nasveti |

7 MIN BRANJA

Nakup stanovanja ali gradnja hiše? Pregledali smo prednosti in pomanjkljivosti

Hiša Lumar Terra-V 131
Hiša Lumar Terra-V 131.

 

Cene nepremičnin v Sloveniji rastejo že nekaj let zapored in so glede na povprečno bruto plačo med najdražjimi v Evropi. Nakup lastnega stanovanja ali hiše je zato za marsikaterega Slovenca, ne glede na starost, tako rekoč »misija nemogoče«. So pa mladi s tega vidika na slabšem, saj so zaradi razmer na trgu dela le redko zaposleni za nedoločen čas, posledično nimajo možnosti za najem posojila in so obsojeni bodisi na drag najem bodisi na bivanje pri starših. Tisti, ki so se odselili, sprva večinoma živijo v stanovanju v lasti staršev, sledi najem in šele nato, če gre vse po sreči, se znajdejo pred dilemo: nakup stanovanja ali gradnja hiše?

 

Visoke cene nepremičnin

Odločitev tako za prvo kot za drugo možnost zahteva tehten premislek. V prvi vrsti zato, ker gre za velik finančni zalogaj, ki bo družinski proračun bremenil najmanj dvajset let, najverjetneje pa še dlje, saj gredo cene stanovanjskih nepremičnin pri nas, milo rečeno, v nebo. Po podatkih Statističnega urada RS so se v tretjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 zvišale za 12,9 odstotka, kar je največ v zgodovini naše države (pred tem je bila najvišja rast, 11,8-odstotna, zabeležena pred nepremičninsko krizo leta 2008).

 

Zgolj za primerjavo: v tretjem četrtletju 2021 so bile cene v povprečju za več kot 53 odstotkov višje kot leta 2015, pri čemer so bila rabljena stanovanja dražja za skoraj 64 odstotkov.

 

Za 60 do 70 kvadratov veliko stanovanje v novogradnji v Ljubljani je bilo treba konec lanskega leta odšteti približno 350.000 evrov, drugje v Sloveniji pa precej manj: v Novem mestu od 180.000 do 200.000 evrov, Celju in Mariboru okrog 160.000 evrov, Kranju 240.000 evrov in Murski Soboti 150.000 evrov.

Za razmeroma majhno kvadraturo je to veliko, pravzaprav ogromno, kajne? Sploh če upoštevamo, da lahko že za okrog 200.000 evrov dobimo 150 m2 veliko Lumarjevo skoraj nič-energijsko hišo na ključ, ki nam jo Lumarjevi arhitekti zasnujejo po naših željah, iz certificiranih in visoko kakovostnih do okolja prijaznih materialov. Cena resda ne vključuje parcele, vključuje pa izdelavo projektne dokumentacije (DGD, PZI, gradbeno dovoljenje, vloga za Eko sklad ipd.), talno ogrevanje s toplotno črpalko, prezračevalni sistem z rekuperacijo ... Če strnemo: za ta denar dobimo dom, ki izpolnjuje visoke bivanjske in energetske standarde.

 

Lumar Vitalis 147

Hiša Lumar Vitalis 147.

 

Morda se bo kdo že samo na podlagi zgornjih številk raje kot za nakup stanovanja odločil za gradnjo hiše.

Narekovaji_rdeciA naj cena, čeprav se strinjamo, da je še kako pomemben dejavnik, ne bo edino merilo.

 

Ko se odločamo, kje in v kakšni nepremičnini bomo živeli, je treba upoštevati še cel kup drugih stvari. Nenazadnje je nakup stanovanja oziroma hiše projekt, ki se ga večina med nami loti le enkrat v življenju. Zato je zelo pomembno, da se pri odločitvi ne prenaglimo in v obeh primerih dobro pretehtamo vse razloge ZA in tudi morebitne pomanjkljivosti. Nekaj smo jih zbrali v nadaljevanju.

 

ZA hišo (in življenje v njej)

Tloris po meri – Naši starši in pred njimi njihovi starši so si hiše gradili sami, ob pomoči sosedov, prijateljev in znancev. Nekateri to prakso nadaljujejo, čeprav je zakonodaja precej omejila gradnjo v lastni režiji. Ozaveščeni investitorji, ki se zavedajo, da je udobje bivanja odvisno od pravilnega načrtovanja prav vseh prostorov v hiši in hiše z okolico kot celote, pa se projekta lotijo v tesnem sodelovanju z arhitektom oziroma v primeru montažne gradnje v sodelovanju s preverjenim in finančno stabilnim ponudnikom, ki ponuja celostno storitev: kakovostno svetovanje, funkcionalno in hkrati všečno idejno zasnovo, pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo, finančnih spodbud Eko sklada, skratka vse do predaje ključev novega doma. Na voljo pa nam je tudi v času, ko smo v svojo novo hišo že vseljeni.

Več prostora – V hiši imamo na voljo več bivalnih površin kot v stanovanju, kar je še zlasti pomembno, če imamo dva ali več otrok. Vsak ima lahko svojo sobo, starši svojo spalnico, seveda, verjetno se najde tudi soba za goste, pa še vedno dovolj kvadratnih metrov za prostorno kuhinjo in dnevni bivalni prostor, v katerem lahko skupaj preživljamo prosti čas in se družimo s prijatelji, ki jih povabimo na obisk. S prostorom povezane prednosti življenja v hiši so zlasti prišle do izraza v zadnjih dveh letih, ko nam življenje kroji novi koronavirus in je marsikdo primoran delati od doma. Kotiček za domačo pisarno je pač lažje najti in urediti v hiši kot v stanovanju, ob lepem vremenu pa ga brez težav preselimo na teraso.

 

Lumar Individual Novo mesto

Notranjost individualne hiše Lumar, ki se nahaja tik nad Novim Mestom.

 

Več zasebnosti in miru – Ena največjih prednosti življenja v hiši je, da imamo v njej neprimerno več zasebnosti in miru kot v bloku. Če hiša ne stoji ravno ob prometni cesti, nas zjutraj ne zbuja hrup avtomobilov, ampak ptičje petje. Obnovitvena dela z vrtanjem in razbijanjem pri sosedih nam ne bodo parala živcev (kako moteče je to, bo potrdil vsak, ki je vsaj del svojega življenja preživel v večstanovanjski stavbi, kjer so stene vse prej kot debele in prepuščajo tudi manj glasne zvoke). Sosedje, s katerimi človek ne najde skupnega jezika, se najdejo povsod, a je z njimi praviloma manj težav, če živijo v nekaj metrov oddaljeni hiši kot pa korak stran od vrat v stanovanje ali celo nad našo »glavo«, nadstropje višje.

Povezani z naravo – Hiša običajno »pride v kompletu« z vsaj nekaj zemlje okrog nje. Če je parcela večja, si lahko omislimo zelenjavni in cvetlični vrt, zelenico, morda celo ribnik ... Idealno za ljubitelje narave, ki se v betonski džungli počutijo utesnjene. Marsikdo se tudi zato odloči za naravi prijazno trajnostno gradnjo z lesom. V Lumarju verjamemo, da je bivanje v sožitju z naravo največ, kar si lahko želimo, zato smo v sodelovanju z arhitekturnim birojem Objem narave razvili linijo skoraj nič-energijskih hiš Lumar GreenLine, ki ponuja nove dimenzije navezovanja in povezovanja z naravo. Velike zastekljene površine povezujejo notranje prostore z zunanjimi in tako brišejo mejo med notranjim ambientom in vrtom, premišljena zasnova pa stanovalcem kljub temu zagotavlja potrebno zasebnost.

 

LUMAR GREENLINE_S-1

Hiša Lumar GreenLine S/1.

 

Lumar GreenLine XS

Hiša Lumar GreenLine XS/1.

 

Hišni ljubljenčki – Res je, tudi v bloku si lahko omislimo psa ali mačko, a dejstvo je, da se živali rade bolj svobodno gibljejo, tega pa jim v stanovanju v mestu ne moremo zagotoviti. Na ograjenem vrtu pred hišo bo lahko pes užival ves dan in se neovirano sprehajal ali igral bodisi z najljubšo igračo bodisi z otroki ali še kakšnim hišnim ljubljenčkom. Če živimo v bloku, nam ne preostane drugega, kot da mu vsaj dvakrat na dan nadenemo povodec in odpeljemo na sprehod, medtem ko mačke zunanji svet običajno okusijo le takrat, ko jih peljemo k veterinarju.

 

Pomanjkljivosti življenja v hiši

Dražje vzdrževanje – V bloku za redna vzdrževalna dela in popravila skrbi upravnik, v hiši pa moramo za vse poskrbeti sami. To velja tudi za dela okrog hiše, kot je obrezovanje drevja in grmovnic, pa košnja trave, denimo, če želimo urejeno zelenico in podobno. Stroški za vzdrževanje in popravila bremenijo samo nas, ki živimo v hiši, medtem ko se v bloku delijo med vse etažne lastnike.

Več dela s pospravljanjem in čiščenjem – Samo po sebi se razume, da je v hiši zaradi večje kvadrature več dela s pospravljanjem in čiščenjem kot v stanovanju. Nekateri v tem uživajo, saj radi živijo v urejenem in čistem domu, za druge je to potrata časa, ki bi ga lahko izkoristili za kaj bolj prijetnega. A dejstvo je, da lahko tudi v hiši z minimalnimi napori in nekaj lepimi navadami, kot je dosledno pospravljanje za seboj, vzdržujemo urejenost vseh prostorov, tako da nam »generalka«, ko pride na vrsto, ne vzame preveč časa.

Oddaljenost od centra mesta – Najti dobro lokacijo za hišo v centru mesta, kjer nam je vse na dosegu rok, je skoraj nemogoče, medtem ko jih na obrobju običajno ne manjka. To pomeni, da takrat, ko želimo v gledališče, kino ali zgolj na pijačo s prijatelji, potrebujemo lastno prevozno sredstvo, saj ni nujno, da je na voljo primestni javni prevoz. A za življenje v hiši, stran od mestnega vrveža, smo se odločili z razlogom, zato je to še najmanjši problem.

 

Mesto ali podezelje

 

Ne glede na to, ali se odločimo za nakup stanovanja ali gradnjo hiše, imejmo v mislih, da je to naložba za vse življenje, zato velja dobro pretehtati vsako odločitev. Poleg tega naložba v nepremičnino velja za eno najbolj varnih, saj lahko njena vrednost v prihodnosti še zraste.

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar