Gradnja | 3 min branja

Hiša na ključ - DA ali NE?

Napisal/a: Eva Roškar
Lumar-Hisa-na-kljuc-01

Predpostavimo, da ste pravkar kupili svojo sanjsko parcelo, v glavi pa imate zarisan idejni načrt vašega novega doma. Prav tako ste se že odločili za montažno hišo ter izbrali izvajalca ter tip hiše. Pred vami je naslednja pomembna odločitev – do katere stopnje boste gradili skupaj z izvajalcem montažnih hiš ter kaj želite postoriti v lastni režiji?

 

Zakaj je pomembno poznati vseh pet gradbenih faz?

Ponudniki montažnih hiš ponujajo različne stopnje dokončanja montažnih hiš, vse pa je odvisno od vaši pričakovanj, finančnih zmožnosti ter razpoložljivega časa. V glavnem ponujajo tri stopnje dokončanja hiše:

 • hiša na ključ,
 • delni ključ ter
 • zunaj zaključen objekt.

Ker poteka vsaka gradnja hiše po vnaprej znanih gradbenih fazah, moramo za razumevanje pojma hiše na ključ in delni ključ poznati vseh pet gradbenih faz.

 1. Pri prvi gradbeni fazi izpeljemo pripravljalna dela in izkop gradbene jame za hišo. Gre za fazo izpeljano takoj po pridobitvi potrebnih gradbenih dovoljenj ter projektne dokumentacije, zaključi pa se s postavitvijo temeljne plošče ali temeljev.

 2. Druga gradbena faza zajema izdelavo kleti pri podkleteni hiši.

 3. Sledi tretja gradbena faza, ki zajema postavitev lesenih konstrukcijskih elementov – postavimo torej etaže, ostrešje in streho.

 4. Nato preidemo v četrto fazo, kjer pričnemo s postavitvijo predelnih sten znotraj objekta, notranje in zunanje omete, talne in stenske obloge ter napeljavo vseh potrebnih inštalacij. Prav tako četrta faza vključuje še morebitna kamnoseška in krovsko-kleparska dela.

 5. Gradnja hiše se zaključi s peto gradbeno fazo, kjer opravimo še preostala zaključna gradbena dela kot so sliko-pleskarska, inštalacijska in steklarska dela, polaganje talnih oblog ter montaža sanitarne opreme.

 

Naj izberem četrto (delni ključ) ali peto (na ključ) gradbeno fazo?

Četrto gradbeno fazo bi lahko poimenovali kar hiša na delni ključ, medtem, ko lahko z dokončano peto gradbeno fazo povzamemo hišo na ključ. Če povemo preprosto: zunaj dokončan objekt ima streho, okna, vrata in fasado. Delni ključ zajema še zapiranje sten in stropov, polaganje tlakov in grobe inštalacije, izgradnjo in pripravo kurilnice, stopnja hiše na ključ pa zraven vsega naštetega zajema še izvedbo finih inštalacij, stopnic, polaganje sanitarne keramike, parketa, vgradnjo sanitarne opreme in vseh notranjih vrat. A kaj natanko omenjeni stopnji zajemata?

 

1. Hiša na ključ – balzam za vaše živce

Hiša na ključ je najboljša rešitev predvsem za tiste, ki se zaradi preobilice dela soočajo s pomanjkanjem časa ter bi si radi prihranili tedne zaskrbljenosti, a bi hkrati radi živeli v svoji hiši. V tej izvedbi so zajeta vsa dela od temeljne plošče do vselitve, ob vstopu v hišo pa bodo manjkale le še luči in notranja oprema. Pred nakupom se pri izbranem izvajalcu dobro pozanimajte o tipu parketa, cenovnem razredu keramike, sanitarni opremi, tipu fasade in možnosti izbire barve ter stavbnega pohištva – okna, vhodna vrata, notranja vrata, balkonska vrata ter možnosti izbire barve teh. Marsikoga bo razveselilo tudi dejstvo, da je v omenjeno stopnjo pogosto vključeno tudi končno čiščenje hiše in enoletno zavarovanje hiše! 

 

2. Hiša na delni ključ – rešitev za vse, ki želite kaj postoriti sami

Izvedba na delni ključ pa v zameno za vaš čas in samostojno izpeljavo gradnje zagotavlja nekaj več svobode in lastne kreativnosti, a le v primeru, če ste pripravljeni žrtvovati malo več časa za koordiniranje podizvajalcev. Pri tej izvedbi kupite hišo, ki jo prevzamete zunaj popolnoma dokončano od temeljne plošče naprej, v notranjosti pa so izvedene vse grobe električne in strojne inštalacije, izbran sistem ogrevanja in prezračevanja, brez fino montaže elektrike in brez sanitarne opreme, stopnic, okenskih polic in notranjih vrat, delo izvajalcev pa se konča z izvedbo estrihov. Izbira keramike, parketa in sliko-pleskarska dela so prav tako v vaši domeni.

 

Hiša na ključ ali delni ključ – to je zdaj vprašanje!

Kaj so prednosti hiše na ključ ...?

Čeprav se kupci v večini primerov v fazi odločanja sprašujejo, ali se je bolje odločiti za hišo na ključ ali delni ključ, v več kot 90 odstotkih prevladuje izvedba na ključ. 

 • Ljudje, ki se zaradi preobilice dela v osebnem življenju ne želijo spopadati še z zapleti na gradbišču, se praviloma odločajo za gradnjo hiše na ključ, saj le ta prinaša  prednosti, kot je dogovarjanje le z enim pogodbenim partnerjem.
 • Hkrati bo gradnja hiše na ključ praviloma hitrejša od delnega ključa, saj vam ni potrebno iskati podizvajalcev ter jih usklajevati – za vse to poskrbi že izvajalec.
 • Tudi cenovno so hiše na ključ praviloma ugodnejše – lažje boste predvideli končni znesek investicije, ob poteku gradnje pa je manj možnosti, da pride do nepredvidenih stroškov. Ker sodelujete le z enim pogodbenim partnerjem, vam ni treba skrbeti za zapleteno komunikacijo z vsemi podizvajalci, hkrati pa vam bo izvajalec zagotovil še garancijo na vsa izvedena dela. 

... in kaj so minusi?

 • Za nekatere prednost, za druge slabost je možnost prilagajanja gradnje in želj naročnika. Ker bodo izvajalci vašo hišo na ključ postavili izjemno hitro, bodo morale biti želene spremembe in prilagajanja po vašem okusu dorečena že na začetku. Kljub temu pa pri gradnji ne bo prihajalo do zapletov in problemov, zato ne bo prišlo do nepredvidenih stroškov ali zamud.

Kako pa je s prevzemom hiše?

Lumar-Hisa-na-kljuc-00

Hiša na ključ ali delni ključ – prevzem vaše hiše poteka popolnoma enako. Hišo prevzamete po zaključku vseh del vašega izvajalca. Prevzem hiše opravite skupaj z izvajalcem in popišete morebitne napake, ki jih je izvajalec nato dolžen v predvidenem roku odpraviti.