izkušnje, Intervju |

11 MIN BRANJA

Mateja Tamše: »Najlepše vselitveno darilo«

Obiskali smo Matejo Tamše, fotografinjo, mamo in blogerko, ki si je z družino nov dom ustvarila v hiši Lumar. V njej se odlično počutijo že dve leti, v dobrem spominu pa jim je ostal tudi čas načrtovanja in gradnje, ki ga je Mateja opisala tudi na svojem blogu Mami na kvadrat in pol. Je pa to vseeno bilo stresno obdobje, priznava. Ko se je zaključilo in so končno udobno zaživeli v novem domu, je z njenih ramen padlo veliko breme. Morda je tudi to prispevalo k temu, da so dobili najlepše vselitveno darilo – najmlajšo članico družine.

 

Koliko časa živite v hiši Lumar in kako se počutite v njej?

Zdaj v tej hiši živimo dve leti in občutek je fenomenalen. Vsako leto se nam odpirajo nove razsežnosti. Prvo leto nas je navdušilo prezračevanje. Ves čas je bil v hiši svež zrak, povsod je bilo enakomerno toplo, kar je bila neverjetna razlika z našo prejšnjo hišo. Naslednje leto smo naredili teraso in letošnje leto pomlad in poletje že uživali na čisto drugačen način. Naše bivanje je dobilo novo dimenzijo, bolj smo v stiku z naravo, notranjost in zunanjost hiše je povezana, otroci nemoteno prehajajo noter in ven. Noro dobro, res.



Za katero hišo Lumar ste se odločili? Kako ste izbirali?

Midva z možem sva parcelo že imela in sva iskala primerno hišo. Gledala sva kataloške hiše na Lumarjevih spletnih straneh in ugotovila, da zasnova Primusa nekako najbolj ustreza najini parceli. Pogledala sva tudi druge ponudnike, našla tudi kakšno primerljivo hišo, ampak na koncu je pretehtala zasnova Primusa. To smo potem še malo prilagodili, ker sva želela dodatno sobo, saj je v naši družini veliko otrok.

LUMAR-Mateja-Tamse-10


Je na vašo odločitev vplivalo tudi trajnostno delovanje Lumarja?

Glede na to, da sva bila že v začetku odločena za nizkoenergijsko hišo, saj gledava svari na dolgi rok, nama je bil eden od zelo pomembnih dejavnikov tudi to, da izbereva podjetje, ki pri gradnji uporablja trajnostne materiale in se tudi samo zavzema za trajnostnost. Zato sva se tudi odločila za dodaten ovoj in za bolj trajnostne materiale za izolacijo. Lumar spremljam tudi po vselitvi. Opazila sem, denimo, njihovo trajnostno inovacijo lesene masivne stene iQwood. Tudi to mi potrjuje, da sva se takrat pravilno odločila za Lumar.



Kako ste bili zadovoljni s sodelovanjem z Lumarjem?

Izpostavila bi izjemno profesionalen odnos, ki sva ga čutila pri Lumarjevih sodelavcih že od vsega začetka, od povpraševanja naprej. Bili so izjemno odzivni, kar so rekli, je držalo. Ob podpisu pogodbe sva upala, da bo naše sodelovanje tudi naprej potekalo na enak način. In tudi je, na koncu sva bila resnično izjemno zadovoljna.



Kakšno pa je bilo to sodelovanje v času načrtovanja? Rekli ste, da ste kataloško hišo dodatno prilagodili. So vam pri Lumarju glede tega kaj svetovali?

Med individualnim načrtovanjem naše končne hiše smo ves čas sodelovali z Lumarjevim in našim arhitektom. Imela sva namreč svojega arhitekta, ker je naš družinski prijatelj in res dobro pozna naš življenjski slog. Ker sta oba arhitekta, se tako ali tako dobro razumeta med sabo in je načrtovanje potekalo zelo gladko. Morda lahko izpostavim to, da sva midva razmišljala o kaminu in balkonu, ampak to so nama odsvetovali, kar se je izkazalo za pravilno. Iz dnevne sobe imamo neposreden izhod na teraso in tako balkona sploh ne potrebujemo. Prav tako ne kamina, glede na to, kako se hiša obnaša pozimi in poleti.

LUMAR-Mateja-Tamse-4


Prezračevalni sistem je v Lumarjevih hišah del standardne opreme. Kako hišo zračite? Se prezračevalni sistem izključuje z odpiranjem oken?

Načeloma se v času, ko vročina ali hlad zunaj ne predstavljata problema, prezračevalni sistem in odpiranje oken ne izključujeta. Okna imamo lahko odprta in je vse okej. Je pa pomembno, kaj počnemo pozimi in poleti. Ker nimamo klime, moramo poleti paziti na to, da v vročih dnevih, ko na hišo močno sije sonce, hišo res dosledno senčimo in zapiramo. Prezračevanje se takrat nastavi na nastavitev, da je tok toplega zraka od zunaj minimalen. Tako lahko hišo tudi v največjih vročinskih valovih ohranjamo na prijetni temperaturi 23, 24 stopinj, če se ponoči ne shladi dovolj, mogoče do 26 stopinj. Tako da v bistvu sploh ne potrebujemo klime. Pozimi ni priporočljivo odpirati oken, ker bi sicer topel zrak uhajal ven in hiša ne bi bila več tako energetsko učinkovita, kot je danes. Takrat se prezračevalni sistem res izkaže, saj imamo v hiši ves čas svež zrak kljub temu, da je skoraj ves čas zaprta.



Koliko časa je v vašem primeru trajala gradnja hiše?

Za gradnjo lastne hiše sva se odločila nekje konec leta 2019. Najprej sva se pozanimala, ali lahko dobiva kredit in po potrditvi začela iskati ponudnike montažnih hiš. Z nekaj ponudniki sva se že pogovarjala, potem pa nas je pandemija koronavirusa marca 2020 za nekaj časa ustavila. Poleti sva potem spet aktivno nadaljevala pogovore in septembra 2020 z Lumarjem podpisala pogodbo. Temu je sledilo načrtovanje in izdelava PZI-ja (projekta za izvedbo). Po podpisu PZI smo začeli pridobivati dovoljenja in konec februarja 2021 oddali vlogo za gradbeno dovoljenje.

LUMAR-Mateja-Tamse-6


V avgustu, ko je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno, smo zasadili prvo lopato za temeljno ploščo, Lumar pa je napovedal začetek gradnje v jeseni. Takrat se je zapletlo še z Eko skladom, ker so zaprli subvencije za skoraj nič-energijske hiše. Midva sva se vseeno odločila, da ne čakava in nadaljujeva ne glede na to, ali razpis za subvencije bo ali ne. 29. novembra 2021 so potem Lumarjevi izvajalci pripeljali prvi del hiše. Tega dneva se zelo dobro spomnim, verjetno je to najboljši dan v življenju vsakogar, ki gradi montažno hišo. Potem je šlo s svetlobno hitrostjo naprej. Prej se je malo vleklo, ampak potem je v treh dneh hiša stala, najprej pokrita s folijo, v tednu ali dveh kasneje še s streho. Primopredajo smo imeli maja naslednje leto, to pomeni, da je bila gradnja zaključena v petih mesecih in pol po začetku gradnje.



Rekli ste, da se prvi dnevi montaže vtisnejo v spomin. Lahko poveste več o tem? So tudi sosedje opazovali gradnjo?

Ker živimo poleg glavne ceste, je bila montaža hiše kar atrakcija, ki je pritegnila vsakogar, ki je šel mimo, zlasti prvi dan. To je bil edini dan tisto jesen s snežno napovedjo. Večer prej nismo bili povem prepričani, ali bodo montažerji res prišli, saj v nedeljo nisva želela klicati Lumarja in preveriti. Tisto ponedeljkovo jutro pogledam ven – živeli smo v sosednji hiši – in vidim 20 cm snega. Ampak ob pol šestih, kot so napovedali, so Lumarjevi izvajalci prišli in zablokirali cesto. Mi bi namreč morali zagotoviti prosto cesto, ampak odgovorni, ki bi jo moral zapreti, je mislil, da zaradi snega izvajalcev ne bo. Kljub temu ni bilo težav. Delavci so v dvajsetih minutah očistili sneg s plošče in dovoza, postavili dvigalo in prvi dan je bilo prvo nadstropje postavljeno.



Odločila sta se za gradnjo na ključ (za finaliziran objekt). Zakaj?

Oba delava v intelektualnih poklicih in gradbenih del ne poznava, niti nimava prijateljev ali znancev, ki bi nama lahko priporočili podizvajalce, tako da nama je bila izvedba na ključ logična izbira. Ko pogledam nazaj, je bila tudi najboljša, saj je od začetka do primopredaje vse načrtoval in usklajeval Lumar. V naši družini sem bila jaz zadolžena za to, da bo pri hiši vse gladko potekalo in dokler je imel to Lumar v rokah, meni ni bilo treba skoraj nič. Po primopredaji, ko je treba poskrbeti še za vse ostalo, da je hiša pripravljena za vselitev, sem videla, kako veliko to pomeni.

LUMAR-Mateja-Tamse-17


Pri montaži kuhinje na primer poleg montažerja potrebuješ nekoga, da ti priklopi vodo, nekoga drugega za elektriko, uskladiti vse izvajalce je kar naporno. Poleg tega lahko svojo izkušnjo primerjam z bratovo, ki je v istem času gradil v lastni režiji. En podizvajalec je izginil, z vsemi ostalimi se je moral posebej usklajevati. Še bolj se mogoče pozna pri pridobivanju dovoljenj. Brat je moral pridobiti vsak dokument posebej, jaz pa sem pri Lumarju dobila mapo z vso dokumentacijo za pridobitev uporabnega dovoljenja. Lumar z ramen graditelja res prevzame zelo veliko breme, zlasti če nisi iz stroke.



Kakšne pa so bile vaše izkušnje z zunanjimi dobavitelji opreme?

Mislim, da je bilo dosti običajno. Pri parketu in vratih so se nama pri dobaviteljih, ki jih je priporočil Lumar, maksimalno posvetili, malo slabši odnos se nama je zdel pri sanitarni keramiki. Ploščice sva midva potem izbrala pri drugem dobavitelju, je pa Lumar vse brez problema uredil z njim.

Kakšna je bila komunikacija z Lumarjem med montažo? So vas sproti obveščali?

Moj občutek je, da so nas sproti obveščali in je vse potekalo gladko. Ko pogledam nazaj in razmišljam, da bi morala to sama delati, si mislim: »O moj bog, ne«. Če mene vprašate, se nama je to, da sva se odločila za Lumar in gradnjo na ključ, milijonkrat poplačalo.

LUMAR-Mateja-Tamse-19


Kako ocenjujete ceno hiše? Se je končni znesek zelo povišal glede na osnovno ceno?

Cena se najbolj poviša pri vzorčenju, če se odločiš za nadgradnjo opreme in materialov. Tam vidiš, kaj imaš v osnovni ponudbi in za koliko ti posamezna nadgradnja poviša končno ceno. Če vzameš hišo na ključ, to lahko že upoštevaš. Pri nama se je cena povišala za okoli 20 tisoč evrov, saj se nabere malo tu malo tam. Ampak sva ostala znotraj proračuna, kot sva si ga postavila. Tudi tu se je odločitev na ključ izkazala za pravilno, saj sva že na začetku poznala končno ceno. Pri Lumarju so nama tudi že ob podpisu pogodbe povedali, kaj je vključeno v ceno in tudi, za katera doplačila in nadgradnje se kupci najpogosteje odločajo. To se mi je zdelo zelo korektno, saj jim ne bi bilo treba. Imela sem občutek, da jim je res pomembno, da bo hiša najboljša za nas, ne da čim več prodajo.



Odločila sta se za nadgradnjo sten z dodatnim ovojem, ki omogoča še boljšo energetsko učinkovitost. Se vam zdi nekoliko višja investicija upravičena z vidika prihrankov pri tekočih stroških hiše?

Ne vem, kako bi bilo, če bi ostala pri standardni steni. Mislim, da je že ta energetsko zelo učinkovita. Lahko pa povem, da zdaj v naši skoraj nič-energijski hiši dodatno ogrevanje s toplotno črpalko z izjemo sanitarne vode skoraj ni potrebno. Če upoštevam še to, da imamo na strehi sončno elektrarno, so stroški za elektriko zanemarljivo nizki. Tako da bi rekla, da se pozna, sploh če primerjam z bratovo hišo, ki ni skoraj nič-energijska.


Je kljub varčnosti hiša prijetna za bivanje? Kako je poleti in pozimi?

Pozimi imamo ogrevanje s toplotno črpalko nastavljeno na 19 stopinj, ampak kljub temu imamo v hiši ves čas nad 21 stopinj. Včasih, ko sonce malo močneje posije, pa pridemo tudi do 24, 25 stopinj, saj smo na precej osončeni parceli. Poleti toplotna črpalka ne dela oziroma je nastavljena na neki svoj sistem za hlajenje. To se sicer ne pozna občutno, nekaj malega pa doda, in če hišo res dosledno senčiš, je notri prijetno hladna in dejansko ne potrebujemo klime.



Kako zahtevno je vzdrževanje hiše? Predvsem nas zanima čiščenje fasade glede na to, da ste se odločili za izvedbo brez napuščev.

V teh dveh letih zaradi tega, ker nimamo napuščev, nismo opazili nobenega problema. Sicer sva se odločila za samočistilno fasado, to pomeni, da v malo bolj vlažnih dneh kapljice s fasade umazanijo vežejo nase in spolzijo dol. Med gradnjo hiše smo se z nadzornikom veliko pogovarjali o tem, kako je hiša zgrajena in nama je prijazno razložil, da so tudi okenske police zasnovane tako, da voda ne odteka po fasadi. Tako da zaenkrat ne opažamo nobenega problema, niti s severno steno, za katero so nas opozarjali mimoidoči, saj so sami imeli probleme.

LUMAR-Mateja-Tamse-14


Kako zadovoljni pa ste z zvočno izolacijo vaše montažne hiše?

Na začetku sva res imela nekaj pomislekov, ampak sem zelo pozitivno presenečena. Živimo poleg glavne ceste, zato promet seveda povzroča hrup, zlasti ko se ljudje vozijo v in iz službe. Ampak kljub temu se v spodnjem nadstropju, ki je malo pod cesto, s ceste dejansko nič ne sliši, v zgornjem nadstropju, če so okna zaprta, pa minimalno. Ob odprtih oknih promet seveda slišimo in zato vemo, kako bi bilo s slabšo zvočno izolacijo. Tako da sem zelo pozitivno presenečena, kako ustavi hrup od zunaj. V notranjosti, če so otroci zgoraj glasni, se malo bolj sliši, ampak to je enako tudi v starejših hišah, ki so drugače grajene.



Kako je z montažo visečih omaric v montažni hiši?

Z montažo visečih omar ni v montažni hiši nobenih težav. V prostorih, kjer je treba, na primer v prostoru kuhinje, je Lumar že tako ali tako predvidel ojačane stene, pa tudi na vseh ostalih stenah vse trdno stoji na svojem mestu. Za montažo potrebuješ samo posebne vijake, na kar je monterje dobro opozoriti.

LUMAR-Mateja-Tamse-12


Bi na hiši danes, ko že imate izkušnje bivanja, karkoli spremenili?

Edino, kar se spomnim, je to, da ne bi izbrala belih letvic. Znanec naju je že med gradnjo opozoril, da mogoče ne bodo optimalna izbira, ampak sva jih res želela, ker sva imela bela vrata in hrastov parket in lepo zaključijo celoto. Zdaj vidim, da se na njih opazi vsak prah, enostavno jih ne uspem očistiti tako, kot bi želela. To bi spremenila, kar zadeva tloris, sem pa izjemno zadovoljna. Zdi se mi, da je zasnova Primusa tako optimizirana, da ima vse, kar potrebuje 4 ali 5-članska družina. Zdaj, ko nas je šest, razmišljamo, da bi ob lopi morda naredili še eno sobo za različne potrebe. Mogoče lahko omenim še to, da so ljudje, ki vidijo hišo od zunaj, in potem pridejo na obisk, zelo presenečeni, kako prostorna je. Čudijo se, kako lahko na površini 148 m2 dobiš tako učinkovit tloris in da imamo v tej kvadraturi poleg spalnice in bivalnih prostorov še štiri sobe (tri otroške sobe in kabinet). Tako dobro smo jo optimizirali, da ima vsak otrok dovolj prostora.



Lahko za zaključek z nami delite še kakšen trenutek, ki vam je v vaši zgodbi z Lumarjem posebej ostal v spominu?

Pred selitvijo smo bili v prostorski stiski, zato sva z možem iskala čim hitrejšo in čim bolj optimalno rešitev za našo družino. Takrat je poleg naju štela še moževega sina in najini hčerki. To je bilo stresno, tudi ko pomislim na čas načrtovanja, gradnje, kljub temu da je Lumar opravil večino dela. Zato nam je po vselitvi res ogromno breme padlo z ramen. (Premor.) Uf, kakšni spomini (premor). Skratka, ko naše življenje ni bilo več toliko stresno, smo dobili najlepše vselitveno darilo, in sicer najino tretjo hčerkico, ki bo zdaj stara leto in pol.

 


Si tudi vi želite ustvariti dom v lastni hiši? Posvetujete se z našimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali do sanjskega doma, obiščite pa tudi našo vzorčno hišo v Dragomlju in začutite način gradnje Lumar.

Lumarjevi svetovalci so vam za pogovor v živo na voljo vsak delavnik med 13. in 14. uro, izven tega časa pa lahko oddate povpraševanje preko obrazca ali maila.


Pogovor s svetovalcem Ogled vzorčne hiše Lumar