Arhitektura |

6 MIN BRANJA

Kako se lahko prilagodi kataloška hiša

Sodobna tehnologija montažne gradnje omogoča nadvse raznoliko arhitekturo, veliko prilagodljivost in razgiban dizajn. Tudi če stranka izhaja iz kataloške hiše, ji vsaka doda nekaj svojega, individualnega, tako da je na koncu vsaka hiša edinstvena. Odraža značilnosti okolja, kjer stoji, in osebne preference graditeljev. Naj vam torej kataloške hiše služijo kot navdih, za končno obliko pa prisluhnite svojim željam in potrebam oz. potrebam svoje družine. Možnosti prilagajanja je res veliko, kaj vse je možno, smo povprašali novo vodjo Lumarjevega arhitekturnega biroja Katjo Božičko. Da bo prilagajanje načrta hiše čim lažje in boste v njej začutili svoj sanjski dom, vam bodo ves čas v pomoč Lumarjevi arhitekti.

Kaj vse se da prilagoditi na kataloških hišah, je morda najbolj razvidno iz naših najbolj prodajanih hiš Primus. Čeprav jih v Sloveniji stoji že več kot 300, boste med njimi težko našli dve enaki. Zasnovana je »modularno« in ponuja veliko možnosti za individualnost ter prilagajanje različnim željam.


Optimizirana zasnova hiš družine Primus

Hišo Primus sta pred več kot petnajstimi leti za Mitjo Petkovška zasnovala arhitekta Danijel Čelig in Kristina Rakušček. Odprta in enostavna tlorisna zasnova s čistimi linijami se je izkazala za izjemno priljubljeno in uporabno rešitev, zato smo jo v našem arhitekturnem biroju dodatno prilagodili in ponudili številne nove možnosti z vidika velikosti (od 126 do 165 m2), tlorisne zasnove, tipologije in drugih značilnosti. K priljubljenosti prispeva tudi njena kompaktnost, izčiščena arhitekturna zasnova, tako da omogoča udobno bivanje brez neizkoriščenih površin.

Zanimivo je, da boste enako zasnovo lahko prepoznali tudi v hišah drugih izvajalcev, tako tistih, zgrajenih s klasično gradnjo, pa tudi pri drugih ponudnikih montažnih hiš. »Zasnovo Primus boste prepoznali po velikih steklenih površinah, strehi brez napušča, dveh polnih etažah z velikim odprtim dnevno bivalnim prostorom, povezanim s kuhinjo, spodaj, zgoraj pa spalnim delom z otroškimi sobami, spalnico, velikokrat povečano z garderobo za dodatno možnost shranjevanja. Skratka, tlorisi so zelo dobro izkoriščeni. Na površini hiše 140 m2 družina pridobi vse prostore, ki jih potrebuje za kakovostno bivanje, brez nekih neizkoriščenih površin,« pojasni Katja Božičko.

Kako deluje v resničnosti, lahko najboljše občutite ob obisku naše vzorčne hiše v Dragomlju, ki je postavljena na osnovi hiše Lumar Primus-R 156 EDITION.

 

Vzorcna_hisa_Lumar_Primus_iEDITION

Vzorčna hiša Lumar Primus-R 156 EDITION v Dragomlju.



Predpripravljene prilagoditve glede na želje in potrebe strank

Hiši Primus smo v preteklem obdobju posvetili tudi največ pozornosti, tako da so možnosti prilagajanja v tej družini hiš najbolj razdelane. Zanje smo zasnovali kar nekaj predpripravljenih paketov prilagoditev, za katere smo zaznali veliko zanimanja med strankami. »Med njimi lahko stranke izbirajo, tudi v različnih kombinacijah,« poudari Katja Božičko in dodaja: »Osnovni kataloški zasnovi se lahko veliko doda ali spremeni, pa bo še vedno ostala Primus. Druge zasnove naših kataloških hiš imajo več svojega značaja.«

Najpogostejše prilagoditve so drugačne razporeditve prostorov, zato smo pripravili nekaj različnih možnosti tlorisnih zasnov. Možne so tudi različne tipologije hiš, od dvokapne do ravne strehe ali mansardne izvedbe. Stranke se pogosto odločajo tudi za različne obdelave na fasadi, kot so fasada iz lesa, iz kamna, z maloformatnimi ali velikoformatnimi fasadnimi ploščami, ki jih ponujamo kot dodatne možnosti za nadgraditev hiše.

Glede predpripravljenih rešitev Katja Božičko pove, da strankam z njimi lažje pokažemo, kako lahko prilagodijo hišo svojim željam in potrebam: »Ne moremo pričakovati, da stranke kar vedo, kakšne prilagoditve so možne. Predpripravljene rešitve so jim lahko v navdih, ni pa to edino, kar lahko prilagajamo. Za to smo tu mi, da jih vodimo skozi proces snovanja in njihove želje prenašamo v arhitekturo.«

 

Lumar Primus - balkon
Lumar Primus - balkon
Lumar Primus - pergola
Lumar Primus - pergola
Lumar Primus - nadstrešek brez ali z lopo (enojni ali dvojni)
Lumar Primus - nadstrešek brez ali z lopo (enojni ali dvojni)
Lumar Primus - fasada iz kamna
Lumar Primus - fasada iz kamna


Prilagajanje tlorisov

Možnosti različnih tlorisnih zasnov so prilagojene glede na različne usmeritve hiše in dosedanje izkušnje oziroma želje kupcev. »Velikokrat vhod z ene strani ni najbolj priročen in se celoten tloris pritličja prilagodi tako, da se v hišo vstopi drugje. Pogosta prilagoditev je zrcaljenje tlorisov. Ker se na nekaterih območjih tlorisa ne da obračati po daljši stranici, se zrcali po krajši in pridemo do L-postavitve,« pojasni Katja Božičko.

»Včasih stranke želijo spalnico v pritličju, kar izvedemo s povečanim spodnjim kabinetom, in hkrati s tem dodatno kopalnico v spodnjem delu, zato smo posebej razvili tloris, ki omogoča takšno rešitev. V zgornji etaži je pogost trend večjih sanitarnih prostorov ali pa ločenih za starše in otroke. V pokovidnem času je bilo kar nekaj želja tudi po dodatnih prostorih za delo od doma. Nekajkrat se nam je zgodilo, da smo za družino, v kateri oba starša delata od doma, v hiši zasnovali dva kabineta, tudi v različnih nadstropjih, da se ne motita.«

 

prilagajanje-tlorisa

Več opcij prilagajanja tlorisa za hišo Primus.


Predpripravljena tlorisna prilagoditev je tudi bolj odprt dnevno-bivalni prostor brez nosilnega stebra, ki še dodatno odpre celoten dnevno bivalni prostor hiše. Glede pogostih prilagoditev Katja Božičko še pove: »Pogosto prilagajamo tudi steklene površine, večja okna, dodatna okna, kar si stranke lahko pogledajo tudi na naši vzorčni hiši v Dragomlju. Savna v zgornji kopalnici vzorčne hiše niti ni več tako nišna prilagoditev, stranke se dandanes kar pogosto odločajo zanjo. Bolj specifične prilagodite v zadnjem času so morda večji prostori: veliki dnevno-bivalni prostori ali kopalnice, oblikovane že kot domači wellness. Včasih znotraj hiše zasnujemo tudi ločene apartmaje, zlasti če v isti hiši živi več generacij.«


Vzorčna-hiša-Lumar-Primus-R-150_notranjost-(2)
Vzorčna hiša Lumar Primus - odprt dnevni prostor.
Vzorčna-hiša-Dragomelj-(16)
Vzorčna hiša Lumar Primus - večje panoramsko okno v kuhinji.
Vzorčna-hiša-Dragomelj-(35)
Vzorčna hiša Lumar Primus - dodatno strešno okno.
Vzorčna-hiša-Lumar-Primus-R-150_notranjost-(4)
Vzorčna hiša Lumar Primus - welness kopalnica.
Default image alt text
5 An optional caption for the image that will be added to the gallery. Enter any descriptive text for this image that you would like visitors to be able to read.


Različna tipologija hiš Primus

Hišo Primus smo iz osnovne dvokapne strehe razširili s premišljenimi tipologijami. Tako lahko stranke izbirajo med različnimi tipologijami, ki jo označuje črka pri izbrani hiši: hiše Primus-D so dvokapnice, Primus-L dvokapne hiše z ložo, Primus-M mansardne hiše, Primus-R hiše z ravno streho. Glede na pogoste želje strank pa smo pripravili tudi 5 različnih paketov zunanjosti: Edition z moderno in funkcionalno zasnovo, Urbano s pokrito balkonsko ložo, Classic s pridihom rustikalnosti, Design za vse, ki so jim všeč napušči, in Loža.

Hiša Lumar Primus-R 156
Hiša Lumar Primus-R (z ravno streho).
Hiša Lumar Primus-D
Hiša Lumar Primus-D (z dvokapno streho).
Hiša Lumar Primus-L
Hiša Lumar Primus-L (z ložo).
Lumar Primus-M
Lumar Primus-M (mansardna izvedba).


Kot pravi Katja Božičko, se »Lumarjevi arhitekti dostikrat srečujemo z željami strank po napuščih. Morda to opažamo bolj pri tistih strankah, ki gradijo drugo hišo, saj napušče vidijo še v funkciji varovanja fasade. Dandanes z novimi materiali za to ni več potrebe, se pa še vedno dodajajo zaradi vizualnega učinka. Včasih stranke želijo tudi bolj klasičen, a hkrati sodoben videz. Tudi to je možno, zasnova Primusa je z vsemi klasičnimi detajli v prostoru videti moderno in vizualno privlačno, ker je izčiščena.« Doda še, da arhitekti prilagajajo tudi naklone streh, ki so v Sloveniji sicer običajni med 35 in 45 stopinj.


Po zaključenem projektiranju je lahko hiša povsem drugačna od kataloške

Z vsemi predpripravljenimi možnostmi se stranke tako lahko »poigrate« in sestavite hišo po svojih željah, ali pa se odločite za nekaj čisto svojega. Omejitev z vidika tehnologije in arhitekture pri montažni gradnji skoraj ni. Tehnologija in materiali so se v zadnjem času namreč toliko razvili in se še razvijajo, da se da izvesti skoraj vse, kar si stranka zaželi. »Zato stranke spodbujamo k temu, da izrazijo želje. Tudi če niso prepričane v izvedbo, želimo prisluhniti njihovim željam. Mi smo tu zato, da povemo, ali je prilagoditev izvedljiva, kako je izvedljiva in kaj pomeni s finančnega vidika,« poudari Katja Božičko.

 

Narekovaji_rdeci

»Ko dobiš ta občutek, da se vse da, se prepustiš željam. V bistvu so meja le finance, drugače ni stvari, ki je pri Lumarju ne bi mogli izvesti.«
- Maša in Denis Šketako

 

»Včasih se zgodi, da izhajamo iz ene kataloške hiše, pa med pogovorom s stranko ugotovimo, da bi bila glede na njene želje in proračun primernejša druga kataloška hiša. Vedno iščemo optimalno pot glede na finančni okvir in omejitve na lokaciji. Zgodi se tudi, da v procesu priprave idejne zasnove pridemo do individualne zasnove hiše. Pogosto so odločilni element za takšno zasnovo stopnice. Stopnišče namreč zavzema kar veliko površino, povezuje obe nadstropji, zato razporeditev prostorov in steklenih površin postane precej drugačna od kataloške hiše. To pomeni, da je treba celotno zasnovo načrtovati glede na novo postavitev in že lahko govorimo o individualni zasnovi,« pojasni Katja Božičko in doda, da seveda lahko vsaka stranka že v začetku dogovarjanja izhaja tudi iz lastne ideje, za katero v Lumarjevem arhitekturnem biroju potem pripravijo individualno zasnovo, ali pa jim jo zasnujejo v zunanjih arhitekturnih birojih.

 

Narekovaji_rdeci

»Vedno sva dobila informacijo o stroških. Videla sva, kaj bi pomenilo, če bi na primer dala celo steno v steklo. Hkrati pri Lumarju gledajo tudi na Eko sklad – vodijo namreč cel postopek za pridobitev sredstev iz Eko sklada – in se glede na to prilagaja načrt. Vse je transparentno in zelo hitro dobiš povratne informacije.«
- Maša in Denis Šketako

 

Tak proces projektiranja z vzporednim prilagajanjem zasnove, potrebnih prilagoditev izvedbe in kalkulacij je za stranko velika prednost. Pri drugačnem procesu, ko se najprej izdela projekt in se šele potem možnost izvedbe preverja z izvajalcem, namreč stranka lahko na začetku dobi le grobo oceno, saj se bo pogosto treba vračati nazaj v procesu snovanja in optimizirati rešitve, to pa lahko poveča stroške. Dobro je, da vnaprej poznamo realen finančni okvir, ki ga želi stranka nameniti za novo hišo. Tako jim lahko čim boljše svetujemo in pomagamo najti najboljšo rešitev. Če poznamo proračun, lažje ocenimo, katere želje so uresničljive in kako ter se lažje pogovarjamo o tem, katerim željam dati prednost.

 

Narekovaji_rdeci

»Hišo poskušamo do podpisa pogodbe čim bolj definirati. Naša prednost je, da lahko hitro podamo informacije, koliko stane celotna hiša. Pripravimo natančno finančno konstrukcijo, kjer je vse podrobno specificirano. Seveda se določene želje pojavljajo še kasneje, ampak kupec v vsakem trenutku točno ve, koliko kaj stane.«
- Gašper Fistravec, Lumarjev prodajni svetovalec

 

Omejitve pri zasnovi so prostorski akti

Treba pa se je zavedati, da povsem prostih rok pri prilagajanju stranka vendarle nima. »Prva stvar, ki jo arhitekti pogledamo, je prostorski akt. To je naše glavno vodilo in glede na njegove zahteve lahko prilagajamo posamezne elemente na osnovni zasnovi hiše. V vseh okoljih na primer ne moremo načrtovati ravne strehe ali drugačnega razmerja stranic, če prostorski akt tega ne dopušča. Naš cilj je, da hiša pridobi gradbeno dovoljenje – da je torej idejna zasnova realna za lokacijo, kjer bo stala in bo pri tem odgovarjala željam stranke. Zato stranko najprej zaprosimo za lokacijo parcele, da vidimo njeno velikost, razgibanost terena. Iz lokacijske informacije so razvidni predpisani nakloni streh, gabariti hiše, barva streh in podobno. Vedno moramo načrtovati v skladu s kakovostno arhitekturo v okolju, kjer bo hiša stala,« poudari arhitektka Katja. Na podlagi dosedanjih izkušenj lahko pri Lumarju hitro najdemo najbolj optimalno rešitev glede na zahteve lokacije in želje stranke. »Normalno je, da stranka ne more vedeti, kaj lahko gradi na izbrani lokaciji. Zato smo tukaj mi, da to ugotovimo in jim pomagamo priti do želene hiše,« še pove Katja Božičko.

 

Narekovaji_rdeci

Vedno je treba načrtovati v skladu s kakovostno arhitekturo v okolju, kjer bo hiša stala.
- Katja Božičko, vodja Lumarjevega arhitekturnega biroja

 

Želje strank v navdih pri zasnovi novih hiš

V Lumarjevem arhitekturnem biroju smo uresničili že veliko različnih želja strank, ki nam služijo kot odličen vir za nove zasnove hiš, kot pove Katja Božičko: »Povratne informacije strank so za nas zelo dragocene, na podlagi odziva strank lahko razvijamo nove zasnove. Naše novejše kataloške hiše so nastale kot odgovor na potrebe strank. Velikokrat smo na primer zaznali željo po hiši s klasičnim, a hkrati modernim videzom ali mansardno hišo s pridihom modernosti. To smo na primer dosegli pri hiši Vivus. Pogosto je bila izražena tudi želja zunanje terase, integrirane v hišo. Hiše Atractivo in Varius imajo tako lahko teraso vkomponirano v celoten objekt in jim ta daje novo podobo. Srečali smo se tudi z željami po notranjem atriju oziroma bolj intimnih zunanjih prostorih, kar smo dosegli s hišo Aspectus. Predvsem v bolj vročih območjih Slovenije lahko z rešitvijo s sprednjo in zadnjo teraso stranka dobi varno zavetje pred soncem tudi takrat, ko je sončnega sevanja preveč.«

Podoben fleksibilen pristop kot pri Primusu se uveljavlja tudi v drugih družinah hiš Lumar, je pa želja po prilagoditvi teh po besedah Katje Božičko manj: »Mogoče zato, ker so novejše zasnove že oblikovane na način, da dajo vizualno podobo, ki je strankam všeč. Kar stranke vidijo na vizualizaciji, jim je že tako všeč, da ne čutijo potreb po prilagoditvi.«


441156016_828174072681556_6208120048957748129_n

Nekoliko spremenjena hiša Lumar Opus.


Predstavljene kataloške hiše in različne možnosti prilagajanj naj vam bodo v navdih za lažje razmišljanje o novi hiši in o tem, kaj bi želeli. »Stranke včasih nimajo idej, kaj bi zares želele, v zasnovah kataloških hiš pa vidijo, kaj je možno. Po tlorisnih zasnovah in izdelanih vizualizacijah si lažje predstavljajo, kako bo videti zgrajena hiša, še bolj, ko jo vidijo v živo v vzorčni hiši v Dragomlju ali v okviru dnevov odprtih vrat. To jih spodbudi k razmišljanju o svoji sanjski hiši, naša naloga pa je, da te sanje skupaj z njimi poskušamo uresničiti,« zaključi Katja Božičko.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar