilno projektiranje detajlov, ne le samo kakovost posamezne komponente. Kvalitetno izvedeni detajli so namreč pogoj za kakovostno izvedbo objekta. V montažni gradnji se zaradi specifike izvedbe lahko bistveno bolj natančno posvetijo vsakemu detajlu in ga predhodno v proizvodnji tudi testirajo. 

 

2. Hiter postopek gradnje

7-prednosti-montazne-gradnje-02

Osnovni konstrukcijski element pri montažni gradnji je les, bistvo montažne gradnje pa je, da objekt sestavimo iz vnaprej izdelanih elementov. Gre torej za vnaprej pripravljeno gradnjo, kjer strokovnjaki elemente in večje sklope na območju gradnje sestavijo v celoto, zato je gradnja čistejša tudi na samem gradbišču. Hitra gradnja montažne hiše zagotavlja, da je konstrukcija zgrajena v najkrajšem možnem času ter tako zaščitena pred vremenskimi vplivi. Čas gradnje montažne hiše je odvisen od vrste izvedbe, zahtevnosti objekta in vgrajenih materialov, okviren čas gradnje pa se glede na fazo gradnje giba od dveh do petih mesecev.

 

3. Stroški so znani vnaprej

7-prednosti-montazne-gradnje-03

Pomembna prednost montažne gradnje je transparentnost investicije, saj se cena tekom gradnje ne spreminja. V fazi nakupa in podpisa pogodbe ste tako seznanjeni s končno ceno investicije, stroški pa so znani vnaprej ter so fiksni. Do vselitve vas tako ne morejo presenetiti nenačrtovani stroški, ki bi ogrozili vašo finančno varnost. A hkrati lahko kot kupec tekom gradnje prilagajate želje po uporabljenih materialih ter izbor opreme, zato je potrebno vedeti, da se lahko cena glede na vaše dodatne želje spremeni.

Financiranje montažne hiše je postopno in sledi posameznim gradbenim fazam. Zato vam ni potrebno celotnega zneska investicije zagotoviti vnaprej, vendar je potrebno v zakup vzeti hiter postopek gradnje in tako čas dokončanja hiše – hiša na ključ je lahko zgrajena v petih mesecih!

 

4. Hitra sanacija

7-prednosti-montazne-gradnje-04

Sanacija montažne hiše je v mnogih pogledih preprostejša in predvsem hitrejša od sanacije hiše klasične gradnje. Veliko elementov montažne hiše lahko preprosto odstranite, zato je v primeru poplav sušenje celotne konstrukcije hitrejše in kvalitetnejše. Deli sten, notranje obloge in izolacija so komponente, ki jih  lahko zamenjate hitro in enostavno, kar je bistveno preprosteje kot sušenje vlažnih sten v primeru klasične gradnje. 

 

5. Visoka potresna in požarna varnost

7-prednosti-montazne-gradnje-05

Morda se na prvi pogled zdi, da je montažna gradnja zaradi lažje konstrukcije manj kvalitetna ter bo težje kljubovala ekstremnim vremenskim razmeram, ki smo jim v Sloveniji mnogokrat priča. A temu ni tako.

Potresna varnost

Če govorimo o gradnji energetsko učinkovitih ter potresno varnih zgradb, alternative leseni (montažni) gradnji ni. Les kot prevladujoč gradbeni material izvrstno prenaša tlačno in vlečno obremenitev ter tako odlično prestane upogibno silo, ki nastane kot posledica potresa. Mnogi se ne zavedajo, da je predvidena škoda na objektu odvisna predvsem od teže le-tega. Teža montažne hiše pa je predvidoma štirikrat manjša od klasične gradnje, zato je potresno varnejša, gradite pa jo lahko tudi na tleh z zmanjšano nosilnostjo.  

Požarna varnost

Hkrati je montažna gradnja požarno varna. Seveda je les kot naraven material gorljiv, vendar v primeru požara prevzame večje obremenitve kot beton ali jeklo. Les pri gorenju na svoji površini ustvarja samozaščitno plast, ki ščiti notranje nosilno jedro hiše. Ogrodje hiše tako ne izgubi svojih nosilnih lastnosti in popusti kasneje. Hkrati je zaradi uporabe posebne obloge sten z mavčno-vlaknenimi ploščami požarna odpornost ocenjena na kar 60 minut. To pomeni, da imamo vsaj toliko časa, da se na varno umaknemo iz objekta. 

 

6. Zdrava bivalna klima

7-prednosti-montazne-gradnje-06

Osnovni konstrukcijski element pri gradnji montažne hiše je les - največje darilo, ki nam ga je dala narava. Zgradbe so zgrajene iz naravnih materialov, ti pa so izjemno zračni, Hkrati je gradnja montažne hiše praktično »suha«, medtem ko pri klasični hiši že zaradi načina gradnje obstaja vlaga, ki s prostim očesom ni vidna, a jo organizem čuti in zaznava. Tako se lahko v montažni hiši za zmeraj poslovite od vlage, ki je glavni krivec za črne ploskve plesni na stenah. 

Vsi se zavedamo, da brez čistega in svežega zraka ni življenja, zato je za zdravo bivalno klimo izjemnega pomena tudi prezračevanje. Mnogi ponudniki montažnih hiš vam zato nudijo napredne sisteme prezračevanja, ki zagotavljajo vedno svež in čist zrak v prostorih, ob enem pa majhno porabo energije. Hladen zunanji zrak se skozi sistem filtrov, ki zadržujejo prah, pelod in trdne delce, predhodno očisti, zaradi česar je sistem primeren tudi za ljudmi z alergijami na cvetni prah. 

 

7. Visoka kakovost bivanja v stiku z naravo

7-prednosti-montazne-gradnje-07

Uporaba naravnih materialov pri gradnji nudi povsem drug vidik bivalnega ugodja. Les kot material, ki pri gradnji montažne hiše prevladuje, je naraven material ter izolator, ki odlično zadržuje toploto, poleg tega pa je tudi zračen. Zato mnogi ponudniki montažnih hiš priporočajo leseno hišo ljudem, ki imajo težave z dihali. Tako zgrajena hiša je prijazna okolju tako med gradnjo kot med rušenjem, saj so vsi materialni naravni in ne obremenjujejo okolja.

Ena ključnih prednosti gradnje z lesom je obvladovanje energetske učinkovitosti v smislu obvladovanja materialov in tehnologije, s čimer lesena gradnja prevzema vodilno vlogo na področju kakovostne skoraj nič-energijske gradnje tako v Sloveniji kot po svetu. In ne pozabite,  pri gradnji lesenih montažnih objektov gre predvsem za varno in dolgoročno naložbo, ki v svojem življenjskem ciklu izgublja manj na svoji vrednosti kot klasična gradnja!

 

Ste se odločili za nakup montažne hiše, sedaj pa srečujete z vprašanjem financiranja ter vas zanima, na kaj morate paziti pri najemu hipotekarnega kredita?


Prenesite izjemno uporabno e-knjigo, ki vas bo še bolj detaljno vodila po zapletenih poteh do najema hipotekarnega kredita. >>>

 

 New call-to-action

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar