nasveti |

5 MIN BRANJA

Kako do nizkih stroškov ogrevanja?

V starejših hišah so lahko stroški ogrevanja precej visoki, saj so se gradile po drugačnih standardih, kot veljajo danes. Pri sodobnih skoraj-nič energijskih hišah je ta strošek precej manjši, kljub temu pa skrb ostaja. Zato smo pogledali, kateri dejavniki vplivajo na to, da hiša pozimi ostaja prijetno topla ob minimalni porabi energije. Pomembno je, da imamo energetsko učinkovitost v mislih že v času načrtovanja in gradnje. Ko pa že bivamo v hiši, lahko največ naredimo z vzdrževanjem primerne temperature.

 

V skladu s slovensko zakonodajo morajo vse novo zgrajene stavbe od leta 2020 izpolnjevati zahteve skoraj nič-energijske stavbe, ki je definirana kot stavba z zelo visoko energetsko učinkovitostjo, minimalno potrebno količino energije za delovanje (največja dovoljena poraba energije za ogrevanje je 25 kWh/m2 na leto) ter visokim deležem obnovljive energije (najmanj 50 odstotkov) za zagotavljanje potrebne količine energije za delovanje stavbe.

Pri Lumarju je visoka energetska učinkovitost naših hiš vodilo razvoja že vrsto let. Skoraj nič-energijske hiše smo gradili že pred uveljavitvijo novih zakonskih zahtev. Pasivno hišo smo kot prvi na slovenskem trgu ponudili že leta 2007 in jo dve leti pozneje nadgradili v plus energijsko hišo. Danes so rešitve za visoko energetsko učinkovitost osnova, vključena v prav vse naše hiše. Večina naših hiš izpolnjuje tudi pogoj za koriščenje sredstev Eko sklada, ki določa porabo energije za ogrevanje pod 15 kWh/m2 na leto.

 

Lumar Individual_Gams(5) LOW

Individualna hša Lumar


Umestitev in zasnova objekta

Na porabo energije za ogrevanje hiše vpliva že sama lokacija in orientacija objekta. Jasno je, da hiše na območjih z ostrejšo zimo potrebujejo več energije za ogrevanje kot hiše na območjih z bolj milimi zimami. Prav tako ni vseeno, ali hiša leži na osojni ali prisojni strani. Vendar so to dejavniki, ki jih vzamemo v zakup že pri nakupu parcele in nanje ne moremo vplivati. Tudi orientacijo hiše v določeni meri že določajo občinski prostorski načrti, bo pa dober projektant znal hišo optimalno zasnovati znotraj pogojev prostorskega načrta in hkrati z vidika energetske učinkovitosti.

Veliko lahko naredimo s primerno arhitekturno zasnovo hiše. Arhitekt lahko na primer načrtuje velike steklene površine, obrnjene na jug, da čim bolj izkoristi energija sonca, ki poleg prijetne atmosfere prostor tudi ogreje Bolj zaprte stene na severni strani pa pomagajo zadržati toploto v notranjosti.

 

 

Narekovaji_rdeci

Všeč mi je, da na mrzle, ampak sončne dni, skozi velike steklene površine južne stene pride toliko toplote – nekaj čez 20 kilovatov –, da ne potrebujemo nič dodatnega ogrevanja. Ob sončnih dneh tudi pri nič stopinjah ni potrebe po dogrevanju. - Mitja Petkovšek, hiša Lumar Primus-D 137d

 

 

lumar-avantgarde-primus-l150_16651369714

Hiša Lumar Primus


Pri Lumarju je energetska učinkovitost hiš eden najpomembnejših kriterijev, ki jih upoštevamo pri načrtovanju arhitekturne zasnove hiš. Naši arhitekti hiše snujejo z mislijo na to, da bodo za ogrevanje potrebovale minimalno energije in vas bodo tudi pri prilagajanju načrtov vašim željam opozorili na to, kako določena prilagoditev vpliva na energetsko bilanco hiše.

Preberite več o sodelovanju z arhitekti Lumar.

 

Stavbni ovoj

Stavbni ovoj (zunanje stene, streha, temelji) je najpomembnejši element , ki notranjost prostora ščiti pred zunanjimi vplivi: mrazom, poletno vročino, vetrom in dežjem. Osnovo predstavlja ustrezno izoliran toplotni ovoj, primeren za doseganje želenega razreda energetske učinkovitosti in visokega bivalnega udobja. Seveda je treba k temu dodati še pravilno projektirane in kasneje izvedene detajle, kot so vgradnja oken, gradnja brez toplotnih mostov, zrakotesnost ovoja.

Če želimo za ogrevanje hiše porabiti čim manj energije, stavbnemu ovoju pri načrtovanju svojega doma posvetimo potrebno pozornost. Pri ponudniku se pozanimajmo, kakšna je konstrukcija sten, kakšna je njihova energetska učinkovitost, uporabljeni materiali in kako zagotavlja kakovost izvedbe.

 

 

Narekovaji_rdeci

Že pri zasnovi hiše smo se odločili, da bomo pozornost posvetili toploti v hiši. Odločili smo se, da damo nekaj več za kakovost sten in izbrali Lumarjevo najbolj izolativno steno iz naravnih materialov. Konstrukcija naše hiše je lesena, na fasadi so lesna vlakna, izolacija je iz vpihane celuloze. Ta konstrukcijski element se je res izkazal kot najboljši. - Tadej in Ana Krošlin

 

 

konstrukcije

Konstrukcijska sistema Lumar Prestige 3.0. in Lumar Masiv iQwood - DLT


Pri Lumarju pri razvoju in optimizaciji konstrukcijskih sistemov upoštevamo aktualne in predvidene prihodnje zahteve z vidika energetske učinkovitosti. Pri izboru toplotno izolacijskih materialov smo upoštevali tudi druge lastnosti in tako izbrali materiale, ki ponujajo dobro toplotno stabilnost, kar se odraža v prijetni bivalni klimi skozi vse leto. Ponujamo vam različne konstrukcijske sisteme Lumar Prestige 3.0, Lumar Masiv iQwood – DLT, Lumar Prestige Eko 3.0, Lumar Masiv – CLT, Lumar Pasiv Eko, Lumar Pasiv Energy 3.0, vsi od njih zadoščajo zakonskim pogojem skoraj nič-energijske hiše (SNEH). Glede na arhitekturno zasnovo hiše in želeni energetski razred vam bomo svetovali pri izbiri optimalnega konstrukcijskega sistema. S premišljeno izolirano strešno konstrukcijo zaokrožujemo toplotno izolativni ovoj hiše. Kupci lahko izbirate med streho Lumar in Lumar Pasiv.

Kupcem pripravimo tudi podrobna navodila za izvedbo temeljne plošče, da bo zadostila zahtevam visoke energetske učinkovitosti.

Več o konstrukcijskih sistemih Lumar. 

 

Stavbno pohištvo

Okna bivalnim prostorom zagotavljajo primerno osvetlitev, velike steklene površine lahko v zimskem času izkoristimo tudi za pasivno ogrevanje prostorov z brezplačno energijo sonca. Tako bomo potrebovali le malo ali nič energije za dogrevanje prostorov v hiši.

So pa po drugi strani okna in vrata v hiši točke, skozi katere lahko uhaja toplota. Zato je potrebno zagotoviti, da je uhajanje toplote minimalno. Pri načrtovanju svojega doma izbirajmo sodobno stavbno pohištvo, ki zagotavlja visoke površinske temperature, kar ne zmanjšuje samo izgub, ampak pozitivno vpliva tudi na bivalno udobje. Prepričajmo pa se tudi, ali izvajalec zagotavlja ustrezno vgradnjo.

 

Lumar_Dragomelj_Primus_iEDITION (4)

Hiša Lumar Primus


V Lumarjeve hiše so vgrajena okna s toplotno izoliranimi okvirji, termičnimi distančniki in troslojno zasteklitvijo. Vgrajena so zrakotesno s tesnenjem v treh ravninah (skladno s smernicami RAL), kar zagotavlja minimalne toplotne izgube in povečuje bivalno udobje.

Vrata izberete sami, vam pa pri izboru pomagamo, da poleg vaših estetskih želja ustrezajo tudi zahtevam energetske učinkovitosti. Sodelujemo s preverjenimi dobavitelji vrat, ki ponujajo sodobno stavbno pohištvo.

 

Učinkoviti sistemi ogrevanja in prezračevanja

Z vidika učinkovitosti je trenutno najboljši način ogrevanja toplotna črpalka v kombinaciji s talnim ogrevanjem, saj se v talno ogrevanje spušča voda z nižjo temperaturo kot v radiatorje.

Za zagotavljanje ustrezne kakovosti zraka v prostoru je treba prostore redno zračiti, kar lahko v zimskem času povzroča velike toplotne izgube. Danes uveljavljena rešitev je sistem prezračevanja z rekuperacijo, ki v našem domu zagotavlja vedno svež zrak brez odpiranja oken. Sočasno pa s tem znižujemo tudi stroške za ogrevanje, saj se svež zrak, ki ga prezračevalna naprava dovaja v prostore, predhodno ogreje s toploto odpadnega zraka.

 

Narekovaji_rdeci

Pozitivno me je presenetilo prezračevanje. V hiši je vedno svež zrak, kar zlasti poleti veliko pripomore k udobju. V hiši sploh nimamo klime in se kljub temu zrak ohladi na želeno temperaturo, pozimi pa tudi od nikjer ne piha. Nisem pričakoval, da v resnici tako dobro deluje in to kljub ekstremnim vremenskim razmeram, ki smo jim priča. S talnim in stropnim hlajenjem ali pozimi ogrevanjem imamo lahko celo leto idealno temperaturo, kar je neprecenljivo za udobje bivanja. - Luka Šulić, hiša Lumar Blackline 

 

 

V Lumarju prisegamo na uveljavljene kakovostne sisteme prezračevanja, tihe in energetsko učinkovite, ki v vseh prostorih zagotavljajo zmeraj svež zrak in s tem zelo visok nivo bivalnega udobja.

Skoraj-nič energijske hiše Lumar potrebujejo minimalno energije za ogrevanje. Majhne potrebe po ogrevanju izpolnjujemo z nizko temperaturnimi ploskovnimi sistemi ogrevanja v kombinaciji s toplotno črpalko. Ploskovno ogrevanje se lahko izvede kot talno, stropno ali stensko ogrevanje. Talno ogrevanje je v hišah Lumar standard, kupci se lahko individualno odločijo tudi za stropno ali stensko ogrevanje. Za zagotavljanje toplote v hiše Lumar večinoma vgrajujemo toplotne črpalke zrak/voda, ki zaradi vse boljših karakteristik izkazujejo zelo dobro razmerje med izkoristkom in začetnim vložkom. Izberete lahko tudi toplotne črpalke zemlja/voda ali voda/voda s koriščenjem toplote zemlje ali podtalnice, . Ustrezno izoliran stavbni ovoj v kombinaciji s talnim ogrevanjem in prezračevalnim sistemom omogoča enakomerno porazdelitev temperature po prostoru in s tem boljše bivalno udobje.

 

Nastavitev temperature in pametno upravljanje

Sami lahko k nižjim stroškom za ogrevanje največ prispevamo s primernimi nastavitvami temperature v prostoru. Dobro je vedeti, da povišanje temperature v prostoru za 1 °C povzroči povečanje ogrevalne energije za približno 6 do 7 odstotkov.

Priporočljiva notranja temperatura bivalnih prostorov je 20-22 °C, če smo v času ogrevalne sezone dlje časa odsotni, se lahko še nekoliko zniža, na 18 °C. To je tudi primerna temperatura v spalnih prostorih, saj nižje temperature pripomorejo k boljšemu spancu.

Upravljanje temperature lahko prepustimo tudi tehnologiji, da bo poraba energije za ogrevanje še bolj optimalna glede na naše potrebe, porabo in stroške energije v različnih časovnih obdobjih.

 

41-1

 

O energetski učinkovitosti razmišljajmo že pri načrtovanju novega doma

Če bi radi prihranili pri stroških ogrevanja, o tem razmišljajmo že pri načrtovanju novega doma. Kasnejše energetske sanacije namreč ne bodo tako optimalne, kot če je hiša že v osnovi zasnovana kot energetsko varčen objekt. Ko razmišljate o novem domu, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo znali svetovati, kako ustvariti hišo, ki bo za ogrevanje potrebovala minimalno energije.

 

Pogovor s svetovalcem

Ogled vzorčne hiše Lumar