nasveti |

6 MIN BRANJA

Kako preprečiti pregrevanje hiše

Pred začetkom poletja običajno začnemo več razmišljati o tem, kako bomo ob visokih zunanjih temperaturah znotraj našega doma ohranili prijetno bivalno ugodje. Zaradi vse višjih temperatur, ki jih spremljajo ekstremni vročinski valovi, je ta skrb pričakovana. Ob tem je pogosto prva misel uporaba klimatske naprave, a še preden jo bomo kupili, montirali in zagnali, izkoristimo vse možnosti preprečevanja pregrevanja hiše. Tudi tu velja rek, da je bolje preprečiti kot zdraviti. V nadaljevanju preberite, s katerimi ukrepi lahko preprečite ali zelo omilite poletno pregrevanje hiše.


Senčenje steklenih površin

Najpomembnejši ukrep za preprečevanje prekomernega pregrevanja je senčenje steklenih površin. Z ustreznim senčenjem preprečimo direktno pregrevanje zaradi sončnega sevanja. S senčenjem preprečimo vdor sončnih žarkov v notranjost prostora, vseeno pa se prostor dolgoročno segreva zaradi prevajanja toplote skozi steklo. Prevod toplote skozi steklo je namreč skoraj petkrat večji kot skozi steno. Najbolj učinkovit način senčenja predstavljajo zunanja senčila: žaluzije, rolete, screen roloji ali podobno. Ena bistvenih prednosti uporabe zunanjih žaluzij je zmožnost prilagajanja naklona lamel, tako lahko zagotovimo odboj sočnih žarkov, sočasno pa v prostor prehaja naravna svetloba in nam ne zastrejo pogleda navzven.

lumar-avantgarde-primus-l150_16651369714


Upravljanje žaluzij glede na osončenost in lego oken lahko prepustimo tudi sistemu pametne hiše. Ta bo poskrbel, da bo to izvedeno v najbolj primernem času, tudi takrat, ko nas ni doma.

Lumar nasvet

Ko se v vročih poletnih dneh že zjutraj odpravite od doma, zastrite vse žaluzije na oknih. Ob ustreznem naklonu lamel boste v prostor še vedno prepuščali dnevno svetlobo, ob tem pa boste pa prostor ščitili pred neposrednim vdorom sonca.

Velike steklene površine na južni strani senčite cel dan, medtem ko se steklene površine na vzhodu senčijo v dopoldanskem času, steklene površine na zahodni fasadi pa v popoldanskem času. Ne pozabite na strešna okna. Čeprav so lahko manjša, so zaradi naklona bolj izpostavljena sončnim žarkom.

 

Uporaba centralne prezračevalne naprave

Vgrajen centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo poskrbi za stalen dotok svežega zraka skozi vse leto. V času največje poletne vročine za dotok svežega zraka tako ni treba odpirati oken, s čimer bi v hišo spustili vroč zunanji zrak. Ob tem prezračevalna naprava poskrbi tudi za filtracijo zraka.

Lumar nasvet

Z ustreznimi nastavitvami na prezračevalni napravi lahko prispevate tudi k manjšemu pregrevanju v poletnem času:

  • Nastavitve v času odsotnosti. V vročih poletnih dneh v času krajše odsotnosti (delovniki med tednom) prezračevanje prestavite na minimalno delovanje z minimalno izmenjavo, s čimer zmanjšate dotok vročega zunanjega zraka v hišo. V času daljše odsotnosti (dopusti) prezračevanje nastavite v režim »Away«, ki izmenjavo zraka zmanjša na minimum, ne pomeni pa, da prezračevalno napravo izkopi.
  • Intenzivnejše prezračevanje ponoči. Zelo pomembno je, da pravilno nastavite časovne intervale intenzivnejšega prezračevanja. Poleti je to v nočnem času, ko je zunanja temperatura nižja.
  • Uporaba obvoda (Bypass). Če naprava to omogoča, v poletnih nočeh vklopite obvod (Bypass), saj boste na ta način dovajali v prostor svež zunanji zrak brez tega, da bi ga notranji izhodni zrak segreval (kar je ključna funkcija rekuperacije toplote v preostalih letnih časih). V poletnem času se namreč srečujemo s situacijo, v kateri je notranja temperatura v stavbi višja kot temperatura zunanjega zraka, zato lahko z uporabo rekuperacije toplote zrak še dodatno ogrevamo.

Picture1

 

Pohlajevanje z odpiranjem oken

Kljub vgrajeni prezračevalni napravi se v vročih poletnih dneh priporoča dodatno nočno pohlajevanje z naravnim prezračevanjem, če je temperatura zunanjega zraka ponoči nižja od temperature v hiši. Z odpiranjem oken v nočnem času lahko nižjo zunanjo temperaturo izkoristimo za dodatno pohlajevanje. Ko imamo okna odprta vso noč, se lahko ob notranjem zraku pohladijo tudi konstrukcije in ne zgolj notranji zrak. Če okna odpremo zgolj za krajši čas zjutraj, se v objektu izmenja oz. ohladi zgolj zrak.

 

creative-portrait-man-with-curtains-shadows-from-window

 

Lumar nasvet

Za učinkovito pohlajevanje priporočamo, da so okna v pritličju in nadstropju čez noč zgoraj priprta (»na kip«), notranja vrata pa odprta, da se vzpostavi boljši pretok zraka skozi hišo.

 

Pasivno pohlajevanje s toplotno črpalko

Na pasivno pohlajevanje oziroma preprečevanje dodatnega pregrevanja lahko vplivamo tudi z ustreznimi nastavitvami na toplotni črpalki. Določeni modeli toplotnih črpalk dopuščajo pasivno pohlajevanje, kar pomeni, da v sistem dovajajo hladno vodo. V večini hiš je ploskovno ogrevanje izvedeno s sistemom talnega ogrevanja, pri katerem je treba paziti, da temperatura hladne vode ne bo prenizka, kar bi lahko vodilo v kondenzacijo v območju cevi. Za pravilne nastavitve od primopredaji objektov poskrbijo naši Lumar strokovnjaki.

Lumar nasvet

Preverite model in možne nastavitve svoje toplotne črpalke. Pri nastavitvi temperature vode za pasivno hlajenje bodite pozorni na to, kakšen sistem ploskovnega ogrevanja imate vgrajen. Če je temperatura vode pri sistemu talnega ogrevanja prenizka, lahko pride do kondenzacije ob ceveh.



Aktivno hlajenje s klimatsko napravo

Z zelo dobro izoliranim ovojem in posamičnimi preventivnimi ukrepi, to je s preprečevanjem vdora vročega zraka, senčenjem steklenih površin in pasivnim pohlajevanjem v vročih poletnih dneh lahko zelo ublažimo vpliv visokih zunanjih temperatur in občasnega povišanja notranje temperature. Ob tem je treba omeniti, da je delno povišanje notranje temperature ob zelo visokih zunanjih temperaturah dopustno in se upošteva tudi v priporočilih Passivhaus inštituta za gradnjo pasivnih hiš. Tudi za naše zdravje ni priporočljivo, da so temperaturne razlike zunaj in v notranjosti prostorov prevelike in naj ne bi bila višje od 6 do 8 stopinj Celzija.

air-conditioners-wall


Z doslednim izvajanjem ukrepov za preprečevanje pregrevanja drugih rešitev ne bomo niti potrebovali, če pa vseeno želimo aktivno zniževati notranjo temperaturo v prostoru, se skladno s priporočili Passivhaus inštituta kot najbolj ekonomična rešitev priporoča vgradnja klimatske naprave.

Z zgoraj navedenimi ukrepi lahko doprinesemo k počasnejšemu pregrevanju v poletnem času, pri čemer pa se je potrebno zavedati, da veliko k prijetni notranji temperaturi in bivalnim pogojem skozi vse leto doprinesejo pravilno zastavljena in izvedena izhodišča. 

Dober toplotni ovoj hiše

Osnovo za stabilno notranjo temperaturo skozi vse leto in s tem povezanimi prijetnim bivalnim ugodjem predstavlja ustrezen ovoj stavbe. Sestavljajo ga stene, streha in steklene površine. Sodobne zahteve za gradnjo skoraj nič-energijskih hiš že same po sebi postavljajo visok standard za energetsko učinkovitost, ki se odraža v toplotni izolaciji ovoja stavbe. Z izborom materiala z večjo gostoto in specifično toploto izboljšamo toplotno stabilnost ovoja stavbe, s čimer zagotovimo ustrezen zamik prehoda vročine skozi konstrukcijo stene. Tako pozimi ob mrzli okolici dobro izolirane stene zadržujejo toploto v hiši, poleti pa preprečujejo pregrevanje. Steklene površine, ki so v sodobni gradnji vse večje, in pomembno doprinesejo k bivalnemu ugodju, imajo slabšo toplotno izolativnost, zato je za ohranjanje prijetne bivalne klime v poletnem času zelo pomembno ustrezno senčenje.

Skrb za primerno vlažnost v notranjosti prostorov

Vlaga sicer ne vpliva na pregrevanje hiše, vpliva pa na to, kako ljudje občutimo toploto zraka, zato bomo ob višji relativni vlažnosti prej v skušnjavi, da bi aktivno hladili zrak. Pravzaprav je poleti visoka vlažnost pogosto večji problem kot temperatura. Zato moramo poleti v hiši skrbeti tudi za primerno vlažnost. Tudi to skrb lahko prepustimo prezračevalni napravi z rekuperacijo, ki bo poleg svežega zraka v prostoru vzdrževala tudi primerno vlago.

 

03.4-Energija-Prezracevanje (2)

 


Če vas zanima več o tem, kako lahko ob visokih temperaturah poleti v montažni hiši zagotovite prijetno temperaturo, vam bodo naši svetovalci z veseljem pomagali. Kako dobro montažne hiše poleti vzdržujejo prijetno temperaturo, pa se lahko prepričate tudi ob obisku naše vzorčne hiše v Dragomlju.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar