Trajnost, pametne hiše |

7 MIN BRANJA

Celovito energetsko upravljanje doma s sistemom optiMOON

Sistem celovitega energetskega upravljanja optiMOON

V Lumarju se zavedamo, da so proizvajanje, shranjevanje in raba energije iz obnovljivih virov temelj za energetsko neodvisnost. Kupcem naših hiš zato ponujamo celostno rešitev MOON, ki vključuje sončne elektrarne, domače polnilne postaje za električne avtomobile in hranilnike električne energije. Za celovito energetsko upravljanje doma, vključno z optimizacijo shranjevanja in porabe zelene energije v gospodinjstvu, pa poskrbi sistem optiMOON.

S sončno elektrarno proizvajate okolju prijazno električno energijo in vsak dan prihranite pri stroških za elektriko. Električna energija, shranjena v MOONovem hranilniku električne energije, vam omogoča večjo neodvisnost od električnega omrežja ter znatno izboljšuje ekološke in gospodarske dejavnike pri nabavi električne energije. Poleg tega hranilnik zagotavlja napajanje električnih naprav v hiši tudi v primeru izpada električnega toka: od luči in električnih naprav v kuhinji in pisarni do interneta in ogrevanja.

 

Sistem in aplikacija optiMOON Celovito upravljanje energije

 

Sistem celovitega energetskega upravljanja optiMOON pa stalno spremlja vaše potrebe in stanje v električnem omrežju, optimizira porabo in vam omogoča, da maksimalno izkoristite energijo, ki jo imate na voljo. Tako omogoča tudi zniževanje stroškov za električno energijo.

 

Narekovaji_rdeci

Sistemi so medsebojno usklajeni in izjemno učinkoviti, zaradi modularne zasnove pa tudi izjemno prilagodljivi in omogočajo tudi združitev z obstoječo sončno elektrarno.

 

Če malo poenostavimo: glede na zmogljivost priključka, čas oziroma veljavno tarifo in potrebe uporabnika sistem optiMOON omogoča optimizacijo shranjevanja in porabe energije (toplotna črpalka, polnilna postaja, hranilnik energije, poraba v gospodinjstvih itd.). Sistem optiMOON deluje povsem samodejno, njegova zasnova pa temelji na prilagodljivosti: vhodno/izhodni del krmilnika je mogoče prilagoditi posameznim zahtevam brez potrebe po dodajanju zunanjih vhodnih/izhodnih enot. Tovrstna strojna prilagodljivost z vrhunsko programsko rešitvijo omogoča preprosto namestitev, izdelek pa podpira vse naprave, ki omogočajo komunikacijo po Modbus protokolu, porabe otali pa lahko nadzoruje preko posebnih senzorjev (tokovnih klešč). Kako sistem optiMOON deluje v praksi, si lahko kupci naših hiš ogledajo v naši vzorčni hiši v Dragomlju, kjer si lahko v živo ogledajo tudi energetske tokove v hiši, ki je opremljena z vsemi gradniki sistema: sončno elektrarno, polnilnico, hranilnikom energije in seveda sistemom optiMOON.

Ogled vzorčne hiše Lumar

 

Hranilnik električne energije in sončne elektrarne MOON

 

Vse na enem mestu

S celovitim pristopom zagotavljamo optimalno preskrbo z električno energijo, hkrati pa poskrbimo za trajnost in učinkovitost. Rešitve MOON so prilagojene potrebam po energiji, predvsem pa stranka na enem mestu dobi vse, kar potrebuje:

  • domače polnilne postaje, primerne za vse znamke električnih vozil,
  • sončne elektrarne, hranilnike električne energije in sistem optiMOON,
  • sistem MOON charge, ki brez mesečne naročnine omogoča preprosto in pregledno polnjenje električnih vozil na več kot 400 polnilnih postajah v Sloveniji in več kot 1700 po vsej EU (prihaja pa še več polnilnih mest v še več državah),
  • svetovanje (vključno z osebnim svetovalnim razgovorom in oceno stanja na lokaciji – »home check«), projektiranje, celotno namestitev in podporo ter financiranje po meri stranke.

 

Narekovaji_rdeci

Celovite rešitve MOON omogočajo udobno, hitro in cenovno ugodno polnjenje električnega vozila.

 

Polnilnica POWER

 

Čista električna energija ni nujno draga

S sončno elektrarno na strehi vaše hiše lahko proizvajate lastno zeleno električno energijo, hkrati pa si znižate stroške za elektriko. Sonce proizvaja energijo v dveh pojavnih oblikah: kot »toploto« in kot »svetlobo«. Za delovanje sončne elektrarne potrebujete le svetlobo. Tudi na območjih, kjer je večji del dneva oblačno in ne sije sonce, je še vedno dovolj svetlobe za proizvajanje elektrike.

Narekovaji_rdeci

Če ne veste, kako močno sončno elektrarno potrebujete za pokritje energetskih potreb vašega gospodinjstva, preverite električni potencial vaše hiše.

 

Hranilnik električne energije in sončne elektrarne MOON

 

Čista električna energija ni nujno draga: s sončno elektrarno lahko proizvajate lastno električno energijo, s hranilnikom električne energije, ki ga je preko sistema optiMOON mogoče povezati z različnimi tipi sončnih elektrarn, toplotnimi črpalkami, polnilnimi postajami in kogeneracijskimi sistemi, pa jo imate na voljo podnevi in ponoči. Vgrajena baterija je namreč temeljito preizkušen visokokakovostni hranilnik, s katerim čez dan preprosto shranjujete presežno električno energijo iz fotovoltaičnega sistema, ki je trenutno ne potrebujete, in jo uporabite pozneje, zvečer in ponoči. Tako si v svojem gospodinjstvu zagotovite energetsko neodvisnost od dobavitelja električne energije in zmanjšate stroške za električno energijo. Glavni vir energije je sončna svetloba, zato je vaša lastno proizvedena električna energija čista. Na ta način prihranite velike količine CO2 in naredite nekaj dobrega za okolje.

MOONov hranilnik električne energije omogoča več kot 3.000 ciklov polnjenja, pri čemer en cikel polnjenja ustreza času polnjenja popolnoma izpraznjene baterije do polne napolnjenosti. Osnovna garancija za hranilnik je 10 let.

 

E-hranilnik MOONMOONov hranilnik električne energije, ki omogoča več kot 3.000 ciklov polnjenja.

 

Shranjevanje energije v bateriji avtomobila?

Uporaba v bateriji shranjene električne energije za druge namene v starejših generacijah vozil večinoma ni predvidena. Novejši električni avtomobili pa bodo kmalu omogočali dvosmerno polnjenje oziroma dvosmerno uporabo električne energije, kar pomeni, da se bo lahko baterija vozila uporabila tudi za električno napajanje drugih porabnikov. Tako bodo avtomobili dobili novo funkcionalnost – oddajali bodo lahko energijo, zagotavljali nujno elektriko, polnili drug avto … Za boljšo predstavo naj povemo, da proizvajalci trenutno večinoma izdelujejo avtomobile z baterijo, ki lahko shrani nekje do 80 kilovatnih ur elektrike. Šestčlansko gospodinjstvo porabi od osem do deset kilovatnih ur električne energije na dan. Z energijo, shranjeno v bateriji avtomobila, bi torej lahko skoraj šest dni napajali svoje gospodinjstvo, ostalo pa bi vam še dovolj energije za sto kilometrov vožnje.

 

Polnilnica za polnjenje vozilElektrična polnilnica MOON za polnjenje električnih vozil.

 

Slovensko znanje

Razvoj rešitev MOON poteka pod okriljem podjetja Porsche Slovenija. Kot je v intervjuju pojasnil Danilo Ferjančič, generalni direktor Porsche Slovenija, so želeli kot ponudnik električnih vozil kupcem ponuditi celovito rešitev za e-mobilnost – tudi za polnjenje električnega vozila in proizvajanje lastne zelene električne energije.

 

Narekovaji_rdeci

Skupen cilj poslovnega sodelovanja je združiti slovensko znanje in izkušnje v razvoj najbolj kakovostnih produktov na področju trajnostnega bivanje in e-mobilnosti.

 

Po besedah Danila Ferjančiča je e-mobilnost trenutno tehnološko najbolj razvita in zrela tehnologija, ki bo zaznamovala naslednje desetletje, morda več. S tem namenom so se pri podjetju Porsche Slovenija povezali s slovenskimi partnerji, TAB, AMIBIT, ETREL, ELNET in Lumar, s katerimi razvijajo nove energetske rešitve in koncepte. Podjetje TAB Mežica je razvilo hranilnik električne energije, pri Etrelu so razvili zaledni sistem za upravljanje pametnih polnilnic za električna vozila, podjetje Elnet skrbi za montažo produktov MOON, Amibit je prispeval svoj delež pri razvoju sistema celovitega energetskega upravljanja optiMOON, v Lumarju pa omogočamo integracijo sistemov v naše hiše. Skupen cilj sodelovanja omenjenih podjetij je združiti slovensko znanje in izkušnje v razvoj najbolj kakovostnih produktov na področju bivanja in e-mobilnosti.

 

Partnerji projekta MOONPredstavniki podjetij Porsche Slovenija, TAB, AMIBIT, ETREL, ELNET in Lumar, ki razvijajo nove energetske rešitve in koncepte na področju bivanja in e-mobilnosti.

 

Zaključek

Sistem MOON vključno s sistemom za celovito energetsko upravljanje optiMOON zagotavlja praktične, kakovostne, inteligentne in cenovno dostopne modularno zasnovane rešitve za neodvisno upravljanje energije, ki kupcem naših hiš prinašajo številne prednosti. Tehnološko napredni digitalni sistemi, ki jih vgrajujemo v naše hiše, so namreč razviti z mislijo na varnost, preprostost uporabe, energetsko učinkovitost in visoko stopnjo bivalnega udobja, kombinacija vsega naštetega pa zagotavlja manjšo rabo energije in nizke stroške v celotnem življenjskem ciklu hiše.

 

 

Pogovor s svetovalcem

CTA-Kako-izbrati-pravega-ponudnika-FOOTER-1170x264dpi