Tehnologija, iQwood |

10 MIN BRANJA

Hiše iQwood: odgovori strokovnjakov na najpogostejša vprašanja kupcev

Lumar Individual notranjost

V Lumarju že od samega začetka sledimo viziji, da bomo pri gradnji montažnih hiš poleg lesa v čim večji meri uporabljali tudi druge naravne materiale, ki ustvarjajo prijetno in zdravo bivalno okolje, naše hiše pa bodo v celotnem življenjskem ciklu čim manj obremenjevale okolje. Z vsako novo tehnologijo, ki smo jo razvili (in ni jih bilo malo), smo bili bliže našemu cilju. S patentirano tehnologijo z masivno konstrukcijo iQwood pa smo naredili še korak naprej.

Hiše, grajene s tehnologijo iQwood, zagotavljajo ugodno in zdravo bivalno okolje s čim manjšim oz. celo s pozitivnim ogljičnim odtisom v celotnem življenjskem ciklu hiše. Na trajnosten način pridobljen les (kar potrjuje certifikat FSC), posekan ob pravem času, pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo konstrukcije, ki je povsem brez lepil, kemikalij in kovin, saj so stene in stropi iz križno zloženih lesenih plošč, trdno spojenih z masivnimi lesenimi mozniki. 

 

iQwood-blog-leseni-vijakiiQwood konstrukcija je povsem brez lepil, kemikalij in kovin.

 

Seveda je bilo pričakovati, da se bodo prej ali slej pojavili predsodki in strahovi potencialnih kupcev o tehnologiji iQwood, podobni tistim, ki leseno montažno gradnjo spremljajo že od njenih začetkov in ki smo jih s strokovnimi argumenti in primeri dobrih praks že večkrat ovrgli. Enako smo naredili tudi tokrat. Zbrali smo najpogostejša vprašanja, ki si jih o hišah, grajenih s tehnologijo iQwood, zastavljajo potencialni kupci, naši strokovnjaki pa so pripravili odgovore, ki dokazujejo, da so hiše iQwood varne in dolgo obstojne ob pravilnem in rednem vzdrževanju.

 

Narekovaji_rdeci

Ob pravilnem vzdrževanju sta trdnost in trajnost konstrukcije iQwood tako rekoč neomejeni.

 

Kratka video predstavitev iQwood tehnologije.

 

Kako obstojna (trajna) bo moja nova hiša iQwood v primerjavi s klasično montažno grajeno? Kolikšna je njena pričakovana življenjska doba?

Obstojnost lesene konstrukcije je odvisna predvsem od tega, kako dobro je konstrukcija zaščitena pred vlago. Hiše iQwood imajo zaradi zunanje izolacije vso konstrukcijo izvedeno na topli strani stene. To pomeni, da ni nobenega tveganja, da bi se v konstrukciji pojavil kondenz in ogrozil njeno trdnost ali trajnost. Seveda je zelo pomembno, da so vsi tehnični detajli pravilno izvedeni, dolgoročno pa predvsem, da se sproti spremlja stanje objekta in poskrbi, da tudi v življenjski dobi hiše ne pride do poškodb zaščitnih slojev. Kupci zato skupaj s hišo dobijo »navodila« za njeno uporabo in vzdrževanje oziroma nasvete, na kaj morajo biti pozorni.

Z upoštevanjem naših nasvetov je trajnost konstrukcije ob pravilnem vzdrževanju in v normalnem stanju tako rekoč neomejena.

 

Ali bo moja nova hiša iQwood dovolj varna v primeru močnejšega vetra ali burje na Primorskem?     

Ko gre za doseganje standardov varnosti konstrukcije (veter, potres, sneg ipd.), za vse objekte v Sloveniji velja enako: projektirani morajo biti v skladu s strogimi zahtevami, ki jih predpisuje zakonodaja. Projektant je odgovoren, da je objekt načrtovan v skladu s temi zahtevami, izvajalec pa, da je načrtovani objekt ustrezno izveden. Elementi iQwood imajo zelo ugodne tehnične karakteristike glede nosilnosti posameznih elementov, zato je kakršen koli strah, da hiša ne bi dosegala standardov varnosti, neutemeljen.

 

Narekovaji_rdeci

Kompaktna, trdna in zrakotesna konstrukcija iQwood je primerna tudi za najbolj vetrovna območja.

 

iQwood je namreč patentirana, masivna, izjemno stabilna in varna lesena mozničena konstrukcija (DLT), narejena izključno iz masivnega alpskega lesa. Sestavljena je iz križno zloženih lesenih plošč, trdno spojenih z masivnimi lesenimi mozniki, ki lesu zagotavljajo stabilnost in statično ustreznost. Stene, strope in strešno konstrukcijo je mogoče izdelati iz enakih elementov, zato ti tvorijo kompaktno, trdno in zrakotesno konstrukcijo, ki je primerna tudi za najbolj vetrovna območja.

 

iQwood-blog-lesena-konstrukcija-zunanja-stenaKonstrukcija je sestavljena iz križno zloženih lesenih plošč, trdno spojenih z masivnimi lesenimi mozniki, ki lesu zagotavljajo stabilnost in statično ustreznost.

 

Več o tehnologiji iQwood

 

Ali bo moja nova hiša iQwood varna v primeru potresa?

Pri masivni leseni gradnji se uporablja križno mozničen les (DLT), ki zagotavlja izjemno stabilno in varno leseno konstrukcijo, zato se zelo uspešno uporablja v stanovanjski, poslovni in industrijski gradnji, tako za lesene nebotičnike in ukrivljena stopnišča kot tudi za bolj vsakdanje konstrukcije. Medsebojno povezan sistem sten, stropov in strehe tvori trdno jedro, ki enakomerno obremenjuje celotno temeljno ploščo in bolje prenaša večje seizmične obremenitve. Konstrukcijsko gledano je to sicer izredno tog lesen element, ki pa ima zaradi svoje prožnosti ugodne statične karakteristike, zato je hiša iQwood potresno veliko varnejša od hiš, ki so zgrajene iz togih klasičnih gradbenih materialov.

 

Ali lahko poplave poškodujejo leseno konstrukcijo moje nove hiše iQwood?

Vemo, da je vlaga oziroma voda je največji sovražnik vseh konstrukcij, še zlasti lesenih. In poplave so (tudi zaradi posledic podnebnih sprememb) čedalje bolj pogoste tudi v našem okolju. Nujna je hitra in kakovostna sanacija, ki preprečuje, da bi zastala voda potovala naprej po konstrukciji in povzročala razpadanje materiala. Če so ustrezno izvedeni vsi tehnični detajli zaščitnih slojev, s katerimi les ohranimo suh, ni razloga za bojazen, da hiša iQwood ne bi trajala več generacij.

 

Za vse naše hiše, tudi grajene s tehnologijo iQwood, tako velja, da je poskrbljeno za:

  • ustrezno kritino na objektu in ustrezno odvajanje vode iz objekta,
  • ustrezno fasadno oblogo in zaključni sloj ter pravilno izvedbo cokla,
  • ustrezno hidroizolacijo talne plošče, nadzidav, ravnih streh in balkonov,
  • ustrezno vgradnjo stavbnega pohištva, okenskih polic, žaluzij,
  • ustrezno izvedbo prebojev,
  • ustrezno vgradnjo priključkov za vodo, odtokov, kanalet, pip ipd.

 

Ali lahko večja vlažnost škodi moji novi hiši iQwood? Se lahko pojavi plesen?

V hiše z leseno konstrukcijo je že v osnovi vgrajenih bistveno manj materialov, ki bi v sam objekt vnašali vlago (izjema so estrihi in ilovnati ometi, če se kupec odloči zanje). Posledično te hiše ne zahtevajo veliko časa za sušenje v času gradnje. Velika prednost hiše iQwood je v tem, da je konstrukcija v celoti izdelana iz lesa, križno mozničene stene pa so brez lepil, kar pomeni, da so stene higroskopične in posledično difuzijsko odprte. V primerjavi s križno lepljeno steno, pri kateri lahko dve ali več plasti lepila zelo zapirajo prehodnost pare, stena iQwood bistveno lažje uravnava zračno vlago v prostoru. Ker ne ustvarja statičnega naboja, je v hiši tudi manj prahu, zato je zelo primerna za alergike.

V lesenih hišah je tudi sicer bistveno manj vlage kot v klasičnih zidanih hišah, zato težav s plesnijo ni. V primeru izvedbe hiše s centralnim prezračevalnim sistemom stranke celo spodbujamo, da centralni sistem nadgradijo z vlažilcem zraka, ki predvsem v suhih zimskih dneh poskrbi za dodatno vlaženje zraka.

 

Narekovaji_rdeci

Če so ustrezno izvedeni vsi tehnični detajli zaščitnih slojev, s katerimi les ohranimo suh, ni razloga za bojazen, da hiša iQwood ne bi trajala več generacij.

 

 

Kako varna bo moja nova hiša iQwood v primeru požara?

Masivna lesena konstrukcija iQwood zagotavlja visoko stopnjo varnosti v primeru požara in je požarno veliko varnejša od zidane, betonske ali lesene skeletne konstrukcije. Stene namreč v primeru požara ne gorijo, ampak zelo počasi karbonizirajo, kar upočasni gorenje lesa v globino. S tem se ustvari naravna samozaščitna plast pred ognjem in ves čas ohranja statična trdnost.

Smrekov les, denimo, gori s hitrostjo 0,65 mm/min, kar pomeni, da v 30 minutah ne zgorita niti 2 centimetra konstrukcije, medtem ko armirano betonske ali opečne konstrukcije zaradi visokih temperatur hitreje popustijo.

 

Narekovaji_rdeci

Konstrukcija iQwood zagotavlja visoko stopnjo varnosti v primeru požara in je požarno veliko varnejša od zidane, betonske ali lesene skeletne konstrukcije.

 

 

Koliko bo moja nova iQwood hiša odporna proti lesnim škodljivcem in insektom? Obstaja kakšna naravna zaščita pred škodljivci?

Konstrukcija iQwood je narejena iz alpskega lesa in ves les je tehnično sušen. To pomeni, da je že sam po sebi neprimeren za insekte, zato ne potrebuje globinske impregnacije ali kakršne koli druge zaščite s kemičnimi preparati. Povsem drugače je z zračno sušenim lesom, ki ga v našem primeru striktno ne uporabljamo, saj ne zagotavlja zadostne suhosti, ki bi preprečevala razvoj insektov.

 

iQwood-blog-lesKonstrukcija iQwood je narejena iz alpskega lesa in ves les je tehnično sušen.

 

Ali se lahko pri tistih, ki imajo kamine in za ta namen shranjuje drva, lesni črvi iz drv preselijo v steno in posledično povzročijo hrup?

Les, ki je vgrajen v stene iQwood, je pred izdelavo elementov tehnično sušen na 13 odstotkov vlažnosti z do +/- 2 odstotka odstopanja. Po vgradnji je tekom življenjske dobe objekta les izpostavljen dodatnemu sušenju, zaradi česar odstotek vlage v lesu še dodatno pade. Posledično je les neprimeren za bivanje škodljivcev kot so lesni črvi.

Nekoliko drugače je pri klasičnih brunaricah, ki so večinoma izdelane iz brun in so samo zračno sušene. Tovrsten les lahko že pri vgradnji vsebuje tovrstne škodljivce. Hkrati se les drugače obnaša tudi med samo življenjsko dobo objekta in omogoča kasnejšo naselitev insektov.

 

Ali bo moja nova hiša iQwood dovolj izolirana ali bo zaradi lesene konstrukcije energetsko bolj potratna?

Les je material, ki zagotavlja boljšo toplotno izolativnost kot kateri koli drugi gradbeni material, vključno z lesenimi bruni ali lepljenimi nosilci. Masivna lesena konstrukcija je zaradi svojih lastnosti zelo primerna za pasivno gradnjo, saj masiven les omogoča visoko stopnjo akumulacije toplote in hkrati razmeroma velik fazni zamik pri prehajanju toplote skozi konstrukcijo.

Hiše iQwood tako v kombinaciji z ustreznimi izolacijami brez težav dosegajo standarde pasivne gradnje. Poleg tega masivnost lesa zagotavlja naravno zvočno izolacijo, ki je veliko boljša kot pri klasično grajenih hišah. Dodatna ugodnost, ki jo masiven les nudi v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali, je sevalni občutek, ki je pri lesu bistveno večji kot pri betonu ali kamnu.

 

Kakšno vzdrževanje bo zahtevala moja nova hiša iQwood?

Vzdrževanje hiše iQwood ni bistveno drugačno od vzdrževanja drugih hiš. Sama konstrukcija ni neposredno izpostavljena vremenskim vplivom in zato ni razloga za skrb. Vsekakor pa je priporočljivo, da se redno, še zlasti pa po večjih nalivih in neurjih, preveri:

  • kritino (poškodbe zaradi toče, dotrajanosti …),
  • odvajanje vode s strehe (da ni zamašenih odtokov, na primer, kar je še zlasti pomembno, če so se odločili za ravno streho),
  • fasadni sloj (razne mehanske poškodbe, zaradi katerih bi lahko v sloj začela pronicati voda),
  • stavbno pohištvo.

 

Kaj pa o tehnologiji iQwood povedo naši kupci?

Kupca Tadeja Krošlina smo povprašali o razlogu za odločitev za vgradnjo notranjih predelnih sten iQwood in o zadovoljstvu z bivanjem v njihovi novi hiši s tehnologijo iQwood.

 

Zakaj ste se odločili za vgradnjo notranjih predelnih sten iQwood?

Primarno smo se za to odločili zaradi dobrega počutja – sobivanja z lesom, ki pa poleg tega tudi odlično sovpada v design in videz moderne hiše. Stene iz iQwooda smo zato postavili v spalnico, kjer se dotikajo postelje, ter v dnevno sobo in telovadnico, kjer z družino preživimo največ časa. Les nam daje toplino, ki smo jo prej v klasično grajeni hiši močno pogrešali. Še posebej všeč pa nam je izvedba iQwooda z mozniki, ki imajo v Sloveniji že dolgoletno tradicijo. Spoštujemo, da jih je Lumar vgradil v tako sodoben gradbeni element.

 

iQwood-blog-spalnica-telovadnicaiQwood stena v novi hiši Tadejeve družine - levo v telovadnici in dnevni sobi, desno v spalnici.

 

Kako ste zadovoljni z bivanjem v hiši s tehnologijo iQwood? So kakšne posebnosti pri vzdrževanju, ki bi jih želeli izpostaviti?

Pravzaprav se pogosto pogovarjamo, zakaj iz iQwooda nismo zgradili kar celotne hiše. Po vselitvi smo si namreč zaželeli, da bi bilo več sten iz vidnega iQwooda, vendar smo bili prepozni. So prava estetska popestritev prostora, poleg tega pa izjemno dobro uravnavajo zračno vlago. Stene »dihajo«. Posebej pa bi izpostavil tudi to, da so zelo nosilen element, na katerega z lahkoto pritrdite marsikaj brez vrtanja.

 

iQwood-blog-notranja-stenaPrerez stene iQwood.

 

Bil pa sem nekoliko zaskrbljen, kako bodo stene prenesle naše tri razigrane otroke, ki jih večkrat radi »pobožajo«. Izkazalo se je, da so celo boljše kot beljene stene, saj malo finega brusnega papirja naredi čudež. Namenoma pa jih nismo hoteli premazati, saj nočemo izgubiti prednosti, ki jih masiven les ponuja. Drugega vzdrževanja praktično ne zahtevajo.

 

Ogled vzorčne hiše Lumar

Pogovor s svetovalcem