Arhitektura |

9 MIN BRANJA

Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori

Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa dolg hodnik, iz katerega bi troje vrat vodilo v prav toliko, za večino najpomembnejših prostorov vsake hiše, kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo? Verjetno ne.

Življenjski slog se je spremenil in gre z roko v roki z željo po kar se da visoki kakovosti bivanja. Ta se danes opredeljuje kot kakovostno preživljanje prostega časa v domačem okolju, povezanost družinskih članov in povezanost z naravo. Na te potrebe učinkovito odgovarja sodobna zasnova hiš z odprtimi, svetlimi prostori.

 

Lumar Gea 120 (1) LOW

Lumar Gea 120

 

Naravna svetloba je ključ do dobrega počutja

V raziskavi Svetovne zdravstvene organizacije so raziskovalci ugotovili, da 90 odstotkov dneva, to je kar 22 ur, preživimo v zaprtih prostorih. Postali smo generacija zaprtih prostorov, zato je izjemno pomembno, da ti omogočajo kakovostno bivanje. Eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na to, je naravna svetloba. Študije so potrdile, da dnevna svetloba vpliva na počutje. Dokazano je fiziološki in psihološki stimulans, saj povečuje pozornost, izboljšuje razpoloženje, zvišuje produktivnost, pa tudi učne sposobnosti.

 

Sodobne hiše se odpirajo navznoter in navzven

Odprto zasnovo hiš kot prevladujoč trend v arhitekturi opažamo v zadnjih nekaj desetletjih. Pojavljati se je začela okoli sredine 20. stoletja, v zadnjih desetletjih pa se je še bolj utrdila zaradi razvoja materialov in tehnologij, ki omogoča, da se lažje doseže odprtost brez sprejemanja dodatnih kompromisov.

Odprtost arhitekturne zasnove lahko razumemo na dva načina, in sicer v smislu večjega, povezanega bivalnega prostora (»odpiranje navznoter«) in kot odpiranje v zunanji bivalni prostor (»odpiranje navzven«). Osrednji bivalni prostor se je najprej povezal s kuhinjo in jedilnico in se razširil v velik, odprt prostor. Brez nepotrebnih sten in vrat, ki so ga nekoč ločevala od drugih prostorov, je postal prostornejši, na videz večji, svetlejši in zračnejši. Z dodatnimi arhitekturnimi elementi, kot je dvovišinski prostor, se je povezal tudi z drugimi prostori v hiši, večji razponi v bivalnih prostorih in večje etažne višine pa so hiši dali dodatno prostornost.

 

Primus-L-137-MP-int01

Lumar Primus Individual EDITION

 

Takšna arhitekturna zasnova družinske hiše stanovalcem zagotavlja povezanost in hkrati večjo kakovost bivanja pri vsakodnevnih opravilih. V tako zasnovani hiši kuhanje ni več le obveznost, odmaknjena od drugih družinskih članov, je tudi čas njihovega druženja. Jedilna miza ni več namenjena le kosilu ali večerji, lahko postane tudi delovni kotiček otrok ali središče druženja s prijatelji. Tudi igralni kotički se iz otroških sob lahko preselijo v velik bivalni prostor, v njem lahko starši najdejo prostor za domačo pisarno. Odprt bivalni prostor omogoča povezanost med družinskimi člani tudi ob opravljanju različnih aktivnosti.

V naslednjem koraku je sodobna arhitektura osrednji prostor v hiši odprla tudi navzven. Z vse večjimi okni in v zadnjih letih celo s panoramskimi stenami, ki segajo od tal do stropa, ga je povezala z zunanjim prostorom, neposredno z naravo. Če je zunaj hiše kakovosten zunanji prostor, prijetno naravno okolje, ga je vsekakor smiselno maksimalno izkoristiti. Z velikimi steklenimi površinami, nadstreški, bivalnimi terasami in letnimi kuhinjami je zunanjost hiše lahko postala podaljšek notranjega bivalnega prostora. Hkrati pa je notranji prostor postal še svetlejši, zračnejši in na videz še večji.

 

 

Odprtost na račun energijske učinkovitosti? Ne.

Razlogov, da bo družinska hiša zasnovana odprto, je torej več kot dovolj. Pa vendar odločitev za takšno hišo lahko spremljajo nekateri pomisleki. Ti so lahko povsem praktične narave ali pa osebni, subjektivni. Vprašanja, kot so, ali bodo velike steklene površine zmanjšale zasebnost in varnost stanovalcev hiše, ali bo raba energije za ogrevanje zaradi njih večja, ali veliki razponi okenskih okvirov zagotavljajo stabilnost in trajnost, so razumljiva.

Dejstvo je, da mora biti vsaka nova hiša energijsko varčna, natančneje, skoraj ničenergijska. V Sloveniji so pogoji za novogradnje opredeljeni v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki od marca 2023 postavlja še ostrejše zahteve kot prej. Predpisano je, koliko energije za delovanje vseh sistemov lahko porabi hiša in koliko od tega lahko porabi za ogrevanje, oziroma, kolikšne so lahko toplotne izgube hiše. Hiša mora biti zasnovana in izvedena tako, da izpolni te zahteve. Seveda bi jih bilo lažje izpolniti z manjšimi okni, vendar to ne pomeni, da tega ni mogoče doseči tudi v hiši, ki je zasnovana zelo odprto in ima velike steklene površine. Zasnova takšne hiše mora biti toliko bolj premišljena z vidika orientacije, izbirati pa je treba materiale in elemente, s katerimi to lahko zagotovimo.

 

Lumar Varius 202 (2) low

Lumar Varius 206

 

Premišljena zasnova in sodobna tehnologija gradnje

Pri snovanju hiš pa se mora upoštevati še en pomemben vidik, to je stroškovni vidik. Naloga arhitekta in izvajalca je, da zadostita zahtevam po energijski učinkovitosti in hkrati odgovorita na vse pomisleke in želje graditelja ter ostajata znotraj cenovno dopustne meje, ki je odvisna od vsake posamezne stranke. Sodobna tehnologija gradnje in novi materiali omogočajo vse več odprtosti, imajo pa različne tehnologije in materiali različno ceno. Če arhitekt izhaja iz želje po odprtem prostoru, bo iskal tudi stroškovno najbolj optimalno kombinacijo tehnologij in materialov.

Načrtovanje hiše je kompleksen proces, ki združuje več vidikov, rezultat pa mora biti energijsko varčna, varna in po željah stanovalcev nadvse udobna hiša. To pomeni, da projektant upošteva naravne danosti okolja, v katerem bo hiša stala. Arhitekturno hiše načrtuje tako, da pravilno umesti in senči steklene površine, s čimer naravne danosti izkorišča v prid energijske učinkovitosti. Izbere energijsko učinkovite materiale, ki zagotavljajo čim manjše toplotne izgube, in najsodobnejše hišne tehnike za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Nadgradnja so pametne tehnologije, ki stanovalcem zagotavljajo nenehen, preprost in udoben nadzor njihovega delovanja in še povečajo energijsko učinkovitost. Vse skupaj z roko v roki z velikim udobjem odprtih, svetlih in zračnih prostorov.

 

Lumar Vivus 140 (2) LOW

Lumar Vivus 144

 

Odprtost Lumarjevih hiš

Priljubljenost trenda odprtosti arhitekturne zasnove hiš je odvisna od osebnih navad, geografskega območja in mikrolokacije, se pa na splošno danes pojavlja vsaj v enem od dveh vidikov. Običajno prevladuje želja vsaj po notranji odprtosti in te želje pri Lumarju vsekakor uresničujemo.

 

 

Narekovaji_rdeci

Predvsem sva izhajala iz tega, kaj res najbolj potrebuješ za življenje. Predvidela sva dve otroški sobi, čim manj neuporabnih površin, hodnikov, zaprtih prostorov. Želela sva čim večji osrednji prostor, kjer smo vsi skupaj lahko povezani. Ideja je bila, da se bomo v hiši zadrževali skupaj. 

- Mojca Rode in Mitja Petkovšek o načrtovanju svojega doma v hiši Lumar

 

Trend odprtosti je prisoten v večini Lumarjevih hiš, še posebej izrazito pri novejših linijah, pri katerih se zunanja terasa pojavlja kot podaljšek notranjosti. Dober primer odprte družinske hiše je hiša Primus, ena najbolj priljubljenih hiš med strankami v zadnjih letih. Že v kataloški različici ima atraktivno povezan dnevno bivalni prostor, so pa stranke pogosto razmišljale o dodatnem odpiranju, tudi v zunanjost, in v skladu s temi željami se je v procesu prilagajanja spreminjala njena zasnova. Tako smo zasnovali tudi različico iEDITION, ki prostore dodatno odpira.

 

Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION-(19)

Vzorčna hiša v Dragomlju

 

Kako lahko s premišljeno zasnovo uresničimo želje po odprtosti hiše, lahko lepo vidimo v naši vzorčni hiši v Dragomlju, katere osnova je hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION. Dodali smo ji vogalno okno oziroma dve panoramski steni, ki zelo odpreta notranji prostor in omogočata dobro osvetlitev. Bivalni prostor nima podpornih stebrov, ampak smo poiskali statično drugačno rešitev, ki je še bolj povezala tako notranji kot zunanji prostor. Hiši smo dodali tudi bivalno ložo v nadstropju, ki omogoča povezanost z zunanjostjo tudi spalnim prostorom. Okna v pritličju so povečana in dvignjena do stropa, tako bivalni prostor deluje zelo zračno. Tudi kuhinjsko okno je spremenjeno v panoramsko, brez okenskih okvirjev, ki kuhinjo naredi svetlo in odprto, Prostore dodatno odpirajo svetlobne kupole na strehi, ki prostore osvetljujejo s kakovostno naravno svetlobo. V spalnici je okno podaljšano do tal in dodano dodatno stransko okno, ki svetlobo spušča v globlji volumen. Strešno okno je dobila tudi garderobna soba, ki je bila sicer brez oken in ji je bila tako omogočena naravna osvetlitev brez izgube garderobnega prostora, saj so vse stene lahko ostale polno izkoriščene.

 

Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION-(24)
Lumar vzorčna hiša Dragomelj. V spalnici je okno podaljšano do tal in dodano dodatno okno.
Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION-(4)-1
Vogalno okno in dve panoramski steni dodatno odprejo notranji prostor in omogočajo dobro naravno osvetlitev.
Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION-(23)
Do tal podaljšana okna dodatno odprejo prostoror in zagotovijo veliko naravne svetlobe.
Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION
Kuhinjsko okno je spremenjeno v panoramsko, brez okenskih okvirjev, in kuhinjo naredi svetlo in zračno.

 

 

Trend odprtosti bo prisoten tudi v prihodnosti

Pričakovati je, da se bo trend odprtosti obdržal tudi v prihodnosti in bo ostal prisoten v zasnovah hiš in objektov. Razvoj tehnologij in materialov bo omogočil še večjo uporabo velikih steklenih površin in zasnovo prostorov, ki bivalni prostor vizualno povezujejo z okolico. Bo pa z rastjo cen še toliko bolj pomembno, da bo prostor zasnovan premišljeno in kakovostno projektiran.

 

5 razlogov za odprto zasnovo hiše

① Več svetlobe, zračnosti in prostornosti.

② Več uporabnega prostora z manj stenami in vrati.

③ Večji večnamenski prostor združuje družino.

④ Neposredna povezanost z zunanjostjo.

⑤ Večja kakovost bivanja. 

 

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar