Blog - Montažne hiše LUMAR | Živeti najbolje

Vrtec iz slovenskega lesa za zdravo otroštvo

Written by Boštjan Kralj, vodja tržnega komuniciranja | 30.9.2024 13:09:36

Iz novega skoraj nič-energijskega vrtca v Selnici ob Dravi, ki smo ga pri Lumarju zgradili skupaj z gradbenim podjetjem GIC GRADNJE, že odmeva otroški smeh. Gre za prvi leseni vrtec oziroma javni objekt v Sloveniji, narejen z inovativno in nagrajeno slovensko tehnologijo iQwood, brez lepil in kemikalij, s čimer malčkom omogoča prijetno in zdravo bivanje. Glede na to, da otroci v vrtcu preživijo veliko časa, jim predstavlja drugi dom, zato je zelo pomembno, da se v njem počutijo dobro. Veseli smo, da vzgojiteljice in otroci po vselitvi to že občutijo in da je investitor, občina Selnica ob Dravi, zadovoljen z novim vrtcem.


Zakaj se je občina odločila za trajnostni vrtec?

Izgradnjo vrtca je v celoti financirala občina Selnica ob Dravi, zaradi trajnostnih lastnosti objekta pa so uspeli pridobiti tudi 755.000 evrov sredstev Eko sklada. Da so se v občini odločili za trajnostni vrtec, ni naključje. Njihova vizija je postati najbolj zdrava občina v Sloveniji, pri čemer zdravje razumejo kot zdravje vsakega posameznika in zdravje okolja, nam je zaupala županja dr. Vlasta Krmelj. »Pomemben del zdravega okolja so zgradbe, predvsem tiste, v katerih se zadržujejo otroci. Zato smo se odločili, da mora biti vrtec v prvi vrsti zdrav. Poleg tega smo se zavedali, da gradimo za vsaj 50 let, to pomeni, da se morajo uporabiti materiali in tehnologije, ki so danes najnaprednejše in okolju prijazne. Želeli smo, da so prostori svetli, z manj hrupa, da je vrtec narejen iz ekoloških materialov, predvsem lesa, saj menimo, da je to del zdravega življenja. Imeli smo možnost uporabiti kakovosten slovenski les in tudi s tem prispevati k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida zaradi krajših transportnih poti, kar je še okrepilo našo odločitev. Zdaj na vrtec postavljamo tudi sončno elektrarno. Boljše in bolj zdrave stavbe ta trenutek ni možno zgraditi,« je pojasnila odločitev občine.


Poleg tega je občina želela, da delovanje vrtca ne bo zahtevalo visokih finančnih sredstev. Visoka energetska učinkovitost novega vrtca in kakovostna zasnova jim to omogoča, saj porabi malo energije (pod 15 kWh/m2a) in posledično so stroški energije in vzdrževanja skozi celoten življenjski cikel izredno nizki.

 

Pomemben del zdravega okolja so zgradbe, predvsem tiste, v katerih se zadržujejo otroci. Zato smo se odločili, da mora biti vrtec v prvi vrsti zdrav.
- dr. Vlasta Krmelj, županja občine Selnica ob Dravi

 


Pomembno je, da se stavbe, namenjene varstvu otrok, snujejo trajnostno

Arhitekturno zasnovo za novi vrtec Kobanček v Selnici ob Dravi je načrtoval arhitekt dr. Andrej Šmid, ki poudarja, da je zelo pomembno, da se stavbe, namenjene varstvu in vzgoji otrok, snujejo trajnostno in naravno, treba pa je upoštevati tudi primerne psihofizične pogoje za bivanje otrok v vrtcih. To so dobra prevetrenost, primerna osončenost bivalnih prostorov in dovolj okoliškega naravnega zelenega prostora. Pri načrtovanju otroškega vrtca posebej izpostavi tudi izbiro materialov.

 

Zelo pozorni smo bili na uporabo naravnih materialov brez obilice nepotrebnih lepil, topil. Osnovna konstrukcija, pa tudi finalne obloge in površine ter premazi so v bivalnem okolju otrok zasnovani iz naravnih, neškodljivih materialov. Tako smo pri izvedbi bivalnih prostorov otrok uporabili les, ilovico in linolej.
- dr. Andrej Šmid, arhitekt

 

Les v vrtcu Kobanček predstavlja kar 80 odstotkov uporabljenih materialov in bo otrokom ponujal prijetno in zdravo zavetje ter omogočal še boljše pogoje dela. Razne študije v tujini namreč kažejo, da je les material, bi blagodejno vpliva na uporabnike. Hvaležen material pa je tudi za graditelje, meni arhitekt Šmid: »V zadnjih desetletjih se je zgodil tehnološki preskok na bolj obstojne, bolj nosilne in bolj uporabne lesne elemente, od nosilcev do sten, ki so popolnoma skladni s trajnostnimi načeli gradnje. Les je postal zelo zanimiv gradbeni material, še posebej, ker terja od projektantov in graditeljev veliko mero natančnosti.«


»Pri načrtovanju vrtca smo se pri Lumarju osredotočali na 3 stebre: energetsko učinkovitost, udobje in okolje,« več o načrtovanju pojasni Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti pri podjetju Lumar in doda: »Ti vidiki so vsebovani že v arhitekturni zasnovi s prostornimi in svetlimi igralnicami z veliko dnevne svetlobe, prezračevalnim sistemom, ki zagotavlja svež zrak 24/7, vse dni v letu, pa tudi drugje. Konstrukcija je načrtovana tako, da zagotavlja visoko energetsko učinkovitost in hkrati prinaša udobno in stabilno temperaturo notranjosti skozi celo leto. Narejena je iz masivne lesene konstrukcije s patentirano tehnologijo iQwood, brez lepil in kemikalij. Namesto lepil se za povezovanje lesenih plošč uporabljajo leseni mozniki in zagotavljajo trdno, varno in stabilno konstrukcijo. Izolacija je iz celuloze in lesenih vlaken, na notranji strani so stene zaključene z ilovnatimi ometi. Dodatna izolacijo iz lesenih vlaken debeline 24 cm na zunanji strani stavbe in izolacija s celuloznimi vlakni na strehi omogočata dobro zaščito pred hladnimi zimami in pred poletno vročino. Skoraj nič-energijska stavba ima tako zelo nizke potrebe ogrevanja (13kWh/m2a) in hlajenja (4 kWh/m2 a). Masivna lesena konstrukcija v primerjavi z masivno betonsko prinaša tudi časovne prednosti s hitrejšo montažo na lokaciji in učinkovitejšim transportom ter pozitiven doprinos okolju. V stavbo je namreč vgrajenega 660 m3 lesa, kar skladišči približno 660 ton CO2

 

Vzor za občane in sosednje občine

Lahko smo veseli, da imamo kakovosten les za gradnjo kar pred vrati, saj je Slovenija tretja najbolj gozdnata država v Evropi. Gradnja z lesom je bila v naši širši regiji že tradicionalno eden od načinov regionalno avtohtonega postavljanja objektov, s trajnostno leseno montažno gradnjo pa v zadnjem času ponovno dobiva večji pomen. K temu prispevajo tudi inovativni slovenski projekti, kot je iQwood. Gre za prvi vrtec s to tehnologijo, ki je pokazal, kaj zmore naša lesno predelovalna industrija na osnovi domače surovine. V Lumarju upamo, bo spodbudil tudi druge investitorje in se bo podobna praksa gradnje kakovostnih javnih objektov iz lesa nadaljevala tudi v prihodnje.

 

Občina s trajnostnim vrtcem kaže tudi svojo zavezanost trajnostnemu razvoju in predstavlja vzor za občane in za sosednje občine.
- dr. Vlasta Krmelj, županja občine Selnica ob Dravi

 

V občini Selnica ob Dravi so veseli, da so pri gradnji trajnostnega vrtca lahko sodelovali s ponudniki iz regije, ki so izvedli inovativne rešitve. »S tem smo pokazali, kako pomembno je regionalno povezovanje za gospodarski napredek in družbeni razvoj. To potrjujejo uspešni modeli v Avstriji in Nemčiji in dobro jim je slediti. Hkrati občina s takšnim objektom kaže svojo zavezanost trajnostnemu razvoju in je vzor za občane in za sosednje občine,« je še dodala županja.


»Ponosni smo, da je naš vrtec eden najsodobnejših v Sloveniji in EU«

Novi vrtec je navdušil obiskovalce, ki so lahko ob otvoritvi preverili, kako takšen trajnostni objekt deluje v resničnosti. Kot nam je povedala županja Vlasta Krmelj, jih je prepričala estetika, veliki in svetli prostori, izpostavili so tudi, da je objekt prijazen in topel ob vstopu ter ima prijeten vonj, čeprav je od zaključka del minilo šele 2 meseca. »Nekateri so bili v skrbeh, da je bila investicija visoka, vendar ugotavljamo, da je bila cena našega vrtca zelo primerljiva z drugimi, klasično grajenimi vrtci iz opeke in betona. Številni starši, ki imajo že odrasle otroke, so mi dejali, da si želijo, da bi se takšen vrtec zgradil že veliko prej, da bi ga lahko obiskovali tudi njihovi otroci,« je še izpostavila in dodala, da jih je pozitivno presenetilo tudi prijetno ozračje v prostorih vrtca ne glede na okoliške temperature. »V letošnji poletni vročini je bil vrtec prijetno hladen, zdaj septembra v hladnejših dneh pa je prijetno topel.«

»Ponosni smo, da je naš vrtec eden najsodobnejših v Sloveniji in Evropski uniji. Lesena gradnja in najkakovostnejši ter zdravju prijazni materiali bodo otrokom nudili najboljše pogoje za delo. In ne nazadnje, vrtec je tudi lep, stoji v centru naše občine in nam je vsem v ponos,« danes s ponosom pove županja.

 

Zadovoljni otroci, starši in zaposleni

Vrtec otrokom predstavlja drugi dom, zato je pomembno, da se v njem počutijo dobro. Ravnateljica in vzgojiteljice so nam zaupale, da to lahko opazijo v obnašanju otrok. Nekateri otroci so se brez težav navadili na novo okolje in so ga z veseljem sprejeli, drugi se še privajajo in ga radi raziskujejo. Predvsem mlajšim skupinam pri tem pomagajo vzgojiteljice, saj v tej starostni skupini otroci težje sprejemajo spremembe.


Sprememba je res velika, saj so se morali do sedaj stiskati v 50-let stari vrtčevski stavbi, kjer je bilo prostora le za 4 oddelke, 6 oddelkov pa so organizirali v šoli, zaradi česar so morali izvajati veliko organizacijskih prilagoditev. Po besedah ravnateljice vrtca Kobanček Manje Kokalj se že vsi veselijo novih sodobno opremljenih prostorov in možnosti, ki jim jih bo omogočal novi vrtec.

 

Občina s trajnostnim vrtcem kaže tudi svojo zavezanost trajnostnemu razvoju in predstavlja vzor za občane in za sosednje občine.
- dr. Vlasta Krmelj, županja občine Selnica ob Dravi

 

Zelo pozitiven odziv opažajo tudi pri starših. Večina je zelo zadovoljnih, navaditi se morajo le še na drugačno organizacijo prostorov in odpiranje ter zapiranje vhodnih vrat, so nam povedale vzgojiteljice.

 

Otroci o novem vrtcu

Najbolj pomembno pa je, kako so novi vrtec sprejeli otroci, kar vzgojiteljice odkrivajo v pogovorih z njimi. Otroci povedo, da je v novem vrtcu vse lepo, izpostavijo samo velikost objekta in prostorov, pobarvane strope, velika okna med kopalnico in igralnico, da se lahko gledajo. Tudi oni opazijo, da stavba diši po lesu, da je okolje bolj umirjeno, tišje kot v starem vrtcu, njihovim radovednim očem pa niso ušle niti novosti, kot so senčila na gumbek ali domofon s kamero, presenetljivo pa so v pogovorih omenili tudi klimo. In seveda nove igrače.

 

Otroci se najraje zadržujejo v svojih igralnicah in skupni telovadnici s plezalno steno, sicer se je pa vsakemu vtisnil v spomin s kako posebno podrobnostjo. Njihove izjave so vzgojiteljice zapisale in zaradi otroške iskrenosti predstavljajo še posebej dragoceno mnenje.

T. (4 leta): Ja, novi vrtec imamo, ker je tak lepo pobarvan. Najbolj všeč so mi okrogla A. (4 leta): Zgradili so nam novi vrtec, les je okoli in okoli.
B. (3,5 let): V totem vrtcu mi je najbolj všeč (plezalna) stena.
A. (4 leta): Najbolj fajn je terasa.
S. (3,5 let): Meni je všeč moja Rjava igralnica.
S. (4 leta): Lepa je telovadnica.
A. (3,5 let): Najbolj všeč v novem vrtcu mi je telovadnica, ona z igračami.

 

Vrtcu manjka le še otroški pečat, to so izdelki in ideje vrtčevskih otrok, ki jih bodo lahko predstavili tudi drugim. Za začetek so pod vodstvom vzgojiteljic že ustvarili nekaj risbic novega vrtca, ki jih delimo z vami.

 

Ali tudi vas zanima trajnostna lesena montažna gradnja? Posvetujete se z našimi strokovnjaki, ki vam predstavili prednosti takega načina gradnje, obiščite pa tudi našo vzorčno hišo v Dragomlju in začutite bivanje v objektih Lumar.