Arhitektura |

6 MIN BRANJA

Prednosti sodelovanja s hišnim arhitekturnim birojem

Investitorji, ki so pod streho morda že spravili kakšen dom, in tisti, ki se s tem srečujejo prvič, se zelo dobro zavedajo vloge in pomena arhitekta pri gradnji hiše. Ta je namreč ključen v vseh fazah gradnje, ne samo pri idejni zasnovi. Bistveno je, da zna prisluhniti željam in potrebam investitorja, na podlagi tega pa nato ob upoštevanju omejitev prostorskih aktov dom zasnuje in oblikuje tako, da ponuja ravno pravšnjo mešanico funkcionalnosti, udobja in estetike.

V Lumarju se zavedamo odgovornosti, ki jo prevzamemo z vsakim novim naročilom. V našem arhitekturnem biroju zato veliko pozornosti namenjamo prvim korakom spoznavanja želja in omejitev, ki vsaki hiši posebej dajejo vsebino in značaj. Naša želja in cilj je stranke navdušiti z ustvarjalnimi idejami in inovativnimi koncepti, jih profesionalno izvesti v danem finančnem in časovnem okvirju ter trajnostno oblikovati prihodnost.

 

Ključno je razumevanje potreb naročnika

Dobra arhitektura temelji na poglobljenem razumevanju potreb naročnika in se razvija v skladu z njegovimi željami in navadami. To je predpogoj, na podlagi katerega lahko v arhitekturnem biroju Lumar z ustvarjalnostjo in strastjo razvijamo izjemne zamisli. Naš cilj je razvijati rešitve in ustvarjati hiše, ki v največji možni meri upoštevajo naročnikove želje in sledijo omejitvam prostorskih aktov, ne da bi pri tem izgubili poudarek na oblikovanju, ekonomičnosti, času gradnje in dobri gradbeni tehnologiji.

 

Narekovaji_rdeciTrajnost, inovativnost, strast, timsko delo in odgovornost so vrednote in temelj, na katerem gradimo.

 

Arhitekt mora torej najprej ugotoviti, kakšna hiša je stranki všeč in če je oblikovno primerna za izbrano lokacijo. Preveriti je treba prostorske danosti: kje je možen dostop na izbrano parcelo, kako lahko izkoristimo naravno osvetlitev lokacije, ali ta ponuja kakovostne razglede in podobno. Naslednji korak je poiskati optimalno zasnovo, ki je najbolj funkcionalna in hkrati ustreza tako naročnikovim željam kot tudi omejitvam prostora.

 

Zakaj je dobro sodelovati z izkušenim arhitektom?

 

Vsaka hiša je lahko individualno prilagojena

Hišo je veliko lažje zasnovati, če ima naročnik vsaj delno začrtano, kaj želi. Na prvem srečanju preverimo njegove želje, poskušamo dobiti čim več informacij o tem, kaj se mu zdi pomembno pri snovanju hiše, kakšne materiale želi, kako si je zamislil prostorsko razporeditev in podobno.

Marsikdo na prvo srečanje z arhitektom pride z že izbrano kataloško hišo ali z nekaj takimi, ki so mu všeč. Včasih je naloga arhitekta v tej fazi preprosta: naročniku zgolj potrdi, da so njegove želje realne. Zelo pogosto pa se izkaže, da so potrebne individualne prilagoditve, saj želje naročnika morda niso v skladu s prostorskimi omejitvami, in v teh primerih je vloga arhitekta nadvse pomembna. Naročniku namreč pomagamo izbrati primerno hišo ali pa jo, ko so želje in pričakovanja drugačna, ali nam lokacijski pogoji drugače ne omogočajo, zasnujemo kot individualni projekt. Vsak projekt je zato danes drugačen in vsaka naša montažna hiša individualizirana vsaj toliko, da je prilagojena na lokacijo in željam oziroma potrebam stranke. Če nič drugega, ima stranka zagotovo želje po prilagoditvi notranje opreme, postavitvi sten, spremembi smeri vhoda, velikosti oken in podobno.

 

Nove hiše Lumar

Lumar je s svojimi arhitekturnimi rešitvami v slovenskem prostoru zelo prepoznaven, kar je rezultat razvoja in dela v lastnem arhitekturnem biroju in sodelovanja tako z mladimi in inovativnimi arhitekti kot tudi z že uveljavljenimi arhitekturnimi biroji. Ob snovanju hiše poskušamo oblikovati prostor na tak način, da se stanovalci v njem počutijo udobno in da hiša resnično postane njihov dom.

Z vsako novo hišo Lumar nadgrajujemo dosedanje zasnove. Zadnje idejne zasnove z integriranimi zunanjimi terasami brišejo mejo med notranjim in zunanjim prostorom, s tem pa hišam dajemo novo funkcionalnost v različnih letnih časih. Tako kot vse druge Lumarjeve hiše so tudi hiše iz nove linije zasnovane sodobno, odprto in funkcionalno. Nudijo visoko udobje bivanja in majhne vzdrževalne stroške v celotnem življenjskem ciklu, kar ob naraščajočih cenah energentov za investitorja predstavlja prednost.

 

Nove hiše Lumar

 

Narekovaji_rdeci

Z integriranimi zunanjimi terasami brišemo meje med notranjim in zunanjim prostorom.

 

Artis 175

Klasično zasnovano dvokapno hišo Artis 175 s 172 kvadratnimi metri bivalnih površin odlikuje pridih sodobnosti. V svetlem bivalnem prostoru v pritličju je tudi večji kabinet, ki omogoča delo od doma, celoten prostor pa se navezuje z zunanjo bivalno teraso. Zavito stopnišče vodi v nadstropje z nadpovprečno velikimi otroškimi sobami, vsaka ima svoj izhod na teraso. Tu je tudi spalnica, bolje rečeno splanična suita, saj ima lastno garderobno sobo in kopalnico, kar zagotavlja veliko udobja.

 

Hisa-Lumar-Artis-175

Klasično zasnovana dvokapna hiša Artis 175.

 

Atractivo 175

Če svoj prosti čas radi preživljate v širšem krogu družine in prijateljev, je tu za vas sodobno oblikovana in prostorsko izrazita hiša Atractivo 175. V nadvse udobni dnevni sobi, jedilnici in kuhinji je več kot dovolj prostora za vse, druženje pa lahko kadar koli preselite v zavetje zunanjega nadstreška. Notranja razporeditev spalnih prostorov v nadstropju je izjemno udobna in kompaktna: otroški sobi sta nadpovprečno veliki, spalnica, iz katere je omogočen prehod na zunanjo pohodno teraso, pa ima svojo »walk-in« garderobo.

 

Lumar-hisa-Atractivo-175

Sodobno oblikovana in prostorsko izrazita hiša Atractivo 175.

 

Varius 202

Hiša Varius 202 ima kar 200 kvadratnih metrov bivalnih površin, ki se odpirajo na jug. Iz prostornega pritličja lahko dostopate na 48 kvadratnih metrov veliko pokrito teraso, ki je lahko udobna poletna dnevna soba na prostem, udobno zavetje pa nudi tudi v vseh drugih letnih časih. Ravne stopnice, ki vodijo v nadstropje, se zaključujejo s panoramskim oknom s pogledom v naravo. Tu sta še dve otroški sobi s skupnim družabnim kotičkom in lastno kopalnico, ki najmlajšim družinskim članom zagotavljajo veliko udobja. Iz udobne spalnične suite je mogoče dostopati na diskretno zunanjo teraso.

 

Hisa-Lumar-Varius-202

Hiša Varius 202 z veliko pokrito teraso.

 

Vivus 140

Arhitekturna zasnova hiše Vivus 140, s katero dopolnjujemo našo ponudbo skoraj nič-energijskih hiš, se spogleduje s tradicionalnimi vzorci, a jih z izbranimi detajli presega na sodoben način. Kuhinja, jedilnica in dneva soba so umeščene v odprt dnevni bivalni prostor v pritličju, ki je z velikimi zastekljenimi površinami povezan z zunanjostjo oziroma z nadkrito teraso. Ta ponuja diskretno zavetje za druženje v vseh letnih časih. Pika na i maksimalnemu udobju celotne družine so izjemno funkcionalno zasnovani spalni prostori v nadstropju.

 

Hisa-Lumar-Vivus-140

Hiša Vivus 140 z odprtim bivalnim prostorom in funkcionalno zasnovanimi spalnimi prostori.

 

Za vsakega najdemo rešitev

V arhitekturnemu biroju Lumar se trudimo, da prisluhnemo vsaki stranki posebej, upoštevamo vse njene želje in potrebe ter glede na to skupaj poiščemo najboljšo rešitev zanjo.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar