nasveti |

6 MIN BRANJA

Dan odprtih vrat. Zakaj ga obiskati in kako izkoristiti?

Gradnja oziroma nakup nove hiše je podvig, ki ga vedno spremlja veliko vprašanj, zelo različnih in zelo pomembnih. Odgovore nanje iščejo tako tisti, ki imajo že veliko informacij, so že skoraj odločeni o svoji novi hiši in se največkrat ukvarjajo že z detajli in designom, še bolj pa tisti, ki so na začetku in niti še ne vedo dobro, kakšno hišo želijo. Veliko je tudi takih, ki montažne gradnje ne poznajo in se želijo prepričati, če je to res »prava hiša«.

V sodobnem omreženem svetu so najrazličnejše vsebine, s katerimi si lahko pomagamo pri odločitvah, hitro in enostavno dostopne. Na spletu boste tako našli veliko informacij o montažnih, trajnostnih hišah, pravih in tudi zavajajočih, pa vendar so dobra odskočna deska za vsakega graditelja. V naslednjem koraku boste odgovore verjetno že iskali pri ponudnikih montažnih hiš in naši strokovnjaki vam bodo pri tem z veseljem pomagali.

Pogovor s svetovalcem


Na voljo vam je tudi možnost, da na enem mestu dobite veliko odgovorov na svoja vprašanja, še bolj pomembno pa je, da se lahko na lastne oči prepričate in dobite vtis bivanja v hiši, ter tako razblinite še zadnje pomisleke pred končno odločitvijo. To so dnevi odprtih vrat. Pri Lumarju take dogodke organiziramo večkrat letno. Takrat vas ne bomo povabili le v našo vzorčno hišo Lumar v Dragomlju, v kateri je vedno vse popolno urejeno, ampak v hiše, v katerih se dejansko živi. Vrata v svoje domove vam namreč prijazno odprejo naši kupci, običajno že vseljeni. Vsem prihodnjim graditeljem priporočamo, da dneve odprtih vrat izkoristite, saj boste iz prve roke dobili prepotrebne informacije in začutili naše hiše. Zakaj?

Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION (11)_1

Vzorčna hiša Lumar Primus-R 156 EDITION v Dragomlju.


Informacije iz prve roke

Na dnevih odprtih vrat, ki jih organiziramo pri Lumarju, so vedno prisotni naši strokovnjaki, ki jih lahko vprašate o vseh podrobnostih izdelka in vgrajene tehnologije. Spoznali boste lahko način gradnje, možnosti različnih konstrukcij in kako se odrazijo v hiši ter njeni energetski bilanci. Vendar je to le končni cilj, zelo pomembna je tudi pot, po kateri vas bomo vodili do vašega doma, zato boste na dnevih odprtih vrat lahko izvedeli vse o tem, kako poteka načrtovanje, design, priprava dokumentacije in pridobitve dovoljenj, izbira materialov in opreme, sama gradnja in še veliko več.

Zelo pogosto so vam za pogovor na voljo tudi prebivalci hiše, naši kupci, ki vam bodo lahko predstavili svojo izkušnjo z gradnjo in bivanjem v hiši Lumar. Od njih boste, denimo, lahko iz prve roke izvedeli, kako preprosto je upravljanje hiše ali kolikšni so realni in vsi mesečni stroški bivanja. Najbolje, da si vprašanja zanje pripravite vnaprej.

Nekatere odgovore da le sprehod po hiši

Na večino vprašanj, predvsem tehnične narave, bi lahko odgovore strokovnjakov dobili tudi v njihovi pisarni, pa vendar dobijo večjo težo, če se o njih lahko sami in v pogovoru s prebivalci hiše med ogledom tudi prepričate. Na nekatera vprašanja, predvsem glede občutkov, počutja v hiši, pa boste odgovore lahko dobili le, če se po njej sprehodite. Bodite pozorni na toplino, svetlobo, senčenje, otipajte stene, tla, ostale materiale ter začutite atmosfero, predvsem pa pomislite na občutek, ki vam ga daje hiša, in se vživite v življenje v njej.

Pomislite na to, da tudi čevlje pred nakupom običajno pomerite, saj ni dovolj zgolj to, da so vam všeč na pogled. Ustrezati vam mora številka, občutek, ko si jih nadenete, predvsem pa morajo biti udobni. Če je to pomembno pri čevljih, je še toliko bolj pri hiši, v kateri boste živeli dolga leta. Tudi avto boste verjetno pred nakupom zapeljali na testno vožnjo. Ker pa to pri hiši ni mogoče, vam z dnevi odprtih vrat omogočamo najboljši približek tega. Bivalnega udobja vam namreč ne moremo prikazati v številkah, lahko ga pa v hiši občutite sami.

Vzorčna-hiša-Dragomelj-(16)-resized

Vzorčna hiša Lumar Primus-R 156 EDITION v Dragomlju.


Tloris hiše v živo

Čeprav so računalniške vizualizacije danes že zelo napredne in si lahko s 3-D tlorisi in virtualnimi sprehodi že precej dobro predstavljamo, kakšna bo hiša v resničnosti, se ne morejo primerjati z dejanskim objektom. Velikosti posameznega prostora, povezanost prostorov, razmerja med njimi, barve si veliko lažje predstavljate v živo. Ugotovili boste lahko, kaj vam ustreza in kaj ne, ali tloris izpolnjuje vaše potrebe, lažje pa boste razmislili tudi o morebitnih spremembah tlorisov. Naši strokovnjaki vam bodo lahko pojasnili, kako lahko tlorise prilagajate, ali bi bile za prilagoditev potrebne tudi druge spremembe in vam na podlagi izkušenj številnih naših strank tudi (od)svetovali kakšno spremembo.

Bodite pozorni na svetlobo v prostoru

Svetloba je pomemben dejavnik udobja, zato bodite pozorni na osvetlitev v hiši. Hiše Lumar z velikimi steklenimi površinami, ki bivalni prostor povezujejo z zunanjostjo, pa tudi v ostalih sobah, zagotavljajo obilo naravne svetlobe. Ob ogledu hiše boste lahko ugotovili, ali bi v katerem od prostorov želeli dodatno okno, morda pa se vam bo kakšno od njih zdelo tudi odveč.

Lumar-Primus-L-150-45-Large-1

Hiša Lumar Primus-L 150.


Občutite prijetno toplino doma

V hiši vas bo obdala prijetna toplina, ki zagotavlja zdravo in dobro počutje v vseh letnih časih. Ob sprehodu po hiši boste občutili človeku prijazno klimo z zrakom ravno pravih temperatur in vlažnosti in tudi otipali stene, da se prepričate, da so prijetne na otip in enakomerno tople. Bodite pozorni tudi na enakomernost temperature po hiši, prepričajte se, da nikjer ne zaznate prepiha. Glede na to, v katerem letnem času si boste hišo ogledali, boste lahko ugotovili tudi, kako se hiša obnaša, ko je zunaj vroče ali mrzlo.


Zaznajte svež zrak brez vonja

Ob vstopu v hišo boste takoj začutili visoko kakovost zraka, ki pripomore k udobju in k prijetnemu bivanjskem okolju. Presenečeni boste nad svežino zraka v hiši, pa čeprav bodo skupaj z vami v njej tudi drugi obiskovalci. Za to poskrbi prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki poleg svežine zagotavlja ekonomičnost pri porabi energije tako pozimi kot poleti. Prepričali se boste lahko, da kljub delovanju ni čutiti neprijetnega pihanja. Bodite pozorni tudi na vonj v hiši, še več o tem pa vam bodo lahko povedali stanovalci.

lumar-avantgarde-zen187_16181315752

Hiša Lumar Zen 187.


Vprašanja, ki jih je dobro postaviti na dnevu odprtih vrat

Dobro je, da na dan odprtih vrat pridete pripravljeni. Zapišite si vprašanja za strokovnjake in gostitelje, da česa ne pozabite vprašati, čas na ogledu hiše pa kar najbolje izkoristite. Vsak potencialni graditelj ima svoj nabor vprašanj, v pomoč pa smo zbrali nekaj najpogostejših.

  • Kaj je trajnostna gradnja in kaj to pomeni zame in mojo družino?
  • Kakšne so razlike med zidano in montažno ali masivno leseno hišo? Je bivanje v montažni hiši bolj prijetno in udobno kot v zidani?
  • Kakšna je razlika med montažno in masivno hišo Lumar iQwood?
  • Med katerimi sistemi sten in toplotnimi izolacijami ter okni lahko izbiramo in kakšne so razlike med njimi?
  • Ali je montažna hiša res potresno in požarno odporna?
  • Kako lahko saniramo hišo ob izlitju vode, poplavah?
  • Kaj potrjujejo certifikati, ki jih je za svoje hiše pridobilo podjetje Lumar, in zakaj so pomembni?
  • Kolikšni bodo predvideni stroški bivanja v energijsko zelo varčni hiši?
  • Zakaj hiša potrebuje prezračevalni sistem z rekuperacijo? Ali bomo lahko odpirali okna?
  • Katere tehnologije so vgrajene v energijsko varčne hiše in ali je njihova uporaba zapletena?
  • Ali se montažna hiša poleti pregreva?
  • Ali poskrbite, da hišo lahko upravljamo s pomočjo pametnih sistemov?
  • Ali obstaja možnost namestitve sončne elektrarne, hranilnika in polnilnice za električni avtomobil? Je to sploh smiselno vgraditi?
  • Koliko vzdrževanja potrebuje montažna hiša in kako jo bomo vzdrževali?
  • Ali lahko spremenimo tloris Lumarjeve kataloške hiše in koliko?
  • Ali delate tudi individualne zasnove hiš oz. lahko prinesemo idejno zasnovo našega arhitekta?
  • Kako poteka proces načrtovanja, pridobivanja potrebnih dovoljenj?
  • Kako poteka gradnja hiše, koliko časa in do katere faze?
  • Kakšne možnosti financiranja hiše imamo na voljo?
  • Ali lahko pridobim sredstva Eko sklada?

 

Vabljeni na prihodnje dneve odprtih vrat

Z ogledom hiše, občutki, ki jih boste izkusili, in z odgovori na vsa svoja vprašanja, boste lahko razblinili še zadnje pomisleke, razrešili pa tudi mite, ki se morebiti še držijo montažnih hiš, trajnostne in energijsko varčne gradnje.

Lumar-Individual-(19)-1

 Hiša Lumar Individual.


Vabimo vas, da se naročite na Lumarjev novičnik s koristnimi vsebinami o montažni gradnji, spremljate informacije o dneh odprtih vrat na naši spletni strani, našo Facebook in Linkedin stran, kjer vas med drugim obveščamo tudi o aktualnih dnevih odprtih vrat, v hišah naših kupcev ali v naši vzorčni hiši Lumar. Slednjo si lahko ogledate tudi v drugih izbranih terminih, izven dni odprtih vrat.

 

Ogled vzorčne hiše Lumar