nasveti, pametne hiše |

6 MIN BRANJA

Kdaj se odločiti za gradnjo pametnega doma?

Kdaj se odločiti za gradnjo pametnega doma?

Si v svojem domu želite več udobja, varnosti in energijske učinkovitosti? Se vam ne ljubi z udobne sedežne vsakokrat, ko je treba prižgati luč ali nastaviti temperaturo na klimatski napravi? Rešitev ponuja pametni dom. Marsikdo si ga sicer predstavlja kot nekaj zapletenega, s kupom dragih naprav in nerazumljivih sistemov, a pomisleki so odveč, kajti sodobni pametni sistemi so zasnovani tako, da je njihova uporaba kar se da preprosta in uporabniku prijazna.

 

Zakaj se odločiti za pameten dom

Ključni razlogi, zakaj se odločiti za pameten dom, so večje udobje bivanja in dela ter lažje upravljanje v hišo ali stanovanje vgrajenih sistemov, kar se odraža v manjši porabi energije, večji varnosti in možnosti nadzorovanja stroškov porabe energije. Kdor je veliko zdoma, si želi, da ga ob vrnitvi dom pričaka tak, kot ga je zapustil, ne pa denimo poplavljen zaradi okvare na vodovodni napeljavi. Več kot dobrodošlo je tudi, da hiša med tem, ko smo na dopustu, daje videz, da je nekdo doma in je zato manj »zanimiva« za morebitne vlomilce. Vsega naštetega se zavedamo tudi v Lumarju, zato ustvarjamo vse več pametnih domov.

 

Flood Sensor_10

Senzor za poplave.

 

Pametna hiša ima vse večji pomen pri zagotavljanju varnosti, udobja in praktičnosti doma. Ne le temperaturo, zdaj je z oddaljenim dostopom mogoče upravljati vso hišno infrastrukturo, zgolj z eno aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici. Elementi pametne hiše med seboj sodelujejo, si izmenjujejo podatke in sledijo nastavitvam uporabnika. V primeru kakršnega koli alarma, nedelovanja, poskusa nepooblaščenega vstopa v aplikacijo ali zgolj nedelovanja katere izmed naprav o tem nemudoma obvestijo uporabnika.

Še pred nekaj leti so se za pametni dom odločali le navdušenci nad novimi tehnologijami in tisti, ki so si ga lahko privoščili, danes pa so rešitve cenovno dostopne širšemu krogu ljudi, zato se jih tudi več odloča zanje. Večino najprej pritegnejo varnostni mehanizmi, kot sta pametni alarm z ustvarjanjem videza »žive« hiše in protipoplavna zaščita z nadzorom ventila za dotok vode. Potem je tu še avtomatizacija senčil s senzorji temperature v hiši in s povezavo na vremenske podatke – že zgolj z avtomatizacijo senčil lahko namreč poskrbimo, da se hiša v poletnih mesecih ne pregreva, pozimi pa v čim večji meri izkoristi sončno energijo, kar pomeni, da lahko znatno prihranimo pri stroških za energijo.

 

dnevna

 

Tehnologija pametnega doma omogoča veliko, treba jo je le pravilno in kar najbolj optimalno izkoristiti.optimalno

 

Celovite rešitve koncept pametne hiše dvignejo na višjo raven

Na trgu je več rešitev, ki delno ali celovito rešujejo izzive hišne avtomatizacije. Zelo poceni rešitve so tehnološko preproste in varnostno precej ranljive, stabilnost delovanja pa je zelo odvisna od hišnega interneta in oddaljenosti naprav. Tovrstne rešitve so večinoma namenjene reševanju posameznih naprav, npr. tende ali posameznih luči ali sklopa senčil, za upravljanje potrebujejo vsaka svojo aplikacijo (različne WiFi-rešitve).

 

dom-na-dlani

 

Rešitve srednjega cenovnega razreda so bolj profesionalne, standardizirane in za njimi stojijo certificirani inštalaterji. Te rešitve so stabilne, večinoma delujejo brezžično, so dobro povezljive in običajno rešujejo večino uporabnikovih zahtev znotraj ene aplikacije. Med temi ločimo še rešitve, ki so navzven odprte (npr. Z-Wave), in rešitve, ki delujejo v okviru enega proizvajalca (npr. Somfy).

Kupci Lumarjevih hiš se lahko odločijo za celovit pametni sistem in imajo celoten dom tako rekoč na dlani oziroma na pametnem telefonu, ali pa za delni, nepovezan pametni dom, ki med drugim vključuje centralno ogrevanje vodeno s termostatom, na katerem so urniki, pametni sesalec, ki tudi sledi urniku, vgrajene senzorske luči, pametni televizor in še kaj bi se našlo.

 

pametni-sistem

 

Dejstvo je, da celovite rešitve koncept pametne hiše dvignejo na višjo raven. Naprave so med seboj povezane, zato delujejo bolj optimalno in stroškovno bolj učinkovito, nad domom imamo celovit pregled in možnost upravljanja od kjer koli, obenem pa je sistem varen in spoštuje zasebnost. Z našim partnerjem Go4Panda tako vgrajujemo brezžične pametne rešitve, ki ne povečajo le udobja bivanja, ampak z njimi kupci naših hiš pridobijo še večjo varnost pred vlomilci in se zavarujejo pred poplavo ali požarom, predvsem pa zelo hitro vidijo prihranke pri porabi energije.

 

Žični ali brezžični sistem?

V naše hiše vgrajujemo brezžične sisteme, ki se uvrščajo na sam svetovni vrh brezžičnih rešitev. Gre za evropski produkt znamke Fibaro, ki deluje na mednarodnem protokolu za pametne hiše Z-Wave in temelji na tehnologiji interneta stvari (IoT). Razvit je namensko za pametne hiše in omogoča povezovanje do 232 elementov v celovit ekosistem. Ker gre za standardiziran protokol, lahko znotraj enega doma povezujemo elemente različnih proizvajalcev. Rešitve omogočajo povezovanje tudi na druge protokole, s čimer omogočamo uporabniku, da z eno aplikacijo upravlja vse naprave: svetila, senčila, ogrevanje in hlajenje, video domofon, kamere, alarm, zalivalni sistem …

FIBARO_products_v1_web

Fibaro izdelki.

 

Brezžični sistemi so dobro zaščiteni pred vdori, bolj prilagodljivi, vgrajujemo jih lahko postopoma, višino začetne naložbe pa prilagodimo svojim potrebam in zmožnostim.

 

Žični in brezžični sistemi danes ponujajo popolnoma enake funkcionalnosti, delovanje obeh rešitev je stabilno, odzivno in zavarovano pred zunanjimi vdori. Rešitve »na žici« so na trgu precej dlje in zato morda bolj poznane, a zaradi hitrega razvoja brezžičnih tehnologij in varnostnih mehanizmov so v zadnjih letih vse bolj v ospredju brezžične pametne rešitve. Kupci Lumarjevih pametnih hiš v njih prepoznavajo večjo prilagodljivost, saj zanje ni treba nameščati posebnih elektroinštalacij, predvsem pa jim omogočajo, da jih vgrajujejo postopoma oziroma jih nadgrajujejo, višino začetne naložbe pa prilagodijo svojim potrebam in zmožnostim. Zaradi modularnosti brezžičnega sistema lahko naložbo »raztegnejo« tudi na več let. Med načrtovanjem in vgradnjo niso potrebne posebne priprave, osnovni pogoj so zgolj globoke doze (60 mm ali več). Prav tako jim ni treba skrbeti za zastarelost sistema, saj lahko nove module brez težav kadar koli vključijo v svoj pametni dom.

 

Fibaro-energija

Fibaro sistem za brezžično upravljanje.

 

Pri brezžičnih rešitvah imajo tudi vedno rezervni načrt, saj klasična stikala v primeru odpovedi modula ali centralne enote delujejo, kar za žične sisteme praviloma ne velja. Ta prednost je dobrodošla zlasti v primeru, ko pod isto streho živi več generacij: mlajši so običajno bolj dojemljivi za upravljanje doma prek pametnega telefona, glasovno ali na podlagi urnikov in sosledij dogodkov, starejši pa raje uporabljajo klasična stikala.

 

Več ravni zaščite pred vdori

Bolj kot sistemi za pametni dom vstopajo v naše domove, bolj pomembna je njihova varnost. Sistem, ki ga vgrajujemo v Lumarjeve hiše, je zaščiten z naprednimi mehanizmi, ki se jih uporablja v še bolj občutljivem, a tudi visoko nadzorovanem okolju spletnega bančništva.

Pametni dom Fibaro ima zato vgrajenih več ravni zaščite pred vdori:

  • zaščiten je z napredno spletno požarno pregrado (WAF), kar sistemu omogoča, da proaktivno zaznava nevarnosti, brani občutljive podatke in ščiti pred zlonamernimi napadi zavrnitve storitve (Anti DDos);
  • komunikacija med centralno enoto in elementi ter tudi med elementi je kriptirana z uporabo protokola TLS;
  • vstop v sistem zahteva dvonivojsko avtentikacijo (2FA),
  • gesla so zaščitena s specializiranimi zgoščevalnimi funkcijami (bcrypt).

 

Zaključek

Brezžične rešitve so v zadnjih letih, zahvaljujoč standardu, postale stabilne, varne in združljive tudi z različnimi žičnimi standardi, hkrati pa s tehnološkega vidika predstavljajo sam vrh inovativnih rešitev, ki danes prihajajo na trg. Praktično vsak dan na trg prihajajo novi senzorji, moduli in drugi pametni elementi, ki povečujejo udobje bivanja, rešujejo varnostne izzive ali vplivajo na energijsko varčnost in z njo povezano okoljsko ozaveščenost.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar