nasveti |

7 MIN BRANJA

Kako pripraviti hišo na zimo

Sprememba sezon tako kot na nas vpliva tudi na hiše. Pozimi so objekti izpostavljeni drugačnim vremenskim vplivom kot poleti, začne se ogrevalna sezona, vrtno rastlinje se spravlja k zimskemu počitku. Še preden pritisne mraz in nas preseneti prvi sneg, je zato hišo dobro pripraviti na novo sezono. Zbrali smo nekaj osnovnih nasvetov, ki so vam lahko v pomoč.

 

Pregled in čiščenje strehe in žlebov

Streha je najbolj obremenjen del hiše, saj je izpostavljena številnim atmosferskim vplivom, kot so dež, sneg, sonce, veter, toča, visoke/nizke temperature in agresivna atmosfera (kisli dež). Da bo lahko dolgo in učinkovito opravljala svojo nalogo, so potrebni redni pregledi strehe (vsaj enkrat letno) ter redno čiščenje strehe (vsaj dvakrat letno).

 

dji_fly_20231203_144356_827_1701611058007_photo_optimized

 

Ker bo streha pozimi bolj obremenjena, je dobro, da jo pregledate še pred začetkom sezone. Vizualni pregled lahko opravite sami z natančnim pogledom od tal proti strehi (lahko tudi z daljnogledom) in preverite, ali je na strehi kaj neobičajnega (bodite pozorni na pritrjenost vijakov, štrleče obrobe, odmaknjene odtočne cevi in žlebove itd.). Priporočljivo je, da streho tako pregledate tudi po vsakem večjem neurju, deževnem nalivu, sneženju in podobno. Če opazite karkoli neobičajnega, je boljše, da poiščete pomoč strokovnjaka, saj so lahko opravila na strehi nevarna.

Jeseni se na strehi in v žlebovih lahko nabere tudi odpadlo listje in druga nesnaga. S strehe je treba odstraniti listje in vse predmete, ki ne sodijo nanjo. Posebno skrbno je treba očistiti žlebove, odtočne in odvodne cevi, ki jih listje rado zamaši, zastala voda pa pozimi lahko tudi zamrzne in poškoduje cevi. V odpadlem listju si lahko najdejo dom tudi glodavci in drugi škodljivci, kar lahko preprečimo z rednim čiščenjem. Redno odstranjevanje listja in druge nesnage je še posebej pomembno pri ravnih strehah, saj se sicer umazanija nabira na strehi.

 

IMG_4351

 

Pregled in nastavitev ogrevalnega sistema

Pred začetkom ogrevalne sezone je priporočljivo, da opravite pregled in vzdrževanje ogrevalnih sistemov. V Lumarjevih hišah se za ogrevanje uporabljajo energetsko varčne toplotne črpalke, ki jih je za nemoteno delovanje priporočljivo redno pregledovati. Če je od zadnjega pregleda minilo že nekaj časa, je smiselno takšen pregled narediti pred zimo, saj bo črpalka takrat bolj obremenjena. Pri toplotni črpalki zrak/voda je treba za pravilno delovanje črpalke opravljati tudi preglede in čiščenje zunanje enote, kar vključuje odstranitev vej, listja in snega, ki se naberejo okoli zunanje enote. Toplotno črpalko ob začetku ogrevalne sezone nastavite na primerno temperaturo, ki zagotavlja udobno bivanje in hkrati omogoča energetske prihranke.

 

Lumar nasvet

Lumarjeve hiše so že v osnovi energetsko zelo varčne, saj je celoten toplotni ovoj stavbe odlično izoliran in skupaj s talnim ogrevanjem omogoča enakomerno porazdelitev temperature po prostoru in s tem boljše bivalno ugodje. Na porabo energije pa lahko vplivate tudi sami z uravnavanjem temperature prostora. Ni treba, da v hiši po nepotrebnem vzdržujete tako visoke temperature, da se po njej sprehajate v kratkih rokavih. Priporočljiva notranja temperatura bivalnih prostorov je 20 ˚C. Če boste dlje časa odsotni, priporočamo, da temperaturo ogrevanja še nekoliko znižate (na 18 °C). Vsako povišanje temperature v prostoru za 1 °C povzroči povečanje ogrevalne energije za približno 6–7 odstotkov.

 

Če imate v hiši vgrajen kamin, ki večinoma služi kot ambientalna dopolnitev, v prehodnem času pa tudi kot sekundarni vir ogrevanja, je dobro pred pogostejšo uporabo pregledati dimniške tuljave in kamin ter poskrbeti za zalogo drv za čez zimo. Po zakonu o dimnikarskih storitvah je treba pregled in vzdrževalna dela na dimnikih opraviti enkrat letno, opravi pa ga lahko le pooblaščeno dimnikarsko podjetje. Sami pa preglejte dimne priključke, tesnjenje obrob in dimniških kap. Vsaj pred pričetkom kurilne sezone je dobro opraviti vizualen pregled elementov kamina in tesnil in glede na obrabo zamenjati tesnila skladno z navodili dobavitelja kamina. Vzdrževanje kamina zajema redno čiščenje steklenih površin, kurišča in odstranitev pepela.

 

Kamin.

 

Lumar nasvet

Pepela iz kamina ne zavrzite. Hranite ga lahko zunaj v kovinski posodi in ga spomladi uporabite kot gnojilo, saj vsebuje veliko rudnin, ki so koristne za rastline. Lahko ga posujete na kompost, saj apnenec v pepelu pospešuje razgraditev komposta in z njim gnojite trato in sadno drevje. Ni pa primeren za gnojenje cvetočih grmov.

 

Menjava filtrov in nastavitev prezračevalne naprave na zimo.

Prezračevalna naprava z rekuperacijo pozimi omogoča optimalno prezračevanje prostorov brez toplotnih izgub in hkrati vzdržuje primerno vlažnost. Za njeno dobro delovanje je potrebno redno čiščenje in menjava filtrov, in sicer vsaj dvakrat letno, vsaj ob menjavi sezon. Priporočamo vam, da ob menjavi filtrov opravite vizualni pregled naprave. Če imate občutek, da je vaša naprava postala glasnejša oz. da je kakovost zraka slabša, preverite filtre.

 

Lumar nasvet

Prezračevalna naprava poleg stalnega dotoka svežega zraka prostoru zagotavlja tudi primerno vlažnost. Če bo vlažnost prenizka, lahko prihaja do prekomernega izsuševanja obložnih plošč, ki vodijo v krčenje in nastanek razpok, previsoka vlažnost lahko povzroči zastajanje vode in posledično plesen. Priporočljiva relativna vlažnost prostorov znaša med 40 % in 65 %..

 

Pregled tesnjenja oken, vrat, morebitnih poškodb na zunanjosti 

Celovit pregled zunanjosti hiše (fasada, nadstreški, terase) in zunanjega stavbnega pohištva (okna, vhodna vrata in garažna vrata) se izvaja v sklopu rednih vzdrževalnih del ne glede na letni čas. Pred zimskim časom vam priporočamo vizualni pregled oken in vrat; predvsem tesnil in okovja, ki lahko razkrije pomanjkljivosti, ki bi vodile v nepravilno delovanje oz. ne bi zagotavljale tesnjenja zaradi česar bi se lahko povečali stroški ogrevanja in zmanjšalo udobje bivanja. S specializiranimi izdelki za nego in vzdrževanje tesnil se izboljša tesnjenje in upočasni staranje materiala.

 

Pregled oken.

 

Pregled in aktivno upravljanje senčil

Sodobne stavbe z veliko steklenimi površinami zagotavljajo svetle bivalne prostore, v zimskem času pa prinašajo tudi pozitivne sončne dobitke. Obratno kot poleti, ko s spuščenimi žaluzijami ali roloji soncu preprečujemo vstop, ga želimo pozimi spustiti v notranjost, saj ogreje prostor in pomaga pri varčevanju z energijo. Ko se sonce spusti, pa je najbolje, da okna dodatno izoliramo, saj se skozi stekla izgubi največ toplotne energije. S spuščenimi žaluzijami in roloji dodamo še eno plast izolacije, ki bo vsaj malo preprečevala toplotne izgube.

 

 

Narekovaji_rdeci

Neverjetno je, kako dobro hiša akumulira toploto sonca pozimi, ko je dovolj sonca, zunanje temperature pa so pod ničlo. Na mrzle, ampak sončne dni, skozi velike steklene površine južne stene pride toliko toplote – nekaj čez 20 kilovatov – da ne potrebujemo nič dodatnega ogrevanja. Ob sončnih dneh tudi pri nič stopinjah ni potrebe po dogrevanju.

- Mojca Rode in Mitja Petkovšek

 

Senčila v hiši.

 

Zaprite zunanje cevi

Pri sodobnem načinu bivanja veliko časa prebijemo tudi zunaj hiše, temu pa so se prilagodile tudi hišne napeljave, ki so se iz notranjosti podaljšale na terase in letne kuhinje. Morda ste za lažje vzdrževanje vrta po dvorišču napeljali tudi namakalni sistem. Voda, ki ostane v takih neizoliranih zunanjih ceveh, lahko takrat, ko temperature padejo pod ničlo, zamrzne in jih poškoduje. Zato je dobro, da zunanji vodni sistem izpraznite in zaprete ventile, da ne bi prišlo do uhajanja vode v cevi.

 

Priprave na odstranjevanje snega

Še preden vas preseneti prvi sneg, preverite, ali imate vse potrebno za odstranjevanje snega. Če imate doma frezo ali plug, pred začetkom sezone preverite, ali delujeta brezhibno in ali imate zanju dovolj goriva. Za odstranjevanje rahlega snega so lahko dobra izbira tudi puhalniki za listje. Preverite tudi, ali imate doma shranjeno lopato, sol in vse potrebno za ročno odstranjevanje snega.

Preverite tudi, ali vaša občina ponuja storitve odstranjevanja snega in v kakšnih pogojih jih zagotavlja. Za odstranjevanje snega pa se lahko dogovorite tudi s sosedi in si tako delite stroške lastništva naprav za odstranjevanje snega.

 

Kidanje snega.

 

Skrb za rastline na prostem

Na zimo pripravite tudi vrt. Preglejte drevesa in jih po potrebi obrežite. Veje, ki bi popustile pod težo snega ali v močnem vetru, bi lahko namreč med padcem poškodovale hišo, nadstreške ali vozila. Z obrezovanjem pa ne hitite preveč. Strokovnjaki svetujejo, da rastline obrezujete pozno pozimi, ko bodo že nekaj časa v mirovanju, saj drevesa takrat najbolje prenašajo reze, vi pa boste na suhih vejah tudi bolje videli njihovo strukturo.

Preverite tudi zunanje lončnice. Če slabo prenašajo nizke temperature, čez zimo razmislite o njihovi prestavitvi v notranje prostore, pozorni pa bodite tudi na lonce iz terakote ali keramike, saj lahko zaradi temperaturnih sprememb počijo.

 

Lumar Individual_Gams(5) LOW

 

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar