nasveti, pametne hiše |

9 MIN BRANJA

Hiša, ki sama skrbi za čim nižje stroške

Gradnja udobne hiše, ki bo zadostila in po možnosti tudi presegla zahteve in pričakovanja, je cilj vsakogar, ki se loti projekta novega doma. Pri tem že nekaj časa pomislimo tudi na napredne tehnološke rešitve pametnih hiš. Te med drugim omogočajo visoko udobje in varno bivanje, pametni dom pa je lahko še veliko več. Dandanes zmore usklajevati delovanje hišnih porabnikov energije glede na njeno ceno v različnih obdobjih ter usklajuje proizvodnjo in porabo v primeru vgradnje sončne elektrarne in hranilnika, kar bo še posebej pomembno v luči napovedanih sprememb v načinu obračuna energije.

Lumarjev slogan Živeti najbolje pomeni našo zavezo ustvarjati domove z vrhunskim bivalnim udobjem, ki ga že tradicionalno zagotavljamo s premišljeno arhitekturo, trajnostimi materiali in tehnologijo. Z razvojem pametnih naprav pa lahko še dodatno prispevamo k enostavnosti uporabe, udobju in varnosti bivanja ter ekonomični porabi energije.

Pametni dom danes omogoča povezavo skoraj vseh naprav v celovit ekosistem, ki vsem družinskim članom nudi več udobja, več varnosti in boljšo energijsko učinkovitost. Marsikdo si ga predstavlja kot nekaj zapletenega, s kupom dragih naprav in nerazumljivih sistemov, a pomisleki so odveč, kajti sodobni pametni sistemi so zasnovani tako, da je njihova uporaba kar se da preprosta in uporabniku prijazna. Nekaj povsem običajnega je na primer samodejno jutranje dvigovanje senčil ali upravljanje doma z mobilnikom, četudi ste na drugem koncu sveta.

 

FIBARO_FB_1080x1080_2202_071

 

Zakaj se odločiti za pametno hišo?

Med glavnimi motivi za pameten dom so večje udobje bivanja in dela, večja varnost pred vlomilci in tudi pred drugimi nevarnostmi, možnost oddaljenega upravljanja naprav, nadzor in prihranki stroškov energije. Tega se zavedamo tudi v Lumarju, zato našim kupcem nudimo možnost nadgradnje doma z enostavnimi in uporabnikom prijaznimi pametnimi sistemi.

Več preberite v blog zapisu Kdaj se odločiti za pametno hišo.

Več o rešitvah za pametni dom v hišah Lumar.

 

Pametni dom pomaga varčevati

Dejstvo je, da celovite rešitve za pametni dom dvignejo bivanje na višjo raven. Naprave so med seboj povezane, zato delujejo bolj optimalno in stroškovno bolj učinkovito, nad domom imate celovit pregled in možnost upravljanja od kjer koli, obenem pa je sistem varen in spoštuje zasebnost. Z brezžičnimi pametnimi rešitvami, ki jih razvijajo v podjetju Go4Panda in so lahko vključene v katerokoli hišo Lumar, tako lahko učinkovito optimizirate stroške energije.

Že z nakupom osnovnega pametnega paketa dobite vpogled v energetski panel, ki skrbi za pametno upravljanje z energijo. S pametnimi elementi pridobite podatke o porabi energije za vsakega porabnika, te podatke lahko analizirate in nastavljate akcije za izklop ali vklop določenih naprav.

 

koszty-energii_FB-—-kopia1

 

Kako lahko rešitve pametne hiše prispevajo k nižjim stroškom energije?

Vnos cene električne energije omogoča, da vam je na voljo vpogled v realno stanje porabljene in proizvedene energije v evrih.

  • Pregledujete lahko seznam največjih porabnikov.
  • Kadarkoli lahko analizirate podatke o porabi za nazaj.
  • Na voljo vam je natančna analitika porabe energije, vključno s prikazom trenutnega stanja.
  • Pametni dom omogoča celovit vpogled v razmerje porabljene in proizvedene energije
  • Na voljo je več energetskih profilov, ki omogoča uravnavanje vrhov porabe, t.i. 'špic', ali prilagajanje delovanja porabnikov na različne časovne bloke.

Ko imate nadzor nad delovanjem porabnikov, lahko višjo porabo omejujete glede na različne cene visoke in nizke tarife oz. novih časovnih blokov. Če v sistem povežete še sončno elektrarno, pametni dom ves čas skrbi tudi za to, da ne porabite več energije, kot jo sončni paneli proizvedejo.

 

Primus-Go4Panda

 

Razvoj rešitev za pametni dom

Pametne rešitve so v zadnjih letih zahvaljujoč standardu postale stabilne, varne in združljive, hkrati pa s tehnološkega vidika predstavljajo sam vrh inovativnih rešitev, ki danes prihajajo na trg. Praktično vsak dan na trg prihajajo novi senzorji, moduli in drugi pametni elementi, ki povečujejo udobje bivanja, rešujejo varnostne izzive ali vplivajo na energijsko varčnost in z njo povezano okoljsko ozaveščenost. Ko se odločate za pametni dom, izberite pametne rešitve, ki bodo vaše bivanje poenostavile, vaš dom pa bo skrbel, da vas bo udobje čim manj stalo.

 

1-uruchomienie-centralki_FB1

 

Če vas zanima več o rešitvah za pametni dom, se posvetujte z našimi strokovnjaki, kako delujejo v praksi, pa si lahko ogledate v vzorčni hiši Lumar v Dragomlju.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar

 

Blog zapis smo pripravili v sodelovanju s strokovnjaki Go4Panda.