Trajnost |

5 MIN BRANJA

Pregled leta 2023

Za nami je še eno uspešno leto, ki ga ne merimo le s poslovnimi rezultati, ampak tudi z drugimi dosežki. Naša prizadevanja so tudi v letu 2023 prepoznale neodvisne inštitucije, ki so nam podelile nagrade in certifikate za inovativnost, trajnostni razvoj ter bonitetno odličnost, nadaljevali smo ozaveščanjem o trajnostni gradnji, ki smo jo na več dogodkih skušali približati in zanjo navdušiti ljudi. Predanost strankam pa smo dokazali tudi s hitrim odzivanjem na aktualne izzive iz okolja. Poglejte nekaj naših najpomembnejših dosežkov in aktivnosti v letu 2023.

 

1. Inovativnost & trajnost – nagrade in certifikati

✔ Prejeli smo še tretji Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG).

✔ Postali smo prvi prejemniki nagrade SME EnterPRIZE za trajnostno poslovno prakso na področju okolja, ki jo podeljuje Skupina Generali in smo zastopali Slovenijo v Bruslju med 10 evropskimi junaki trajnosti.

✔ Bili smo med 10 nominiranci za Delove podjetniške zvezde.

Drugo leto zapored smo postali prejemniki certifikata Green Star za celovito trajnostno poslovanje podjetja.

 

Lumar_certifikat-Green-Star_Nataša-Teraž-Krois-(1)

 

2. Lumar Zero Emission Tour

V skladu z našo filozofijo ZERO EMISSION LIVING, ki je naša obveza in usmeritev v prihodnost, smo v letu 2023 po celotni Sloveniji pripravljali dneve odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission Tour, na kateri smo obiskovalcem približali trajnostno bivanje brez emisij, saj verjamemo, da je to edini odgovor za ohranitev našega planeta. Na ogled so bile raznolike hiše Lumar, v katerih so obiskovalci lahko dobili neposredne izkušnje trajnostnega bivanja, pridobili pa tudi celovite informacije o trajnostni gradnji Lumar, trendih in prednostih montažne gradnje.

 

3. Naš prispevek k razvoju trajnostne gradnje in bivanja

Našo trajnostno tehnologijo in izkušnje z gradnjo skoraj nič-energijskih montažnih objektov smo predstavljali na številnih strokovnih dogodkih po Sloveniji, na sedežu podjetja pa smo gostili več skupin iz izobraževalnih ustanov ter strokovnjakov iz Slovenije in tujine.

Med drugim nas je obiskala japonska delegacija strokovnjakov iz lesno predelovalnega sektorja in delegacija Slovensko-nemške gospodarske zbornice, ki sta pokazali veliko zanimanja za naše dosežke na področju trajnostnega razvoja in predvsem za inovativno leseno stena iQwood. Znanje in izkušnje na področju trajnostnega razvoja pa smo delili tudi na številnih gospodarskih dogodkih. Naš direktor Marko Lukić je sodeloval na ZELENEM ZAJTRKU CER – Sustainable Business Network in na okrogli mizi SBC – Slovenian Business Club, na kateri so govorili tudi o trajnostnem razvoju, naše izkušnje pa je delil tudi v podkastu Hiša. Naša vodja razvoja in trajnosti Nataša Teraž Krois je sodelovala na 11. Razvojnem dnevu gozdno-lesnega sektorja, na 34. posvetu Poslovanje z nepremičninami, na dogodku Zelena transformacija, kjer je predstavila naš pristop k trajnostnem razvoju in ESG, na dogodku Prenos znanja mreže CER – Sustainable Business Network o pomenu izračuna ogljičnega odtisa, skupaj z vodjo marketinga Boštjanom Kraljem pa sta na dogodku ABC trajnosti PRSS - Slovenskega društva za odnose z javnostmi govorila o pomenu trajnostnega delovanja in uvajanju trajnosti v podjetjih. Soustvarjali smo tudi oddajo Ugriznimo znanost na TV Slovenija o ogljičnem odtisu, Nataša Teraž Krois pa je v intervjuju navdihnila tudi bralce portala navdihni.me.

 

4. Nadaljevali smo z izpolnjevanje naših Zelenih zavez

Trajnostni razvoj je ena izmed naših ključnih vrednot, naš DNK, ki nas vodi pri razvoju novih produktov in celostnem trajnostnem delovanju na vseh nivojih, intenzivno jo vpeljujemo tudi na nivoju poslovanja podjetja. Svoje aktivnosti smo začeli sistematizirati v letu 2017 z zapisom prve Lumarjeve trajnostne poslovne strategije in si zastavili Zelene zaveze Lumar. Naša želja je, da do leta 2025 postanemo ogljično nevtralno podjetje.

Z izpolnjevanjem naših Zelenih zavez smo nadaljevali tudi v letu 2023. V januarju smo tako v celoti elektrificirali naše viličarje, saj smo v naš vozni park kot zadnjega dodali še bočni električni viličar. Z njim imamo sedaj v celoti elektrificirane delovne stroje za preklad in transport materialov. Ob dnevu Zemlje pa smo v sodelovanju s podjetjem Planet care pripravili vodnik Kako živeti bolj trajnostjo z načeli 6R trajnosti, ki jih lahko v svojem življenju uporabi vsak posameznik.

 

abstract-icon-representing-ecological-call-recycle-reuse-form-pond-with-recycling-symbol-middle-beautiful-untouched-jungle-3d-rendering

 

5. Razvoj iQwood – brez lepil in kovin

Nadaljevali smo z zastavljenimi aktivnostmi, povezanimi z razvojem, ozaveščanjem o trajnostni masivni gradnji ter pozicioniranjem našega inovativnega masivnega sistema iQwood. Ponosni smo na najvišje nacionalno priznanje za inovacije, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Pospešeno smo gradili več kot 3.000 m2 velik vrtec v Selnici ob Dravi ter se aktivno predstavljali na največjem evropskem dogodku lesne gradnje – Forum Holzbau.

 

6. Lumar ostaja varen in zanesljiv partner

Peto leto zapored smo postali prejemniki Platinaste bonitetne odličnosti AAA (Dun&Bradstreet). Najvišja ocena bonitetne odličnosti sporoča, da smo najbolj zanesljiv, kredibilen in nizko tvegan poslovni subjekt.

 

7. Hiter in strokoven odziv po poplavah

Preteklo leto so zaznamovale obsežne poplave, ki so v velikem obsegu prizadele naše kraje. S skupnimi močmi sodelavcev in izvajalcev smo takoj pristopili do vseh lastnikov naših hiš, ki so utrpeli škodo, ter jim pomagali z nasveti in predlogi za trajnostno ter dolgoročno sanacijo. Vsem uporabnikom pa smo priskočili na pomoč tudi z intervjujem z našimi strokovnjaki, ki so podali številne nasvete, kako ravnati v primeru poplav.

 

wolfgang-hasselmann-w_EgxbPQfiA-unsplash

 

8. Lumar je v letu 2023 praznoval 30. obletnico

V letu 2023 je minilo že 30 let od ustanovitve našega podjetja. V skladu z našim sloganom Živi najbolje! že 30 let podpiramo osebne zgodbe s svojimi tehnološko naprednimi, inovativnimi, okolju prijaznimi in energetsko učinkovitimi hišami, v katerih lahko naši kupci zaživijo polno in trajnostno, z najvišjo kakovostjo bivanja ter odgovorno do soljudi, okolja in generacij, ki prihajajo. Živeti najbolje pa je tudi umetnost. Zato smo se ob jubilejni obletnici odločili, da na prav poseben način predstavimo svoje delo, ki je določalo naše delovanje ves čas našega obstoja in povabili v galerijo Lumar.

Ob naši obletnici smo nekaj znanih osebnosti, ki živijo v hišah Lumar, povabili, da predstavijo svoje izkušnje sodelovanja z nami. Družina Mitje Petkovška in Mojce Rode nas je prijazno sprejela v svoj dom, svoje izkušnje pa nam je zaupal tudi Luka Šulić.

 

Pogled naprej v leto 2024

V letošnje leto vstopamo z veliko motivacije in novimi projekti. Nadaljevali bomo z razvojem naše trajnostne tehnologije gradnje, razvijanjem novih arhitekturno dovršenih hiš Lumar, ozaveščanjem ter ustvarjanjem sodobnih trendov trajnostne lesene gradnje.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar