izkušnje |

4 MIN BRANJA

Nakup hiše Lumar: kako poteka postopek od prvega sestanka do vselitve

Nakup hiše Lumar

Nakup hiše večini ljudi predstavlja najpomembnejši nakup v življenju. Postopek ni primerljiv z nobeno drugo finančno investicijo, zato neizkušenega kupca na poti od nakupa parcele do vselitve v novi dom spremlja nemalo neznank in izzivov – od zahtevnih odločitev, kako naj bo hiša grajena, kako in kje pridobiti vsa potrebna dovoljenja, kako oblikovati proračun in pridobiti ustrezna finančna sredstva, … pa do skrbi, da hiša ne bo zgrajena dovolj hitro in da se bodo vmes pojavili nepričakovani stroški. 

Kupec, ki se odloči za montažno gradnjo, je s tega vidika v prednosti. Gradnja montažne hiše poteka veliko hitreje kot klasična gradnja – faza »finaliziran objekt« je dokončana najkasneje v šestih mesecih. Poleg tega dober ponudnik kupca vodi skozi praktično vse birokratske in organizacijske naloge, mu zagotovi končno ceno in mu ponudi celovito garancijo za njegovo naložbo.

Lumar_koraki

Izbira ponudnika, ki ponuja celostno storitev, torej pomeni, da bo gradnja montažne hiše enostavnejša, hitrejša in varnejša. Pri Lumarju vam od začetka do konca gradnje ob strani stojijo izkušeni svetovalci, ki vas strokovno peljejo skozi celoten postopek. Podrobneje ga predstavljamo v nadaljevanju. Na voljo pa smo vam tudi, ko ste že nekaj let vseljeni v svojo novo hišo.

 

Od ideje do konkretnega načrta

Montažne hiše so primerne tako za tiste, ki imate že zelo dobro izoblikovano idejo svoje sanjske hiše, kot za tiste, ki o sami izvedbi hiše še niste podrobneje razmišljali. Slednjim bo kot dobra osnova služil celoten spekter naših montažnih hiš iz kataloga – pri gradnji namreč velikokrat izhajamo iz že pripravljenih osnutkov, ki služijo kot ideja oz. osnova, ki jih nato skupaj z vami spremenimo in prilagodimo glede na vaše želje, potrebe in omejitve lokacije.

Na prvem pogovoru naši strokovnjaki pozorno prisluhnejo vašim zahtevam in željam in vam pomagajo analizirati vaše potrebe. Priporočljivo je, da imate že pridobljeno lokacijsko informacijo, ki definira pogoje, kakšen objekt in v kakšni velikosti ga lahko zgradite na izbrani parceli. Lokacijsko informacijo morate zato pridobiti na pristojni upravni enoti še pred nakupom zemljišča. S pridobljeno lokacijsko informacijo vam bomo pri Lumarju tudi lažje in konkretneje svetovali, katero hišo je v vašem primeru sploh možno zgraditi in po kakšni ceni.

 

CTA-Kako-izbrati-pravega-ponudnika-montazne-hise

 

Nato sledi načrtovanje, točka, ko je treba idejo preliti na papir v obliki idejnega projekta. Naši svetovalci in strokovnjaki iz našega arhitekturnega oddelka vam pomagajo oblikovati končno zasnovo vašega doma (razporeditev, prostornost, oblika ...), svetujejo pa vam tudi pri izbiri različnih tehnologij.

Seveda se lahko za pomoč pri idejnem projektu obrnete na katerega koli arhitekta, velja pa opozoriti, da rešitve zunanjih arhitektov marsikdaj presežejo prvotno zastavljeni finančni okvir. Ob tem vam bodo znali arhitekti iz našega arhitekturnega biroja in tisti, ki poznajo našo tehnologijo in koncept gradnje, ustrezneje svetovati pri tem, kaj izbrati in zakaj.

Nacrt-hise

 

Pridobivanje potrebne dokumentacije

Čeprav je pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo hiše zahteven in dolgotrajen postopek, se vam s pravim partnerjem ni treba bati morebitnih napak in še dodatnih nepotrebnih zapletov. Naši strokovnjaki vas bodo vodili skozi posamezne faze pridobivanja projektne dokumentacije:

  • pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja,
  • oddajo vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja,
  • pripravo projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (PZI),
  • pridobitev uporabnega dovoljenja in pripravo projektne dokumentacije izvedenih del.

Korak, pri katerem se gradnja montažne hiše najbolj zavleče, je pridobivanje gradbenega dovoljenja. Vlogo zanj se lahko na upravni enoti odda šele, ko je pripravljena vsa projektna dokumentacija, ko so pridobljena mnenja in ko sta plačana taksa in komunalni prispevek. Pri pridobivanju gradbenega dovoljenja vam bodo pomagali naši strokovnjaki, ki imajo na tem področju veliko izkušenj.

 

Gradnja hiše

S stališča zagotavljanja kakovosti gradnje in uveljavljanja garancije priporočamo, da se odločite za izvedbo »finaliziran objekt«, ki vključuje vsa dela od temeljne plošče do vselitve, manjkajo le luči, senčila in notranja oprema. Pri tej obliki gradnje se izognete vsem nepotrebnim usklajevanjem s podizvajalci in imate samo enega sogovornika do popolne primopredaje.

Poleg koordinacije podizvajalcev prevzamemo tudi nadzor nad kakovostjo izvedbe vseh dogovorjenih storitev in smo vam na voljo tudi pri morebitnem uveljavljanju garancije. Hišo Lumar je mogoče kupiti tudi v fazi »delno finaliziran objekt« in »zunaj dokončan objekt«.

Preden začnemo z gradnjo, večinoma že v fazi pred podpisom pogodbe, se lotimo načrtovanja vseh detajlov vašega novega doma. Tu je najpomembnejša izbira pravih tehnologij in detajlov vezanih na tehnološko izvedbo vaše hiše, kasneje pa s pomočjo vzorcev in predhodnega pregleda vgrajenih materialov še izbira opreme in materialov (fasada, vrata, kljuke, ploščice, parket, kopalnica …), kar spada v fazo projektiranja in vzorčenja.

 

Predaja hiše in vselitev

Na primopredaji hiše skupaj opravimo pregled izvedbe in vam odgovorimo na vsa morebitna vprašanja. Predamo vam tudi knjižico z navodili in nasveti, kako vzdrževati vašo novo hišo in pravilno uporabljati njene sisteme. Nato pa sledi še najbolj vznemirljiv del – predaja ključa vaše nove Lumar hiše.

Čaka vas še zadnji korak pred vselitvijo: pridobitev upravnega dovoljenja na upravni enoti, ki je pogoj za določitev hišne številke in priklop elektrike. Predali vam bomo vso potrebno dokumentacijo vezano na izvedbo, ki se potrebuje za pridobitev upravnega dovoljenja, tako da boste lahko čim prej uredili še zadnje formalnosti. 

Kljuc-hisa

 

Kaj pa garancija?

Ne skrbite, pri Lumarju vam za konstrukcijsko stabilnost in trdnost objekta ponudimo kar 35 let garancije; večina ponudnikov nudi garancijo za obdobje 30 let.

Ker nas stranke in naši poslovni partnerji opisujejo kot zanesljivega partnerja, vam v okviru svojih visoko zastavljenih standardov in usmeritev jamčimo za kakovost vseh faz izdelave vašega novega doma – od idejnega načrtovanja, projektiranja in priprave projektne dokumentacije, do končne izvedbe ter servisiranja v garancijski dobi in tudi po njej.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar