Tehnologija |

3 MIN BRANJA

Ali je vzdrževanje montažne hiše enostavno?

Napisal/a: Eva Roškar
Vzdrzevanje-montazne-hise-00

Montažne hiše se v Sloveniji pojavljajo šele zadnjih nekaj desetletij, a je njihova gradnja vse bolj priljubljena. Zaradi izjemnega tehnološkega napredka je postala montažna gradnja s svojimi mnogimi prednostmi en izmed najbolj vročih trendov, z njenim skokovitim razvojem pa so se počasi odpravili tudi predsodki o gradnji in vzdrževanju montažnih objektov. Kako enostavno je torej vzdrževati montažno hišo?

 

Klasična ali montažna – vzdrževanju se ne izognete!

Vzdrževanje montažnih hiš je v nasprotju s splošnim mišljenjem zelo podobno vzdrževanju klasičnih hiš. Sama lesena konstrukcija ne potrebuje posebnega vzdrževanja, saj je les zaprt in nanj zunanji dejavniki nimajo večjega vpliva. V kolikor želite, da vam hiša dolgo služi, se držite le enega pomembnega pravila: škode ne popravljajte šele, ko je ta že nastala, vendar vedno znova preverjajte stanje hiše ter sproti odpravite vzdrževalna dela. Z rednim vzdrževanjem, kontrolo in pravočasnimi popravili boste lahko preprečili tudi negativne posledice staranja. Priporočamo pa vam, da vestno shranjujete vso dokumentacijo, ki je dokaz za kakovostno vzdrževanje objekta in možnost uveljavljanja morebitne garancije.

 

Ne pozabite na zračenje prostorov!

Za obstojnost montažne hiše je izjemnega pomena predvsem zračenje prostorov, saj je za dolgo življenjsko dobo konstrukcije kot celote pomembno ohranjati dobro klimo v prostoru.  

Vzdrzevanje-montazne-hise-01

  • Prevlažen zrak: največ škode lahko naredi prav zatohlost prostora, saj slab in vlažen zrak ni škodljiv le za ljudi, ki v hiši prebivajo, temveč vpliva na vse vgrajene materiale. Kondenzirana vlaga lahko povzroči propadanje materiala, podobno pa velja tudi za presuh zrak.
  • Presuh zrak: v tem primeru se na stenah lahko pojavijo lasne razpoke, zaradi krčenja lesa pa se lahko pojavijo razpoke tudi na parketu in pohištvu.

V mnogih montažnih hišah je vgrajen sistem prezračevanja, ki skrbi za svež zrak v prostoru, v splošnem pa velja, da morate za dotok svežega zraka poskrbeti sami z odpiranjem oken. Priporočljivo je, da z aktivnim prezračevanjem ohranjate vlažnost med 40% in 60% pri temperaturi 22°C, posledično pa v prostorih zagotavljate prijetno bivalno klimo. V kolikor pa ste ali šele boste lastnik sodobnejše montažne hiše, v katero je že vgrajena prezračevalna naprava, potrebe po odpiranju oken za namen zračenja ni,  saj naprava namreč samodejno menjuje zrak.  Omogoča pa tudi predčasno nastavitev za dele dneva, ko je vlažnost v hiši najvišja – govorimo predvsem o popoldanskih in večernih urah, ko je aktivnost družine največja, prisotnost vlage pa je zaradi kuhanja in tuširanja povečana.

Vzdrzevanje-montazne-hise-02

Hiša je del vas – nikar je ne zapustite

Najpogostejša napaka in razlog za kratko življenjsko dobo montažne hiše je ne vzdrževanje oziroma njena zapustitev. Zavedati se morate, da je vaša hiša živ objekt, ki diha in se spreminja skozi letne čase, za njeno normalno delovanje pa so nujno potrebna redna vzdrževalna dela. Pomen vzdrževanja lahko primerjamo z avtomobilom – tako kot je potrebno naše vozilo redno servisirati in opravljati tehnični pregled, je s hišo popolnoma enako.

Zapomnite si, da je hiša izpostavljena naravi in vremenskim razmeram, zato je potrebno:

  • nekajkrat letno pregledati streho in žlebove, da v njih ne zastaja listje in povzroča zamakanja,

  • nikar pa ne pozabite na negovanje in čiščenje celotnega stavbnega pohištva.

Vzdrzevanje-montazne-hise-03

Kakšna je življenjska doba montažne hiše?

Zapomniti si velja, da je življenjska doba montažne hiše močno odvisna od tega kako skrbite zanjo. Ob rednem in pravilnem vzdrževanju je povsem primerljiva s klasično zidano hišo - določeni deli montažne hiše imajo lahko zaradi svoje kakovosti tudi daljšo življenjsko dobo.

Vzdrzevanje-montazne-hise-04

Tako je potrebno pri montažni hiši, kot pri vsaki drugi, redno pregledovati streho, žlebove in stavbno-mizarske izdelke ter vse dele hiše, ki so izpostavljeni zunanjim vremenskim vplivom ali notranji uporabi. Če boste za hišo lepo skrbeli, jo večkrat letno pregledali ter opravljali vzdrževalna dela, je pričakovana življenjska doba vašega domovanja vsaj 100 let ali več.

 

CTA-Zakaj-je-montazna-hisa-prava-izbira-FOOTER-1170x264dpi