Trajnost |

5 MIN BRANJA

Energetska kriza: izziv na poti do energetske neodvisnosti

Cene energentov nenadzorovano naraščajo že od lanske jeseni, umiritve rasti cen pa ne gre pričakovati pred letošnjim poletjem oziroma celo pred koncem leta. Pa še takrat ne bodo upadle na predkrizno raven, ampak bodo ostale višje, opozarjajo strokovnjaki. Mnoga gospodinjstva so se zato znašla pred izzivom, saj cene energije močno bremenijo družinski proračun.

Skrajni čas je, da začnemo razmišljati drugače in na energetsko krizo pogledamo z drugega zornega kota – vzemimo jo kot izziv in priložnost za odgovornejše ravnanje do našega planeta. Že majhne spremembe bivalnih navad lahko pripomorejo k občutnemu zmanjšanju porabe energije v gospodinjstvu in s tem k manjšim stroškom zanjo: ugasnimo luči, ko zapustimo prostor, porabnike električne energije izključimo iz omrežja, ko jih ne potrebujemo, pralni in pomivalni stroj vključimo v času nižje tarife, temperaturo v prostoru znižajmo za stopinjo ali dve, vsaka dodatna stopinja Celzija namreč pomeni šest- do osemodstotno povečanje rabe toplotne energije. ... Predvsem pa začnimo razmišljati o tem, kako bi lahko postali čim bolj energetsko neodvisni od gibanja cen energentov na trgu.

 

Bolj varčna je hiša, cenejše je ogrevanje

Kolikšni bodo stroški za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, je odvisno od tega, kako energijsko učinkovito je hiša zasnovana. Poleg optimalno delujočega ogrevalnega sistema in čim boljšega izkoristka naprave na to v prvi vrsti vpliva toplotni ovoj in pri montažnih hišah Lumar je izbira konstrukcijskih sistemov optimizirana. Vsak od njih ponuja najboljšo kombinacijo materialov in drugih elementov hiše za določen energijski razred, s premišljenim izborom pa nam je uspelo doseči ugodno razmerje med kakovostjo in ceno ter majhen ogljični odtis pri gradnji prav vsake hiše. Vsi glavni izvedbeni detajli naših hiš so preračunani in preverjeni, tako da zagotavljajo odlično zrakotesnost, majhno porabo energije, predvsem pa majhne stroške v celotnem življenjskem ciklu delovanja hiše.

 

Vaillant toplotna črpalka

Tudi pravilna izbira in optimalno delovanje ogrevalnega sistema pomembno vpliva na višino stroškov.

 

Pomemben je celoten koncept načrtovanja

V sodobni potrošniški družbi smo navajeni izdelke in dobrine zelo hitro zamenjati ali zavreči, ko se jih naveličamo. Pri stavbah je drugače. Hiše, denimo, ne moremo kar zavreči, ker ne ustreza zahtevanim merilom po energijski učinkovitosti, ker ni kakovostno grajena ali morda ne ustreza zadnjim arhitekturnim trendom in trendom v notranjem oblikovanju. Hiša mora postati dom, ne samo materialna dobrina. Lumarjev tim strokovnjakov snuje in gradi domove, ki bodo odlično služili vrsto let, ob tem pa ponujali visoko stopnjo bivalnega ugodja, majhne stroške ogrevanja in vzdrževanja ter ohranjali visoko vrednost skozi celoten življenjski cikel.

Ko govorimo o energijski učinkovitosti hiše, govorimo o celotnem konceptu načrtovanja in izvedbe z vpeljavo novih tehnologij in znanj, s ciljem optimizacije končnega produkta, to je hiše. Za sodobno arhitekturo so denimo značilni izjemno svetli bivalni prostori z veliko naravne svetlobe. Velike zastekljene površine, lahko tudi steklene stene, povezujejo notranjost objekta z zunanjostjo in doprinesejo k osvetljenosti bivalnih prostorov. Hkrati vplivajo tudi na bivalne pogoje, predvsem na dvig notranje temperature, kar je pozimi dobrodošlo s stališča prihrankov pri ogrevanju (pasivno ogrevanje). Poleti pa je treba poskrbeti za ustrezno senčenje steklenih površin, saj ne želimo, da bi se hiša pregrevala, saj jo bomo v tem primeru hladili, kar spet pomeni večje stroške za energijo.

 

Energija sonca je brezplačna

Trajno energetsko neodvisnost in s tem neodvisnost od nihanj cen elektrike na veleprodajnih in maloprodajnih trgih pa nam zagotavlja samooskrba. Samooskrbna sončna elektrarna bo proizvedla dovolj električne energije za vse potrebe delovanja hiše in naprav v njej, za vse dni v letu. Energija sonca nam je namreč vsak dan na voljo v neomejenih količinah, in to brezplačno. Je brez škodljivih vplivov na okolje, brez izpustov, omogoča nam življenje brez emisij, brez stroškov za elektriko, hkrati pa na ta način tudi sami prispevamo k zelenemu prehodu, ki je eden od pomembnejših ciljev Evropske unije.

 

Narekovaji_rdeci

Električna energija, proizvedena iz sončne elektrarne, ne povzroča izpustov CO2. Je brez škodljivih vplivov na okolje.

 

Ta cilj zasledujemo tudi v Lumarju. Razvoj naših hiš je prišel do točke, ko vam lahko standardno ponudimo hišo, s katero od prvega dne, ko boste v njej zaživeli, ne boste imeli stroškov za električno energijo, ki jo potrebujete za ogrevanje, toplo vodo, razsvetljavo, gospodinjske aparate … Vso potrebno električno energijo bo namreč proizvedla sončna elektrarna na strehi, ostali pa bodo tudi viški, ki jih boste lahko porabili za polnjenje električnih vozil. In teh bo z razvojem e-mobilnosti na naših cestah in v naših gospodinjstvih vedno več.

Energetska-neodvisnost-blog-izracun-soncna-elektrarna

Prikaz prednosti uporabe samooskrbne sončne elektrarne na Lumarjevi hiši Primus-D 140.

 

Zanesljiv korak v zeleno prihodnost

Le redki investitorji se za sončno elektrarno odločijo takoj ob nakupu hiše, skoraj vsi pa razmišljajo korak naprej, zato jim naši strokovnjaki že pri postavljanju hiše pripravijo vse potrebno za poznejšo postavitev sončne elektrarne. Vse skupaj je mogoče nadgraditi in optimizirati s sistemom za energetsko upravljanje doma in s shranjevanjem energije v hišni hranilnik. Hranilniki postajajo cenovno vedno bolj dostopni tudi za gospodinjstva in dejansko zagotavljajo popolno energetsko neodvisnost.

 

Energetska-neodvisnost-blog-soncne-celice

Proizvodnja, shranjevanje in raba energije iz obnovljivih virov so temelj za energetsko neodvisnost in razvoj e-mobilnosti.

 

V Lumarju se zavedamo, da so proizvodnja, shranjevanje in raba energije iz obnovljivih virov temelj za energetsko neodvisnost in razvoj e-mobilnosti, zato smo se zato odločili, da kupcem naših hiš ponudimo celostno rešitev MOON. Ta vključuje fotovoltaične sisteme, stenske polnilne postaje, postaje za hitro polnjenje in hranilnike energije, ki zagotavljajo napajanje električnih naprav v hiši tudi v primeru izpada električnega toka. Naši sistemi so medsebojno usklajeni, delujejo izjemno učinkovito in prilagodljivo, poleg tega modularna zasnova omogoča natančno prilagoditev danim pogojem, tudi združitev z že obstoječim fotovoltaičnim sistemom. Za optimizacijo shranjevanja in porabe zelene energije v gospodinjstvu, torej za celovito energetsko upravljanje vašega doma, pa poskrbi sistem za energetsko upravljanje doma (HEMS).

 

Narekovaji_rdeci

V letu 2021 smo s sončnimi elektrarnami v podjetju Lumar proizvedli 91 MWh električne energije, s proizvodnjo električne energije na strehah hiš Lumar pa še dodatnih 141 MWh. Skupaj smo tako proizvedli 232 MWh električne energije in prihranili 91 ton CO2.

 

V Lumarju pot do zelene prihodnosti tlakujemo z našimi hišami, pri načrtovanju katerih sledimo konceptu Lumar Zero Emission Living®, ki ga razumemo kot skupek celovitih rešitev na področju trajnostnega bivanja brez emisij. Naše hiše – pa naj bo to aktivna, skoraj nič-energijska ali plus energijska – so poleg tega estetsko dovršene, izjemno funkcionalne in zasnovane ob upoštevanju želja in potreb investitorja.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar