Blog - Montažne hiše LUMAR | Živeti najbolje

Hiše Lumar v oddaji Ambienti

Written by Boštjan Kralj, vodja tržnega komuniciranja | 20.6.2024 9:05:28

Domove naših kupcev obiskuje tudi ekipa oddaje Ambienti, ki predstavlja zanimive arhitekturne rešitve in koncepte bivanja po Sloveniji. V tem blog zapisu si lahko pogledate predstavljene zgodbe in od blizu spoznate, kako so nastajali njihovi domovi, odkrijete zanimive dizajne, kaj jih je navdušilo in kako je bivati v hišah Lumar. Naj vam bodo v navdih.

 

O oddaji Ambienti

Ambienti je prva slovenska avtorska oddaja o oblikovanju domov. Vsak od njih je unikaten, intimen, poosebitev posameznikovih želja in hotenj, vsem kakovostnim ambientom pa je skupno eno: so plod trdega dela, kančka dobrega okusa, predvsem pa tesnega sodelovanja med naročniki in strokovnjaki. V oddajah priljubljeni voditelj Boštjan Romih in novinarji predstavijo zanimive hiše in stanovanja, ki odstopajo od povprečja, in v pogovoru z lastniki in slovenskimi arhitekti odkrivajo domiselne arhitekturne rešitve.

Arhiv oddaj Ambienti.



Hiša družine košarkarja Jake Lakoviča, individualna zasnova, arhitekt Srečko Kreitmayer

Za nekdanjega kapetana slovenske košarkarske reprezentance in danes vrhunskega trenerja Jako Lakoviča in njegovo družino smo zgradili individualno hišo v Ljubljani, ki jo je zasnoval in zanjo izris narisal njihov družinski prijatelj, arhitekt Srečko Kreitmayer. Čeprav Lakovičeva družina ne živi le v Ljubljani, so v tej hiši našli svoj srčni dom. V času gradnje Jaka z družino ni bil v Slovenij, izvedbo je zaupal usposobljenim strokovnjakov Lumarja, ki so pod budnim očesom Jakovega očeta poskrbeli za celoten proces in vse podrobnosti. Hiša je preprosta, a markantna in pametna, da jo lahko ta nomadska družina upravlja na daljavo. Zasnovana je odprto in kljub majhni mestni površini prostorna ter omogoča ločen apartma za obiske ženine družine ali prijateljev in dodatne prostore v kleti za druženje, fitnes, garažo.

 

Družinska hiša v Novem mestu, individualna zasnova, SoNo arhitekti

Včasih imajo ljudje občutek, da montažna gradnja omogoča le omejeno svobodo oblikovanja, a hiša mlade družine iz Novega mesta dokazuje ravno obratno. Z zunanjimi arhitekti, v tem primeru SoNo arhitekti, ki so pri snovanju upoštevali tehnologijo lesene montažne gradnje, je nastala hiša, ki z unikatnostjo navdušuje stanovalce in obiskovalce. Ana in Matej sta želela atrijsko hišo z izhodom na teraso, ki je družini zelo pomembna čez celo leto, saj tam preživljajo veliko skupnega časa. Skrbela ju je trimetrska višinska razlika, ki je sprva na zemljišču nista opazila, vendar so arhitekti našli rešitev. Izkoristili so padanje terena in z drznim načrtovanjem zasnovali pritlično hišo na nivoju vrta, ki pa s strani ceste nekako zalebdi nad tlemi. Nova hiša je izpolnila vsa njihova pričakovanja in ponudila še več. Predvsem jim je všeč, da lahko teraso uporabljajo praktično v vseh letnih časih in je postala podaljšek dnevne sobe. Tudi sprva nenačrtovana klet se je lastnikoma izkazala kot odlična rešitev, pri montažni gradnji pa ju je navdušilo tudi to, da sta že vnaprej zelo dobro vedela, kakšna bo hiša, ko bo zgrajena.

1. del

2. del


Družinska hiša v Ajdovščini, individualna zasnova, arhitekt Vladimir Slamič

Ko se je starejši par iz svoje velike hiše odselil v novo, je njen tloris tako navdušil njuna sinova, da sta si podobne zaželela tudi sama. Stara hiša se je zdela prevelika tudi družini sina Luke, predvsem jih je motil neustrezen tloris z obilico neizkoriščenih prostorov in energetska potratnost hiše. Ko sta se z ženo odločala med prenovo 40 let stare hiše ali gradnjo nove na njenem mestu (od stare sta obdržala zgolj klet), je pretehtala računica. Iz prejetih ponudb sta namreč ugotovila, da bi ju obnova stala polovico gradnje nove. Zato sta se odločila za novo hišo in arhitekturno zasnovo zaupala istemu arhitektu Vladimirju Slamiču, gradnjo pa Lumarju, saj sta si želela čimprej zaživeti na svojem. Gradnja montažne hiše je bila v njunem primeru res hitra, saj je od prevzema plošče do zaključka projekta minilo zgolj štiri mesece. Nova hiša družine Slokar je arhitekturno razgibana, sveža in mladostna in čeprav je tloris skoraj enak novi hiši Lukovih staršev, omogoča drugačen življenjski slog. Uspešno kljubuje ajdovski burji in tako kot številne druge hiše Lumar na tem vetrovnem območju razbija predsodke o montažni gradnji, češ da jih močan veter lahko »odpihne«.


Preberite tudi pisni prispevek.


Vzorčna hiša Dragomelj, prilagojena hiša na osnovi kataloške hiše Primus 156, prva s certifikatom Active house v Sloveniji

Nakup hiše je velika investicija, zato je prav, da kupec pred nakupom dobi čim več informacij in tudi občuti, kako je bivati v njej. Zato smo pri Lumarju leta 2019, ko so bile v Sloveniji vzorčne hiše dokaj neobičajne, v Dragomlju pri Ljubljani postavili tako hišo brez prebivalcev, ki je namenjena zgolj temu, da si jo lahko potencialni kupci v miru ogledajo od blizu, začutijo materiale, pogledajo, kako je narejena, in odkrijejo detajle. To je tudi prva hiša v Sloveniji s certifikatom Active house, ki uteleša koncept Lumar Zero Emission Living®, ki se ne osredotoča le na nizko porabo energije, ampak upošteva celosten pristop k zmanjševanju izpustov in k najvišjemu bivalnemu ugodju. Osnova je kataloška hiša Primus 156, je pa prilagojena in nadgrajena s številnimi detajli: sončno elektrarno in polnilnico za električni avotmobil, dodatnimi steklenimi površinami, pametnimi inštalacijami, naprednim sistemom ogrevanja in prezračevanja ter celovitim sistemom za upravljanje energije (HEMS). Dodana vrednost je tudi zelena streha, ki nadomešča to, kar je objekt zemlji vzel – to so zelene površine, in ima številne pozitivne učinke na okolje in ugodje bivanja.

 

 

Če so vas zgodbe kupcev Lumar spodbudile k temu, da tudi sami naredite korake k uresničitvi želja po novi hiši in se vam ob tem porajajo vprašanja o montažni gradnji, vas vabimo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali do vašega sanjskega doma. Obiščite pa tudi našo vzorčno hišo v Dragomlju in začutite način gradnje Lumar.